Kézi, férfi U21-es vb: Gyurka János a mutatós ötödik helyet és az eltelt négy évet értékeli

Vágólapra másolva!
2017.08.02. 11:11
Címkék
A bravúros ötödik helyet szerezte meg a junior-férfiválogatott az algériai U21-es kézilabda-világbajnokságon. Gyurka János szövetségi edző elégedett volt az egyre jobban formába lendült csapat teljesítményével, és a korosztály utolsó világversenyén a maguk mögött hagyott négy éves közös munkát is értékelte.

Bruckner Vince Az első mérkőzések gyengébb teljesítménye után remek volt a befejezés az algériai, férfi U21-es világbajnokságon. A csoportból a német és norvég együttes mögött a harmadikként a nyolcaddöntőbe jutott csapat bravúros győzelmekkel és remek játékkal vívta ki az ötödik helyet. Külön emeli a pozíció értékét, hogy Gyurka János együttesét csupán a német, a francia, a spanyol és a dán tudta megelőzni. Sőt, a négy közé jutástól sem állt messze: a Spanyolország elleni negyeddöntőben a hosszabbítás utolsó pillanatában kapott góllal esett ki a válogatott, pedig az 54. percben kettővel még a mieink vezettek.Bruckner Vince Az első mérkőzések gyengébb teljesítménye után remek volt a befejezés az algériai, férfi U21-es világbajnokságon. A csoportból a német és norvég együttes mögött a harmadikként a nyolcaddöntőbe jutott csapat bravúros győzelmekkel és remek játékkal vívta ki az ötödik helyet. Külön emeli a pozíció értékét, hogy Gyurka János együttesét csupán a német, a francia, a spanyol és a dán tudta megelőzni. Sőt, a négy közé jutástól sem állt messze: a Spanyolország elleni negyeddöntőben a hosszabbítás utolsó pillanatában kapott góllal esett ki a válogatott, pedig az 54. percben kettővel még a mieink vezettek.

A csapat szövetségi edzője, Gyurka János elégedetten értékelt:

„Fokozatosan lendültünk formába a világbajnokságon. Az első két vereség szerencsére belefért, a norvégok elleni találkozón sok hibát követtünk el. A hátralévő három meccsünkön egyre jobban játszottunk, Chile, a Koreai Köztársaság és a Feröer-szigetek csapata ellen is jó játékkal győztünk. Eredetileg a csoportból való továbbjutást fogalmaztam meg alapvető célként, ugyanakkor egyértelműen a legfontosabb meccsünk a szlovénok elleni nyolcaddöntő volt. Miután ellenük hatalmas küzdelemben továbbjutottunk, a lendület és az akarat vitt előre, egészen az ötödik helyig... Hozzátéve, hogy akár még jobb eredményt is elérhettünk volna.”

A szlovén válogatott elleni összecsapás valóban kulcsfontosságú volt, s a mieink annak megfelelő szellemben, rendkívül kemény védekezéssel kezdték a találkozót. Természetesen Gyurka is szívesen emlékszik vissza rá:

Gyurka János az ötödik helyig vezette a férfi juniorválogatottat az algériai világbajnokságon Forrás: MKSZ
Gyurka János az ötödik helyig vezette a férfi juniorválogatottat az algériai világbajnokságon Forrás: MKSZ

Gyurka János az ötödik helyig vezette a férfi juniorválogatottat az algériai világbajnokságon  •  Forrás: MKSZ

„Egyértelműen arra a mérkőzésre hegyeztük ki a formánkat, új világbajnokságot kezdtünk, ha úgy tetszik, tiszta lappal indultunk. Hatalmas tempót diktáltunk általában is a mérkőzéseinken, ezért a második félidőben többször visszaesett a teljesítményünk. Így volt ez a szlovénok ellen is, azonban több, padról beszálló játékosunk is felnőtt a feladathoz, emellett elbírtuk Győri Mátyás kiválását is, amire külön büszke vagyok. A nehéz pillanatokban segített, hogy nagyon együtt voltak a fiúk, remekül küzdöttek egymásért. Olyan országok válogatottjait előztük meg, amelyekkel szemben a vébé előtt kevesen hittek volna, hogy sikerül. ”

Elmondta: számos külföldi edző dicsérte az ötödik helyig szárnyaló, az elődöntőről éppen csak lemaradt magyar együttest. A később győztes spanyolok kapitánya egyenesen odáig ment, szerinte a mieink ellen előrehozott döntőt játszottak.

Ugyanakkor nemcsak csapatként, hanem egyénileg is jutott siker a válogatottnak. A következő idénytől a Veszprémet erősítő átlövő-irányító, Győri Mátyás a viadal álomcsapatába is bekerült, nem véletlenül. A legtöbb meccsen remekül szervezte a jól szereplő magyar válogatott támadásait, és kulcsfontosságú gólokkal járult hozzá a nyolc közé jutáshoz.

A szövetségi edző a csapat mellett dicsérte a szervezést, ugyanakkor elmondta, elmondta: több játékos betegséggel küzdött a tíz nap alatt, ami megnehezítette a mérkőzésekre való felkészülést.

„A szervezés és a szállásunk is nagyon rendben volt, minden pillanatban érződött, hogy az algériaiak kitettek magukért, jól felkészültek a világbajnokságra. A betegségek azonban nagyon nem jöttek jól, több játékosunk is lázzal és hasmenéssel küzdött. Szerencsére, ezek gyorsan elmúltak, de ettől függetlenül nem mindenki volt százszázalékos állapotban.”

S mivel ennek a csapatnak az utolsó utánpótlás-világversenye volt az algériai vébé, Gyurka értékelte magát a négy évet is, amit a csapat együtt töltött; emellett kitért a magyar kézilabda-utánpótlás javuló helyzetére.

„Azt gondolom, az ötödik helyünkkel megkoronáztuk a négy éves munkánkat, látszik a játékosokon a fejlődés, külön öröm, hogy többen a felnőttválogatottban is bemutatkoztak. A jó szereplésért köszönet jár a kluboknak és edzőknek is, ez a mi közös sikerünk. Emellett ki kell emelni az NB I-es szereplés lehetőségét, a mérkőzéseken összeszokhatott a csapat, rengeteg fejlődtek a srácok. A magyar kézilabda szempontjából jó jel, hogy mellettünk remekül szerepeltek az ifjúsági leányok is az EYOF megnyerésével, valamint remélhetőleg a junior-leánycsapat is éremmel térhet haza a szlovéniai Európa-bajnokságról.”

A férfi-juniorválogatott ötödik helye dicséretes, a mérkőzéseket látva pedig valóban elmondható, hogy beérett a négy év munkája.

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik