Atlétika: „Kovács Árpi kihozta a legtöbbet a vébéből” – Kovács Zoltán

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.12. 11:21
null
Kovács Zoltán március óta foglalkozik az előtte sérült és edző nélküli Kovács Árpáddal, aki 400 méteres síkfutásban szeptemberben U20-as vb-negyedik helyig jutott.

Mint arról beszámoltunk, a Peru fővárosában, Limában rendezett U20-as atlétikai világbajnokság egyik kiemelkedő magyar szereplése fűződik a 400 méteres síkfutásban negyedik helyet kiérdemlő Kovács Árpád nevéhez.

Az éppen ma 19 éves kiválóság remek futással jutott az előfutamból (46.89) az elődöntőbe (46.70), majd onnan ötödikként a fináléba, melyben végül 46.60 másodperccel a negyedikként ért célba.

Az ígéret teljesítménye azért is megsüvegelendő, mert az évnek edző nélkül, sérüléssel bajlódva vágott neki.

Felkészülését Szegeden tíz éven át Menyhárt Zoltán irányította tavaly szeptemberig, 2022-ben Jeruzsálemben U18-as Eb-ezüstnek örülhettek. Idén márciustól Kovács Zoltán foglalkozik az ígérettel. A gödöllői szakember korábban a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-referenseként is tevékenykedett, ezért sem volt számára ismeretlen a fiatal atléta.

„Árpi úgy érezte, hogy a fejlődése érdekében váltania szükséges, év elején megkeresett, és márciustól sikerült összeegyeztetni az edzéseket, többet tudott jelen lenni Gödöllőn – mondja a MATE-GEAC atlétatrénere, aki maga is kiváló 400-as futó volt. – Fizikailag rendben volt, a részleges hajlítószakadása után jó rehabilitáló munkát végzett Szegeden.

Az előzmények miatt az U20-as világbajnokságra való kijutásra célként, de nem elvárásként tekintettünk.

A hazai szövetség a vébé távolsága miatt sokkal erősebb szinteket szabott meg, mint a nemzetközi. Ez férfi 400 méteren 46.50 másodperc volt, amelynek teljesítéséhez Árpinak 4.5 tizedes egyéni csúcsjavítás kellett. Júniusban 46.32 másodperces egyéni rekordot futott, amely éppúgy köszönhető a precizitásának és a pontosságának, mint a terhelhetőségének, valamint az állandó győzni akarásának. Limában egyedüli európaiként, nem színes bőrű versenyzőként futott a döntőben, és a negyedik hellyel a legtöbbet hozta ki a világbajnokságból. Versenyzőként én is megtapasztaltam, hogy milyen két nap alatt három 400 métert futni  érdekes hasonlóság, hogy akkor a 2009-es junior Eb-n én is negyedik lettem , de a limai körülményeket az időjárás és a páratartalom miatt nem lehetett előre modellezni. Boldog vagyok, hogy így szerepelt!”

Kovács Zoltán és Kovács Árpád Forrás: MASZ

A sokra hivatott sprinternek a következő évben már az U23-as korosztály elsőéveseként kell helytállnia.

„Az elsődleges cél a 46 másodperc eleji időeredmény stabilizálása lesz – folytatja Kovács Zoltán. – Reményeink szerint ott lesz a jövő júliusi U23-as Európa-bajnokságon Bergenben, és elkezdi tanulmányait is a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Így aztán az Egyetemi Világjátékokon is részt tud venni, tehát még szép lépcsőfokokat tartogat a felnőttkorosztály felé vezető út.”

(Kiemelt képünkön: Kovács Árpád Forrás: MASZ)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik