Jégkorong: az a cél, hogy stabil liftező legyen a felnőttválogatott

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.12. 14:07
null
Kolbenheyer Zsuzsannával, a hazai sportági szövetség (MJSZ) elnökével beszélgettünk a magyar jégkorongsport helyzetéről, méghozzá az utánpótlás-nevelés „szemüvegén keresztül”.

A leköszönő Such György után május végén Kolbenheyer Zsuzsannát választották meg a Magyar Jégkorong Szövetség új elnökének. A szervezet irányítását a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) legmagasabb végrehajtó testületének, a tanácsnak is tagja, a honi női szakág addigi vezetője, az MJSZ szakmai bizottságának tagja vette át legalább a következő négy évre. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a 47 éves, jogász végzettségű Kolbenheyer – aki az 1988 óta önálló MJSZ első női elnöke lett – miben látja a fejlődés lehetőségét a hazai utánpótlás-nevelésben.

„Sok összetevőnek kell a helyén lenni a minőségi és eredményes utánpótlás-neveléshez, amely aztán nyilván az alapját képezheti a későbbi sikeres felnőttválogatottnak is.

Emellett azt is tapasztaljuk, hogy egyre több játékos már utánpótláskorban eligazol külföldre, méghozzá nívós bajnokságokba, amely pedig megint csak jó út lehet a fiatalok előtt – mondta Kolbenheyer Zsuzsanna az Utánpótlássportnak.

Ebben az évadban az U18-as fiú- és leányválogatott is hazai rendezésű divízió I/A-s vb-n szerepelhet Forrás: MJSZ

A felnőtt férfi jégkorong-válogatott először még 2008-ban, Szapporóban került fel az A-csoportba, majd idén már negyedszer harcolta ki a feljutást. Ugyanakkor bennmaradni még soha nem tudott a csapat a legjobbak között, adódik tehát a kérdés: mire van szükség ahhoz – különösen az utánpótlás-nevelést illetően –, hogy a hazai jégkorongsport hosszabb távon is megragadjon a topszinten?

„Nem lesz könnyű dolgunk Dániában, a jövő tavaszi, A-csoportos felnőtt-világbajnokságon, mivel nagyon nehéz csoportba kerültünk, de a játékosok bizonyára mindent meg fognak tenni azért, hogy bravúrt érjenek el, és benn tudjanak maradni.

 – tette hozzá a sportági szövetség első embere.

Hangsúlyozta, a felnőttválogatott esetén nehezebb a helyzet, mert nem csupán egy korosztályról, egy-két éves évjáratról van szó, mint az utánpótlás-válogatottaknál, hanem tíz-tízenöt, extrém esetben húsz évnyi körkülönbség is lehet a játékosok között.

Az mindenképpen jó dolog, hogy rendre vannak tehetségeink az utánpótlásban, de egy-egy ígéretes korosztályból még nem lesz okvetlenül stabilan sikeres nagyválogatott, hanem ez alapvetően a hosszú távú építkezés eredménye. Ha a környező nemzetekkel vagy a hozzánk hasonló méretű országokkal hasonlítjuk össze magunkat, akkor ott is azt láthatjuk, hogy ha adott évjáratban akad két-három toptehetség, akkor a korosztályos világbajnokságokon nagyon jól szerepelnek, viszont ha ez éppen hiányzik, akkor átmenetileg visszaesnek."

Kolbenheyer Zsuzsanna Forrás: MJSZ

„Azt mondhatom, hogy folyamatosan gondolkozunk azon, miben tudnánk még előrelépni, és milyen változtatásokra lenne szükség az utánpótlásunk fejlesztéséhez.

és a különböző bizottságaink alatt kiépítettünk egyfajta munkacsoportrendszert, és minden területen – így például az utánpótlás-nevelés terén is – 

Tehát egyértelmű, hogy nagyban számítunk az egyesületek tapasztalataira és visszajelzéseire, és ezeket pedig a szövetség igyekszik is beépíteni a stratégiájába. Az a célunk, hogy az egyeztetések eredményeként a szezon végére összeálljon egy olyan javaslatcsomag, amelyet aztán az elnökség elé lehet terjeszteni. Nagyobb változtatások előreláthatólag majd jövő nyáron a következő évadtól várhatóak. De csakhogy egy példát említsek:

Azt látjuk, hogy rengeteg utánpótláskorból éppen kiöregedő, az akadémiákról kikerülő fiatal azért hagyja abba a jégkorongot, mert nem lát maga előtt perspektívát, és a légiósok mellett nem igazán van esélye szóhoz jutni a felnőttélvonalban. Ez alapvetően nem jó irány, ezzel a kérdéskörrel mindenképpen foglalkoznunk kell a közeljövőben."

(Kiemelt képen: Kolbenheyer Zsuzsanna Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik