Karate: gigamezőnyben jutott vb-érem Magyarországnak is

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.14. 09:05
null
Megannyi sportág felnőtt-világbajnokságának szervezői megirigyelhetnék az idei karatés utánpótlás-vb házigazdáit, merthogy az itáliai korosztályos csúcsviadalon nem kevesebb, mint 109 nemzet képviseletében megközelítőleg kétezer ifjú harcművész lépett küzdőtérre.

A mennyiségben és minőségben egyformán elképesztő nívót hozó, múlt heti jesolói karate-vb, amelyet a kadét, a junior és az U21-es korosztályoknak írtak ki, fogós feladatot adott valamennyi résztvevőnek, így a 28 fős magyar válogatott tagjainak is,

mivel a küzdelmi kategóriák többsége félszáznál is nagyobb létszámú mezőnyt mozgósított,

de akadt nem egy súlycsoport, amelyben hatvan felett volt az indulók száma. Vagyis ahhoz, hogy érem közelébe kerüljön bárki is, legalább négy mérkőzést kellett nyernie. Ez a mieink közül egy tehetségnek, a bátaszékiek 15 éves, vagyis a kadétoknál tatamira lépő kiválóságának, Hefner Zsófiának sikerült, két honfitársnőjét, Fleischer Dórát és Kopfer Annát pedig roppant kevés választotta el attól, hogy ugyanez a bravúr összejöjjön nekik is.

Fleischer a 21 éven aluliaknál, a plusz 68 kg-ban próbált szerencsét, és három győzelem után a döntőbe jutásért vívott meccsén maradt csupán alul. Az MTK 19 esztendős versenyzője idén februárban, Tbilisziben Európa-bajnoki bronzérmet harcolt ki, s közel állt ehhez Jesolóban is, ahol végül ötödikként végzett. A korábbi vb- és Eb-harmadik Kopfer hasonló utat járt be Itáliában: az UTE 17 éves karatésának a junior lányok plusz 66 kg-os súlycsoportjában három győztes fellépést követően parancsoltak megálljt, majd már a helyosztón egyiptomi riválissal szemben maradt alul, s lett ötödik. Megemlítendő még Kopfer klubtársa, Bús Alíz, aki az U21-eseknél az 55 kg-osok között két győzelmet követő vereség nyomán a hetedik helyet szerezte meg.

És akkor most térjünk rá Hefner Zsófia remeklésére, aki a sportági utánpótlás 13. vébéjén az ötezer nézőt befogadó Palazzo del Turismo küzdőterén egymás után nyerte meccseit a kadét lányok 47 kg-os súlycsoportjában, ahol amúgy 56-an neveztek. Élete első nagy világversenyén a Bátaszék SE fiatalja négy – kazah, montenegrói, kanadai és amerikai – versenyző felett aratott diadalát követően veszített a karate őshazájából érkezett vetélytárssal, vagyis japán ellenféllel szemben, így harcolva ki a jogot a bronzmérkőzésre. Amelyet aztán magabiztosan nyert meg 11–3-ra egy portugál karatéssal szemben.

Hefner idén mindhárom nemzetközi versenyén döntőbe jutott, így érdemelte ki a lehetőséget, hogy indulhasson az olaszországi világbajnokságon. Az Ausztria Junior Openről és a Szlovák GP-ről ezüstéremmel jött haza, a Szófia Opent pedig megnyerte korosztályában. Ez utóbbi sikerével véglegesítette helyét az utánpótlás-válogatottban. Meghálálta a bizalmat, egyben hitelesítette Nagy Ákos vezetőedző szavait, aki a jesolói vébé előtt így nyilatkozott tanítványáról:

 Éppen ezért úgy építjük fel a jövőben a csapat menetrendjét, hogy Zsófi munkáját és felkészülését tudjuk támogatni.”

Mi tagadás, rászolgált...

(Kiemelt képünkön: A bátaszékiek bronzérmese, Hefner Zsófia akcióban az olaszországi vébén Fotó: MKSZ/Szkotniczky Ákos)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik