Piqué: A Bayern ellen csak a Barca tud fordítani 0-4–ről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.01. 11:47
null
Piqué szerint nincs még lefutva a párharc (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének mai visszavágóján az első mérkőzésen négygólos előnyt szerző Bayern München a Barcelona otthonába látogat. A katalánokat irányító Tito Vilanova és csapata hisz a továbbjutásban, míg Jupp Heynckes, a Bayern München vezetőedzője szeretné, ha csapata bebizonyítaná, nem egyszeri teljesítmény volt a bajorok első meccsen mutatott játéka.

 

„Azt gondolom, hogy a végsőkig harcolni fogunk, mert ez a kötelességünk. Hisszük, hogy lehet esélyünk a továbbjutásra. Tudjuk, hogy nehéz lesz, de mi vagyunk a Barcelona, és sohasem adjuk fel a párharcot. Különösen akkor nem, ha még hátravan 90 perc, és otthon játszhatunk. Ha kiesünk, emelt fővel kell elhagynunk a pályát, hogy a szurkolóink büszkék lehessenek ránk” – kezdte Vilanova, aki szerint csapatának meg kell próbálnia a saját játékát játszani, kétségbeesni viszont akkor sem szabad, ha az első félidőben elmaradnak a gólok, hiszen a párharc első meccsén a bajorok négy találatukból hármat is a második játékrészben szereztek.

A katalánok szakvezetője elismerte, a múlt hét kedden rendezett első mérkőzésen a bajorok lenyűgözően játszottak.

„A múlt héten nagyszerűen teljesített a Bayern, a végeredmény azonban ennek ellenére is túlzó. Törvényszerű volt a vereségünk a játékunk alapján, de nem ilyen különbséggel” – folytatta Vilanova, majd hozzátette, hatalmas szükségük lesz a szurkolóik segítségére, ugyanis a Bayern München és a Real Madridot búcsúztató Borussia Dortmund az elődöntő első meccsein óriási támogatást kapott hazai pályán.

„Mascherano négy héttel ezelőtt sérült meg, ami után az orvosok hathetes kihagyást jósoltak a számára, így nem fog játszani szerdán – oszlatta el a kételyeket a középhátvédként számításba vett argentin futballista játékával kapcsolatban Vilanova, majd szót ejtett a csapat kulcsfigurájáról, Lionel Messiről is. – Ha jó formában játszik, az növeli az esélyeinket, de hatalmas nyomás nehezedik rá, így segítenünk kell neki. Az olyan játékosok, mint Messi még ilyen állás esetén is beleszólhatnak a továbbjutás kérdésébe.”

A katalánok középhátvédje, Gerard Piqué felettébb derűlátóan nyilatkozott a visszavágó előtt.

„Száz százalékig biztosak vagyunk benne, hogy a továbbjutás lehetséges. Ahogy teltek-múltak a napok, egyre több pozitív üzenetet kaptunk, és nőtt az önbizalmunk. Tudom, hogy az első meccs eredménye után nehéz ezt elhinni. Fel kell mennünk a pályára, és ha elhisszük, hogy meg tudjuk csinálni, akkor sikerülhet, még ha a józan ész nem is ezt mondja. Az egyetlen csapat, amely képes ledolgozni a négygólos hátrányát a Bayern München ellen, az a Barcelona” – mondta bizakodóan Piqué.

Vilanova dolga egyébként nem lesz egyszerű, amikor a védelmet kívánja összeállítani, hiszen az eltiltott Jordi Alba mellett a sérüléssel bajlódó Mascheranóra, Carles Puyolra, Sergio Busquetsre és Éric Abidalra sem számíthat, így a meccsre készülő 19 fős keretben mindössze öt védő kapott helyet (köztük a nemzetközi színtéren egyelőre tapasztalatlannak számító Martín Montoya és Marc Bartra), akik közül négy minden bizonnyal a kezdő sípszótól a pályán lesz.

Jupp Heynckes, a Bayern München vezetőedzője reméli, hogy csapata meg tudja ismételni azt a játékot, amelyet múlt hét kedden, a párharc első meccsén mutatott.

„Továbbra is azt gondolom, hogy a Barcelona a világ legjobb csapata, ennek megfelelően fogunk felkészülni a mérkőzésre. Képesek nagy dolgokra a Camp Nouban, nem szeretnénk ezeket megtapasztalni. Ugyanúgy fogunk játszani, mint Münchenben: támadólag lépünk majd fel, és szeretnénk gólokat szerezni. Meglátjuk, hogyan fog működni. Annak ellenére sem vagyunk defenzív csapat, hogy jó védőink vannak” – szögezte le Heynckes, utalva rá, hogy a bajorok részéről hasonló játékra lehet számítani, mint a párharc első felvonásán.

„Nem gondolok negatív forgatókönyvre. Megvan az elképzelésem, hogy mit szeretnék látni a játékosaimtól, és ezt el is fogom magyarázni nekik. Pozitív a gondolkodásmódom, bízom a csapatomban. A játékosok nagyon motiváltak, és mindent bele fognak adni, hogy elérjék a céljukat, a döntőbe jutást. Be akarjuk bizonyítani, hogy az első meccsen mutatott játékunk nem kivétel volt” – folytatta az idény végén leköszönő vezetőedző, aki kitért az első mérkőzésen jócskán tudása alatt teljesítő Lionel Messire is.

„A Barcelona évek óta magas szinten játszik, olyan világklasszis játékosai vannak, mint Messi, továbbá az új edzőjükkel is csodálatos focit játszanak. Messi a világ legjobbja, rendkívül tehetséges, a pályán és azon kívül is talentum. Jobb állapotban van, mint Münchenben, így sokkal nehezebb dolgunk lesz” – zárta gondolatait a szakember, aki egyike azon három edzőnek, aki azok után nem tudott csapatával továbbjutni egy párharcból, hogy az első meccsen négygólos előnyt szerzett. Heynckes az 1985–1986-as szezonban a Mönchengladbach vezetőedzőjeként hazai pályán 5–1-es sikernek örülhetett a Real Madrid ellen az UEFA-kupa harmadik fordulójában, ám a visszavágón a spanyolok 4–0-s győzelmet arattak, így továbbjutottak.

Az első mérkőzésen két gólt szerző, és kiváló teljesítményt nyújtó Thomas Müller szerint a Barcelona a németországi találkozón a második gólig egyenrangú ellenfele volt a Bayernnek, míg Bastian Schweinsteiger úgy véli, a katalánok a büszkeségükért fognak harcolni, és éppen ez teszi majd őket veszélyessé.

A bajoroknál a hosszabb ideje sérüléssel bajlódó Holger Badstuber és Toni Kroos mellett minden játékos bevethető, így az a Mario Mandzukic is, aki az első meccsen eltiltás miatt nem szerepelhetett.

Érdekesség, hogy előzetesen 990 médiamunkást regisztráltak a szervezők a Camp Nouban a mai mérkőzésre, ez pedig új rekord a Barcelona stadionjának történetében. Az eddigi csúcsot a Real Madrid elleni BL-elődöntő tartotta még 2011-ből, amikor 965 sajtóképviselő jelent meg a majd' 100 ezer néző befogadására alkalmas létesítményben.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Camp Nou
, 20.45 (Tv: Digi Sport1). Vezeti: Skomina (szlovén)
A várható kezdőcsapatok:
BARCELONA: Valdés – Alves, Piqué, Bartra, Adriano – Song, Xavi, Iniesta – Pedro, Messi, Villa. Vezetőedző: Tito Vilanova
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba – Javi Martínez, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribéry – Mandzukic. Vezetőedző: Jupp Heynckes

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik