Atlétika: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy negyedik leszek a vébén”

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.06. 09:06
null
A 400 méteres síkfutásban U20-as világbajnoki negyedik helyezett Kovács Árpád előre aláírta volna ezt a szereplést Peruban.

A Peru fővárosában, Limában rendezett U20-as atlétikai világbajnokság egyik kiemelkedő magyar szereplése fűződik a 400 méteres síkfutásban negyedik helyet kiérdemlő Kovács Árpád nevéhez.

A 19. születésnapját szeptemberben ünneplő kiválóság remek futással jutott az előfutamból (46.89) az elődöntőbe (46.70), majd onnan ötödikként a fináléba, melyben végül 46.60 másodperccel a negyedikként ért célba.

A sokra hivatott atléta eredményének értékét növeli, hogy a döntőben egyedüli európai, fehérbőrű versenyzőként szerepelt. Mellette két amerikai, egy dél-afrikai, egy marokkói, egy ausztrál, egy indiai és egy japán állt rajthoz. Az első három sorrendje Udeme Okon (45.69, dél-afrikai), Jayden Davis (46.08, amerikai), Sidi Njie (46.29) lett.

„Álmomban sem gondoltam volna, hogy negyedik leszek a világbajnokságon – mondja. – A nevezési listán a tizenharmadik voltam, tehát még a döntőbe jutást is neccesnek ítéltem meg. De jó futambeosztásaim voltak, és bár sosem utaztam még ilyen messzire, nem ment nehézkesen az átállás, valamint a tizennyolc fokhoz való alkalmazkodás sem.

Ott azonban ezzel nem foglalkoztam, egyenrangú versenyzőként tekintettem magamra. Az időeredmények alapján nekem a nálam két századdal jobb egyéni csúccsal rendelkező japánt kellett megelőznöm, és ez sikerült. Az első három helyezett az lett, akire számíthattunk az eredményeik szerint. A negyedik helyet előre aláírtam volna, de utólag persze azt mondom, hogy bár csúcsformában érkeztem a vébére, nem volt tökéletes a döntőbeli futás, a felső kanyar nem sikerült a legjobban. Ezzel együtt nagyon örülök a helyezésnek, ami nagy motivációt ad a folytatáshoz.”

Kovács Zoltán és Kovács Árpád Forrás: MASZ

Kovács Árpád a Szegedi VSE színeiben versenyezve jutott ki az U20-as világbajnokságra, munkáját tíz éven át Menyhárt Zoltán irányította tavaly szeptemberig, 2022-ben Jeruzsálemben U18-as Eb-ezüstnek örülhettek. Idén márciustól Kovács Zoltán foglalkozik az ígérettel.

„Tavaly decemberben részleges hajlítószakadást szenvedtem, márciusban kezdtem el újra mozogni. Akkor még nem gondoltam reálisnak azt sem, hogy a hazai szövetség által megállapított 46.50-es vébészintet teljesítem. Ezért már a kijutás is meglepetésnek számított, nemhogy a negyedik hely...”

(Kiemelt képünkön: Kovács Árpád Forrás: MASZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik