Birkózás: az Eb-érmek után az U20-as lányok javában készülnek a vb-re

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.08.01. 14:49
null
Öt éremmel zártak U20-as női birkózóink az újvidéki Európa-bajnokságon, és a juniorkorosztály legjobbjai – a vb- és Eb-győztes Elekes Enikővel az élen – a közelgő, spanyolországi vb-re is nagy reményekkel készülhetnek; Ligeti Richárd szövetségi kérdeztük a várakozásokról.

Mint arról beszámoltunk, alaposan kitettek magukért a magyar fiatalok az Újvidéken rendezett U20-as birkózó Európa-bajnokságon. A mieink összesen kilenc éremmel zártak, és a kiemelkedő medáltermésből ötöt a lányok vállaltak magukra.

A címvédőként induló Elekes Enikő (65 kg) ezúttal is remekelt, és megismételte tavalyi elsőségét,

(65 kg) ezúttal is remekelt, és megismételte tavalyi elsőségét,

míg Nyikos Veronika (76 kg), Kapuvári Liliána (53 kg), Terék Gerda (57 kg) és Osváth-Nagy Noémi (72 kg) egyaránt bronzérmes lett, Borsos Viktória (59 kg) pedig az ötödik helyen végzett. A szakági rangsorban a magyar női csapat a top három közé is odafért: az ukránok és a törökök mögött harmadikok lettek a mieink.

– tekintett vissza Ligeti Richárd szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Ráadásul úgy, hogy az elmúlt évek kontinensbajnokságitól eltérően ezúttal ismét szerepeltek a mezőnyben az orosz, illetve a fehérorosz versenyzők, így most talán egy fokkal még nehezebb dolga volt a lányainknak. A válogatott tagjai egyébként egytől egyig a Kozma István-akadémián készülnek, ahol egész évben velem, illetve az edzőkollégáim irányításával fejlődnek, így minden nap figyelemmel követjük az edzésmunkájukat. 

Maradéktalanul persze sosem vagyunk elégedettek, mindig lehet jobban teljesíteni, és találni csiszolnivalókat, hibákat az egyes meccseket visszanézve, viszont az összképet nézve, nem panaszkodhatunk az Európa-bajnokságot látva." 

Ligeti kiemelte, hogy az utánpótlás-világversenyeken elért eredményekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert egy-egy korosztályos Eb és vb csupán állomásként szolgál a fiatalok fejlődésében. A legfontosabb, hogy idővel aztán közülük minél többen sikeres felnőtt birkózókká váljanak. 

Ligeti Richárd Forrás: UWW/MBSZ

Az U20-as lányok jelenleg javában készülnek a közelgő világbajnokságra, amelyet szeptember 2. és 8. között a spanyolországi Pontevedrában rendeznek.

„Az Európa-bajnokságot követő rövid pihenő után ismét belevágtunk a kemény munkába, ezen a héten megkezdtük az öthetes világbajnoki felkészülést, és reméljük, hogy zökkenőmentesen zajlik az edzőtáborozás. Természetesen az Eb után majd a vébén is szeretnénk sikeresen szerepelni, és érmeket hazahozni. Azt látni kell, hogy ez rendkívül nehéz feladat lesz, mert a más kontinensről érkező versenyzők – gondolok itt elsősorban a japánokra, illetve az amerikaiakra – mindig kiemelkednek, és rendkívül magas szinten képviselnek.

Viszont ahogy utaltam is rá, nemcsak a dobogós helyezések számát érdemes nézni ilyenkor, hanem egyénileg külön-külön kell értékelni minden egyes versenyző teljesítményét. Az a lényeg, hogy a lányok minél több éles, kemény meccset vívjanak, és minél több nemzetközi tapasztalatot szerezzenek."

A korosztály tavalyi, jordániai vb-jén Elekes Enikő arany-, Nyikos Veronika és Terék Gerda bronzérmes lett, és idén mindhárman újra ott lesznek a mezőnyben.

Az U20-as női válogatott névsora a pontevedrai korosztályos vb-n:
50 kg: –, 53 kg: Kapuvári Liliána (UTE-KIMBA), 55 kg: –, 57 kg: Terék Gerda (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Borsos Viktória (Kispesti NSI-KIMBA), 62 kg: –, 65 kg: Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA), 68 kg: –, 72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI-KIMBA), 76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA)

(Kiemelt képen balról: az Eb-n érmet szerző Osváth-Nagy Noémi, Nyikos Veronika, Elekes Enikő, Terék Gerda és Kapuvári Liliána Forrás: MBSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik