A hónap utánpótlásedzője: Takács Ferenc birkózótréneré a díj

Munkatársunktól  utanpotlassport.huMunkatársunktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.17. 16:37
null
Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője szeptemberi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Takács Ferenc birkózótréneré lett.

A díj negyedik évadának első kiírásában Illés Sándor cselgáncs-, Sike József vízilabda- és Takács Ferenc birkózóedző volt a három jelölt. A kuratórium döntése alapján a szeptemberi elismerést – és az azzal járó 250 ezer forintot – a Budapesti Honvéd 56 éves birkózóedzője vehette át.

A kitüntetett a versenyzői karrierje után, 25 évvel ezelőtt a BVSC-ben kezdte az edzősködést. Amikor a 2000-es évek elején elindult a Mr. Tus-sportiskola, ő is csatlakozott a kiemelt utánpótlás-nevelőműhely stábjához. Eközben 2005-től a felnőttválogatott edzője lett, és kisebb-nagyobb megszakításokkal összesen tizennégy éven át dolgozott a „nagyok” mellett szövetségi trénerként. Ahogyan sikeres birkózó fia, Takács István idősödött, a különböző utánpótlás-válogatottak edzői posztjait is betöltötte a kadéttól egészen az U23-as korosztályig. Három éve a Budapesti Honvédban foglalkozik utánpótláskorú és felnőttversenyzőkkel. Tanítványai a számos magyar bajnoki cím mellett rendre szállították a kiváló eredményeket az utánpótlás és felnőtt-világversenyeken. Legismertebb versenyzői közé tartozik az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás, a felnőttvilágbajnok Kiss Balázs és Korpási Bálint, a felnőtt Európa-bajnok fia, István, az ugyancsak Eb-győztes Fritsch Róbert, valamint az U20-as világ- és Európa-bajnok Darabos László. Jelenleg a Honvédban nyolc válogatott versenyzővel foglalkozik.

Szeptember első felében a spanyolországi Pontevedrában rendezték meg az U20-as korosztály világbajnokságát, amelyen a magyar válogatott három éremmel, közte egy arannyal zárt.

A mieink egyetlen elsőségét Darabos szerezte, a kötöttfogásúak nehézsúlyú mezőnyében diadalmaskodott.

A Honvéd 19 éves fiatalja sorrendben amerikai, Puerto Ricó-i, török és orosz ellenfelet legyőzve menetelt a döntőig. A fináléban az Ázsia-bajnok, iráni Abolfazl Fatitazangi sem jelentett akadályt neki, így a tavalyi junior Európa-bajnoki aranyérme után az idén a világbajnoki cím is az övé lett.

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Csabai Edvin sportigazgató, a Porsche Hungariát Bognár Tamás kommunikációs vezető, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatója, az olimpiai aranyérmes Lőrincz Tamás méltatta a díjazottat.

A szeptemberi díjazott: Takács Ferenc Fotó: Mura László

Csabai Edvin azt emelte ki, hogy Takács Ferenc megtestesít mindent, amit a Magyar Edzők Társasága egy utánpótlástréner esetében fontosnak tart, Bognár Tamás pedig hangsúlyozta: cége számára az is meghatározó jelentőségű, hogy a díjazott ne csak kiváló szakember, hanem példás pedagógus is legyen.

Lőrincz Tamás – akinek hosszú időn át mestere volt a kitüntetett – azt mondta, Takács Ferenc nélkül biztosan nem lenne az, aki.

„Mindenben, amit elértem, az összes akciómban és technikámban benne van Feri bá. Hálásan gondolok vissza a sok-sok közös munkára és küzdelemre, hiszen az vezetett el Tokióban az olimpiai dobogó tetejére. Senkinek ne legyen kétsége, a díj a lehető legjobb helyre került.”

A díjátadó résztvevői. Balról: Bruckner Gábor, Csabai Edvin, Lőrincz Tamás, Takács Ferenc, Bognár Tamás Fotó: Mura László

Takács Ferenc az utánpótlás-edzői hivatás egyik leglényegesebb elemének a tréner-tanítvány viszonyt nevezte meg.

„Ez olyan kapcsolat, amelyben az idő múlásával mindkét fél épül, fejlődik. Persze szerencsére is szüksége van a fiatalokkal foglalkozó edzőnek, hiszen nem mindegy, kit fúj be a szél az ajtón. Aztán hogy

Nekem gyakran volt szerencsém, de nemcsak a tanítványaimmal. Hanem azért is, mert egész életemben azt csinálhattam, amit rajongásig szeretek.”

(Kiemelt képünkön, balról: Lőrincz Tamás és Takács Ferenc Fotó: Mura László)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik