Úszás: három magyar döntős, arany és ezüst az ifjúsági Eb zárónapján

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.07. 20:00
null
Az eredményességet illetően magyar szempontból a hatodik, befejező nap egyenesen pompásnak bizonyult az ifjúsági korú úszók litvániai Európa-bajnokságán, ahol is vasárnap ugyan be kellett érnünk három döntős pozícióval, viszont abból egy arany és egy ezüst kerekedett ki Ábrahám Minna, illetve Komoróczy Lora jóvoltából.

Nem jól indult a záró nap a mieink részéről az úszóutánpótlás vilniusi kontinensviadalán, merthogy a délelőtti selejtezőből csak egyetlen versenyzőnk jutott tovább, s külön is szomorúan konstatálhattuk, hogy mindkét stafétánk - a fiúk és lányok 4x100 méteres vegyesváltója egyaránt - kiszorult az esti döntők mezőnyéből. A fiúk négyese a 12. (3:44.89), a lányoké pedig a 10. időt (4:12.03) produkálta, s ez bizony édeskevés volt nemhogy az üdvösséghez, de még a fináléba kerüléshez is... A jelek szerint az Eb hajrájára elfogyott a szufla, elfáradtak fiataljaink.

A nagy kivételt a korosztályos Eb legkiegyensúlyozottabban szereplő magyarja, Ábrahám Minna jelentette.

jelentette.

Az UTE 18 éves kiválósága - aki a hét közben oszlopos tagként röpítette célba az aranyérmet kiérdemlő 4x200-as gyorsváltónkat, amellett megnyerte a 200-asok szóló küzdelmeit, a 100-as sprinttávon pedig csak hajszálnyival szorult a második helyre - vasárnap 400 gyorson indult, s az időfutamok hetedik legjobbjával (4:16.67) biztosította helyét az esti döntőben. Ahol is egyenesen parádézott, ötvennél második volt, majd élre állt és onnantól már nem engedte át az élpozíciót. Duplázott, második egyéni Európa-bajnoki titulusát szerezte meg, ráadásul hatalmas egyéni csúccsal, a korábbi 4:16-ját szállította le ezúttal 4:09.85-re.

Komoróczy Lora már szombaton beverekedte magát a fináléba 100 háton, méghozzá olyan teljesítménnyel (1:01.45), aminél senki nem tudott jobbat, így az Iron Swim 18 esztendős reprezentánsa a 4-es pályán vághatott neki a döntős futamnak. Féltávnál még vezetett, a második ötvenet azonban román vetélytársa bírta jobban, s nyert 1:01-en belüli idővel, Lorának az ezüst jutott (1:01.39).

A zárónap esti programjában szereplő harmadik magyar Antal Dávid volt, csapatunk fiú részlegének egyetlen érmes tagja. Az augusztusban 16 éves nyírbátori fiatalember 200 pillangón harcolt ki bronzérmet, vasárnap a műfaj ötvenes távján próbálkozhatott, miután nyolcadikként még éppen besurrant a döntőbe. Előbbre lépnie egyetlen helyet sikerült: 24.10-zel hetedik lett.

Összességében a magyar csapat 4 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal, a 42 országot mozgósító viadalon

a medáltáblázat második helyén fejezte be részvételét a 2024-es korosztályos Európa-bajnokságon.

Ami azt illeti, volt már jobb, de akadt jóval gyengébb szereplés is korábban. Akik a legtöbbet tették a minél gazdagabb medáltermés érdekében: a három párizsi olimpiai indulónk. Ábrahámról már volt szó, mellette Jackl Vivien, a tatabányaiak 15 éves nagy ígérete villantotta meg tehetségét, mindhárom színű éremből bezsebelve egyet-egyet. A már említett váltóarany mellett az ő nyakába került a 400 vegyes aranyérme, a 800 gyors ezüstje és az 1500 gyors bronza, míg a stafétában szintén jeleskedő Molnár Dóra a 200 gyors és a 200 hát egyéni bronzérmét viheti haza Vilniusból.

(Kiemelt képünkön: Ábrahám Minna Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik