Cselgáncs: tanulságos világbajnokságon vannak túl a juniorok

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.08. 19:14
null
Egy-egy ötödik és hetedik helyezéssel végeztek a magyar fiatalok a juniorkorú cselgáncsozók tádzsikisztáni világbajnokságán. Radics Attila szövetségi edző felemás érzésekkel értékelte a mieink szereplését.

Nagy kérdés volt, hogy mit várhatunk dzsúdósainktól a dusanbei junior-világbajnokságon, ugyanis a korosztály egy hónappal ezelőtti, tallinni Európa-bajnokságán a mieink szereplése elmaradt a várakozásoktól. Észtországban Mamira Luca állhatott fel a dobogó harmadik fokára az 52 kilósok között, a többiek már korán, az első vagy a második körben búcsúztak. Ugyanakkor az is egyértelműnek tűnt, hogy ennél többre hivatottak juniorjaink, hiszen a tízfős vb-csapatból korábban hatan is nyertek érmet korosztályos világeseményen. 

A tádzsik fővárosban végül a mieinktől elmaradt a nagy dobás.

A válogatottunkból Szeleczki Szabina nyújtotta a legjobb teljesítményt a vb-n.

nyújtotta a legjobb teljesítményt a vb-n.

A Budapesti Honvéd ígérete a 48 kilósok mezőnyében egészen az elődöntőig jutott, utána viszont a fináléba kerülésért és a bronzcsatában is alulmaradt, így ötödikként zárt. A férfiszakágból Lakos Máté (Rákosvidéke Hajtós DSE) ért a legtovább, hetedik lett a 100 kilósok kategóriájában.

A magyar ígéretek ezzel összességében egy-egy ötödik és hetedik helyezéssel fejezték be szereplésüket,

és a nemzetek rangsorában a huszonharmadik pozícióban végeztek. Az egyéni versenyeket tekintve a tizenhárom érmet szerző, közte hat aranyat nyerő, a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő japánok zártak az éremtáblázat élén az egy-egy elsőséget jegyző kínaiak és franciák előtt.

A tavalyi, portugáliai junior-világbajnoksághoz hasonlóan a mieink ezúttal is érem nélkül tértek haza a legrangosabb korosztályos világversenyről. (Egy évvel ezelőtt ugyancsak egy-egy ötödik és hetedik helyezés volt a mérleg.) Ráadásul a dusanbei szereplés azért is különösen fájó, mert így

a hazai dzsúdósok idén az olimpiáról, valamint a felnőtt-, a junior- és az ifjúsági világbajnokságról is üres kézzel, vagyis medál nélkül távoztak.

„Azt tudni kell, hogy viszonylag fiatal csapattal szerepeltünk a vébén, sokan még csak első vagy másodéves juniorok a válogatottból – kezdte értékelését Radics Attila szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Nyilván, ha sikerült volna érmet nyernünk, akkor maximálisan elégedettek lehetnénk, viszont ahhoz alapvetően kisebbfajta bravúrra lett volna szükség.

Ami viszont kicsit bosszantó, hogy a versenyzőink többsége a nyolcaddöntőben kapott ki, mindez pedig azért fájó, mert ha ezen a körön túljutottak volna, és bekerülnek a legjobb nyolc közé, onnantól vereség esetén is a vigaszágon folytathatják, és jóval nagyobb az esély nyílt volna az érem vagy pontszerző helyezés megszerzésére.

Ami azonban bizakodásra adhat okot, hogy a fiúk és a lányok is egytől egyig helytálltak, a szőnyegen mutatott hozzáállásukra, teljesítményükre nem lehetett panasz. Bízunk benne, hogy a fiatalabbak tudnak építkezni ezekből a tapasztalatokból, és egy-két év múlva már az ő javukra dőlnek ezek a kiélezett mérkőzések. Tanulságos világbajnokságon vagyunk túl, ahol bár az érem sajnos nem jött össze, de jó meccseket vívtak a fiatalok, és többen is értékes skalpokat tudtak begyűjteni.

ugyanis pályafutása során még csak a második világversenyén szerepelt, ehhez képest végül bravúros módon pontszerző helyen végzett.

Továbbá a negyvennyolc kilósok mezőnyében Hársvölgyi Tamara az első körben a világranglista második helyén álló, hongkongi lányt verte.

de persze az is biztos, hogy sok munka vár még a fiataljainkra, ha a jövőben kiemelkedő eredményeket szeretnének elérni nemzetközi szinten. Mindemellett még szintén hozzátartozik a teljes képhez, hogy most brutálisan erős mezőny gyűlt össze Dusanbéban. Mivel éppen azon a kontinensen rendezték a vébét, így az összes jelentős ázsiai ország képviseltette magát, méghozzá jobbnál jobb dzsúdósokkal. Szóval ki merem jelenteni:

Ezzel azonban a juniorkorosztály legjobbjai számára még nem ért véget a nemzetközi versenyszezon, ugyanis néhányukat várhatóan a novemberi, lengyelországi U23-as Európa-bajnokságon is láthatjuk. Bizakodásra adhat okot, hogy az elmúlt években az U23-as kontinensviadalok jól sikerültek fiataljainknak, akik tavaly hét, két éve öt érmet érdemeltek ki, közte aranyakat.

Pila városában az utánpótlás legidősebb képviselői ismét kitehetnek magukért,

és némiképp kozmetikázhatnak az idei eredménysoron.

(Kiemelt képen: a junior-vb-n ötödik helyen záró Szeleczki Szabina (fehérben) Forrás: IJF)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik