Kosár: Ocsénás Mónának nagy lendületet adott az U16-os Eb-szereplése

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.03. 20:33
null
A DVTK 15 éves kosárlabdázója, Ocsenás Móna remekelt a Miskolcon rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. Hazai pályán szerepelve a diósgyőriek irányítója a pontok és a gólpasszok terén is a nyolcadik helyen végző magyar csapat legjobbja volt a kontinenstornán.

Kiváló teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet Ocsenás Móna a hazai rendezésű U16-os leány kosárlabda Európa-bajnokságon. A DVTK irányítóreménysége meccsenként 11,7 pontot, 5,7 asszisztot, 4,3 lepattanót és 2,9 labdaszerzést átlagolt a miskolci Eb-n, és ezzel egyértelműen első számú vezére volt Czirják Szilvia együttesének, amely végül – teljesítve a kitűzött célt – a 8. helyet szerezte meg az A-divízió mezőnyében.

Rengeteget dolgoztunk a lányokkal azért, hogy jól szerepeljünk a hazai Európa-bajnokságon

 – mondta Ocsenás az Utánpótlássportnak. – A közös munka már a szezon közben elkezdődött, és az edzőtáborokban igyekeztük lerakni az alapokat, amelyekre aztán tudtunk is építeni, amikor neki vágtunk a nyári hosszú, öt-hat hetes felkészülésünknek. Az a sok-sok munka, amit beletettünk, végül kifizetődött az Európa-bajnokságon, és amellett, hogy csapatként nagyot léptünk előre az együtt eltöltött hetek-hónapok során,

úgy érzem, egyénileg is jócskán tudtam fejlődni a válogatottban.

Ráadásul diósgyőri játékosként én minden tekintetben hazai környezetben szerepelhettem az Eb-n, ami

nyilván extra motivációt és plusz energiát adott ahhoz, hogy jól teljesítsek.

Remek élmény volt itthon pályára lépni egy kontinenstornán. A hazai közönség segítsége sokat jelentett." 

Ocsenás Móna volt a magyar válogatott vezéregyénisége a miskolci U16-os Eb-n Forrás: FIBA

Móna irányítói teljesítményét jól minősíti, hogy a mérkőzésenkénti 5,7 gólpasszával a legjobb lett az Európa-bajnokság teljes mezőnyében.

„Tisztában voltam vele, hogy irányítóként komplex szerep az enyém, mivel nemcsak a pontszerzésből kell kivennem a részem, hanem a játékszervezésben is komoly feladataim vannak és helyzetbe is kell hoznom a társaimat.

Nyilván az adott ellenféltől is nagyban függött, hogy éppen mire volt inkább szükség tőlem az adott meccsen. Mindig próbáltam a lehető leginkább a csapat hasznára lenni. Összességében csakis pozitív emlékként fogom megőrizni az Eb-szereplést.

Sokat tudtunk tanulni ezekből a tapasztalatokból, hiszen erős csapatokkal találkoztunk, amelyekkel magas színvonalú és nagy intenzitású meccseket vívtunk.

Az itt tapasztaltakat igyekszem majd kamatoztatni hazai szinten, a korosztályos bajnokságban is. Például legyen szó arról, hogy az adott kiélezett meccsszituációban éppen mi lenne a helyes döntés. Az elmúlt időszakban sokkal érettebb játékossá váltam, és a korábbiakhoz képest mostanra jóval okosabban, higgadtabban játszom. Az U16-os korosztályból kiöregedve az új klubszezonban ezúttal már az U18-as bajnokság lesz a fő terepem, és természetesen szeretnénk minél jobban szerepelni a lányokkal. A nyolcas döntőbe jutás az elsődleges célunk, tavasszal pedig jó lenne éremmel zárni a bajnokságot."

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik