Kosárlabda: a nyolc közé jutás az U16-os lányok célja a miskolci Eb-n

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.08.15. 09:03
null
Péntek délután a címvédő franciák ellen kezdi meg szereplését az U16-os leány kosárlabda-válogatott a hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságon. Czirják Szilvia szövetségi edzőt kérdeztük a várakozásokról az Eb-rajt előtt.

Több mint öthetes felkészüléssel, illetve hét edzőmérkőzéssel hangolt az U16-os leány kosárlabda-válogatott a pénteken kezdődő miskolci Európa-bajnokságra. Czirják Szilvia együttese a németek elleni két magabiztosan megnyert találkozóval indította a a felkészülési meccsek sorát (54–33, 67–41). Ezután a mieink Zaragozában vettek részt rangos tornán, ahol a franciákkal (56–78), a spanyolokkal (57–74) és a lengyelekkel (68–71) szemben is alulmaradtak. Míg a múlt hét végén – immár az Eb helyszínén, a DVTK Arénában – a szlovénok elleni dupla meccs (53–62, 69–72) jelentett az utolsó erőfelmérőt.

„A spanyolországi túránk után a felkészülés utolsó másfél hetében már Miskolcon, az Európa-bajnokság helyszínén edzettünk, ezzel is kicsit kihasználva annak az előnyét, hogy mi vagyunk a hazai csapat – mondta Czirják Szilvia szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Kiváló körülmények között dolgozhatunk itt, és a miskolci szervezők tényleg mindent elkövetnek, hogy ideálisan tudjunk készülni. Ezúton is szeretném megköszönni a munkájukat! Alapvetően a tervezettek szerint haladt a programunk, a legvégén még a szlovénokkal két rendkívül hasznos meccset játszottunk. Ők teljesen más stílust képviseltek a korábbi ellenfeleinkhez képest, rendkívül behúzódó védekezést alkalmaztak, és ehhez csak lassan tudtunk alkalmazkodni. Ebből feltétlenül tanulnunk kell, mert a csoportellenfelünk, a görög csapat várhatóan hasonló taktikával fog majd operálni.

A magyar csapat a B-csoportban kapott helyet, Franciaország, Görögország és Izrael válogatottja mellett. A csoportkörnek csupán rangsoroló szerepe van, ugyanis mind a négy együttes továbbjut majd a nyolcaddöntőbe. A pénteki nyitó játéknapon 18 órától az Európa-bajnoki címvédő francia együttes lesz a mieink első ellenfele.

A magyar válogatott csoportmeccsei:

Augusztus 16., péntek
18:00 MagyarországFranciaország

Augusztus 17., szombat
18:00 MagyarországIzrael

Augusztus 18., vasárnap
18:00 MagyarországGörögország
A magyar válogatott 12 fős kerete az Eb-n:
Babay-Bognár Kinga (Csapata az előző idényben: Óbudai Kaszások)
Babovic Anja (NKA Pécs)
Berzy Petra Sára (DVTK Akadémia)
Biczó Panna (Csata DSE)
Csaplár-Nagy Lara (Darazsak Sportakadémia)
Dinnyés Petra Bianka (BEAC-Újbuda KA)
Fárbás Emma (DVTK Akadémia)
Kecsmárik Olívia Anna (NKA Pécs)
Lép Izabella (UNI Győr NKA)
Ocsenás Móna Petra (DVTK Akadémia)
Rigó Dorina (UNI Győr NKA)
Varga Boglárka (Darazsak Sportakadémia)

(Kiemelt képet készítette: Girgász Péter/MKOSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik