Denver, Chicago, Memphis: remeklés idegenben is

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.02.03. 11:20
null
Derrick Rose (Chicago, balra) ellenállhatatlanul és ponterősen játszott, így Amare Stoudemire (NY Knicks, jobbra) vesztes csapatban szerzett 34 pontot (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) mára virradóra hat mérkőzést rendeztek, és ottani idő szerint késő estére is nagy csaták maradtak, amelyeken nem kevés érdekességet konstatálhattunk. Bizonyos gárdák képtelenek idegenben jól teljesíteni, mások pedig éppen vendégként gyűjtöttek nagy skalpokat. A Los Angeles Clippers most elbukta az aktuális rangadóját, míg a New York Knicks úgy is egyre inkább a szakadék szélére kerül, hogy két legnagyobb ásza is minden tőle telhetőt megtett.




New York Knicks–Chicago Bulls 102–105

Óriási üldözőversenyt láthatott a Nagy Alma közönsége, hiszen az első félidőben masszív két számjegyű hátrányt összeszedő Knicks hatalmas iramban ment előre a nagyszünet után, de mindig egy apró dobás, pöttyintés hiányzott ahhoz, hogy valóban utol is érje a 32 pontos, 13 gólpasszos Derrick Rose vezette Chicagót. Ezen az estén Amare Stoudemire is régi fényében tündökölt, 34-et szórt és még 11 lepattanó is érkezett tőle, Carmelo Anthony pedig ma is ponterősen kosarazott, 26-tal segített be, de ez sem volt elég, mivel tényleg későn ébredt a Knicks, a Bulls pedig nem az a csapa, mely könnyen leadna 10 egységnyi fórt. A vendégek diadalának értékét növeli, hogy továbbra is a Deng, Hamilton páros nélkül született meg, bár a 16-ot szóró Kyle Korver ezen a derbin szépen helyettesítette az említett kezdőembereket.

A Knicks legjobb dobói: Stoudemire 34, Anthony 26, Fields 17
A Bulls legjobb dobói: Rose 32, Boozer, Korver 16-16

Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 91–112

Óriási fordulatokat, illetve hullámzást láthatott a Staples Center közönsége, hiszen a rangadóit mostanság rendre megnyerő Clippers a 18 pontos Blake Griffin főszereplésével úgy indított, hogy esélyt sem hagy a Denvernek, ám a második negyedben 35 pontot szórt a fantasztikus cseresorral rendelkező Nuggets és már a nagyszünetre simán ledolgozta 13 egységnyi hátrányát. A fordulás után kitartott a lendület, 16 ponttal nyerte a harmadik játékrészt a 21-et szóró Gallinari fémjelezte vendég alakulat, melynek alapvető célja volt, hogy befogja mai riválisát a táblázaton, ami végül meglepően simán össze is jött, de talán ennyit jelent, hogy a coloradóiaknak volt lehetőségük tegnap pihenni, míg a Clippers akkor is egy kemény derbit vívott meg a Jazz ellen. Nem volt ma alley-oop parádé, csak az első negyedben, de gyorsan ellőtte minden puskaporát a hazai gárda. A vendégek viszont 57 százalékkal tripláztak és 41–28-ra hozták a lepattanó párharcot, ilyen statisztikák mellett nem is csoda, hogy nem volt esélye már a hajrában a Los Angeles-ieknek.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 18, Foye 17, Paul 15
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 21, Lawson 18, Afflalo 15


Atlanta Hawks–Memphis Grizzlies 77–96

A 21 pontos Rudy Gay vezette vendégek kis túlzással azt mondhatni, hogy erődemonstrációt tartottak Atlantában. Nagyon gyors és egyszerű játékot játszva fokozatosan őrölték fel az Al Horford nélkül felálló hazaiakat, szinte az összes kulcsember hathatós segítségével. Marc Gasol dupla duplázott (11 pont, 10 lepattanó), Mike Conley és Tony Allen piócaként tapadtak Jeff Teague-re és Joe Johnsonra, összesen 16 ponton tartották a két hátvédet, közben ők 15, illetve 18 egységnyit tettek a közösbe, a padról érkező OJ Mayo is 18-at szórt, úgy fest, hogy a Grizzlies visszatalált a helyes útra. A végig esélytelennek tűnő vendéglátóknál egyszerűen senkinek sem ment, láthatóan nem számított ekkora ellenállásra Larry Drew legénysége.

A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 11, Joe Johnson, Ivan Johnson 10-10
A Grizzlies legjobb dobói: Gay 21, Mayo, T. Allen 18-18


Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 95–92

PLUSZ, MÍNUSZ
A nap hőse: Derrick Rose újra MVP-formában legutóbbi picit gyengébb estéje után, 32 pontos, 13 gólpasszos „előadás" a Nagy Almában, plusz egy kemény meccsen begyűjtött idegenbeli siker a csúcsformában játszó Stoudemire, Anthony páros vezette Knicks ellen. Kell ennél több ehhez a címhez?!
A nap lúzere: A Portland Trail Blazers – Igencsak groteszk lenne, ha egy hazai pályán szinte verhetetlen, egyébként is borzasztóan jó csapattal rendelkező gárda idén valahogyan lemaradna a Playoffról, pedig ez a jelenlegi állás szerint teljesen reális, ha nem szedi össze magát Nate McMillan legénysége az idegenbeli mérkőzésekre.

LaMarcus Aldridge 28 pontja és 14 lepattanója ellenére megint lógó orral kellett távoznia idegenbeli fellépéséről a Portlandnek. A Blazers egyszerűen nem képes azt a hatékonyságot hozni otthonától távol, amit saját közönsége előtt konzisztensen fenntart. Nicolas Batum hiányzott a vendégeknél, így Gerald Wallace vállain nagyobb volt a nyomás, amit ezen az estén nem bírt el a veterán bedobó, elsősorban ez volt a kudarc oka, no meg a másik oldalon Marcus Thornton visszatérése. A sokszor – nem érdemtelenül – elképesztően önzőnek titulált kisember 20 pontot szórt, mellette Tyreke Evans 18-as produkciója, John Salmons 19 egysége és DeMarcus Cousins 13 pontos, 12 lepattanós dupla duplája már sok volt a Portlandnek, de így nyílt több lehetőség is Feltonék előtt, az irányító is egalizálhatott volna egy teljesen üres triplával, illetve a támadó lepattanó után Crawford is, de végül ez nem jött össze, sorozatban negyedszer is bukott idegenben a Blazers.

A Kings legjobb dobói: M. Thornton 20, Salmons 19, T. Evans 18
A Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Ja. Crawford 17, Felton 15


Golden State Warriors–Utah Jazz 119–101

NÉGY LOS ANGELES-I AZ ALL STAR-KEZDŐCSAPATBAN
Az ötből négy helyet Los Angeles két csapatának játékosai érdemelték ki az idei All Star-gálájának nyugati kezdőcsapatában: a szurkolók szavazatai alapján a Lakerst erősítő Kobe Bryant és Andrew Bynum, illetve a Clippers két legjobbja, Chris Paul és Blake Griffin is ott lesz a pályán február 26-án Orlandóban.
Bővebben itt olvashat a hírről!

Ugyan a sérült Devin Harris helyén kezdőbe kerülő Jamaal Tisleyről kiderült, hogy még mindig tud kosarazni (9 pont, 13 gólpassz), a második félidőben 71(!) pontot kapó vendégek hiába küzdöttek, ilyen védekezéssel és a Curry, Ellis, Lee show-val a parketten nagy verésbe futott bele a Utah Oaklandben. Steph Curry bokasérülése úgy fest, hogy egyelőre tényleg nem jelent gondot, 29 pontja mellé 12 gólpasszt is kiosztott a nyári Olimpiáról lemaradó hátvéd, Monta Ellis pedig még rajta is túltett dobásban, 33-at szórt. David Lee 23 pontos, 14 lepattanós dupla duplát szállított, így hiába a Millsap, Jefferson páros újabb hatékony performansza, elbukott a vendégként már annyira nem meggyőző Jazz az általában szintén csak hazai pályán villogó Warriors otthonában.

A Warriors legjobb dobói: Ellis 33, S. Curry 29, D. Lee 23
A Jazz legjobb dobói: Hayward 21, Al Jefferson, J. Howard 19-19


San Antonio Spurs–New Orleans Hornets 93–81


A Jarrett Jack nélkül érkező New Orleans sokáig szorongatott San Antonióban, de végül a 19-et dobó Duncan húzta Spurs jött ki jobban a mérkőzésből, elsősorban a negyedik negyedben mutatott dominanciának köszönhetően. A vendégeknél még mindig vannak érthetetlen dolgok, gondolunk itt Carl Lanrdy hullámzására vagy a rotáció alapos felborítására egy-egy estén, de most éppen Landry volt a Hornets legjobbja a maga 17 egységével, a Jack helyén kezdő Vasquez pedig tegnapi fantasztikus performansza után ma sem állt meg 16 pont alatt. A hazaiaknál gyakorlatilag mindenki stabil teljesítményt nyújtott, a 16 pontos, 7 lepattanót lekapó Tiago Splitter esetében csak idő kérdése, hogy átvegye a kezdő pozíciót az egyre hullámzóbb DeJuan Blairtől.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 19, T. Parker 18, Splitter 16
A Hornets legjobb dobói: C. Landry 17, Vasquez 16, Belinelli 11

NBA TOP 10


NBA
ALAPSZAKASZ, 40. JÁTÉKNAP
Atlanta Hawks–Memphis Grizzlies 77–96
New York Knicks–Chicago Bulls 102–105
San Antonio Spurs–New Orleans Hornets 93–81
Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 95–92
Golden State Warriors–Utah Jazz 119–101
Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 91–112
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik