A háromszoros Európa-bajnok, olimpia ezüstérmes judoka szerint is a nap első étkezése a legfontosabb, és éppen ez az, amit a kényszerű fogyasztások során is végig megtart, persze csak módjával.
Ungvári Miklós: „Amikor még hatvanhat kilogrammban versenyeztem, nehezebb volt hozni a súlyomat, ezért már egy héttel a mérlegelés előtt elkezdtem átalakítani az étrendemet. Fokozatosan csökkentettem, majd hagytam el előbb a vacsorát, később az ebédet is, de a reggeliből nem engedtem. A kiváló minőségű müzli hol joghurttal, hol tejjel mindig szerepel a fogások között, és a jó ismerőstől beszerzett, repceméz – amely nem savasít, hanem lúgosít – is gyakran előkerül.”
Amikor nem kell fogyasztania, a magyaros étkek is helyet kapnak a választékban. Legutóbb a szintén olimpiai dobogós és Európa-bajnok sporttársától, Csernoviczki Éva édesapjától, Csabától kapott igazi szarvaskolbászt. A kolbász Japánban is csodákat tett, ahol Miklós majdnem megreformálta a hagyományos konyhaművészetet.
U.M.:„Japánban elég egysíkúak a reggelik, sokszor esznek rizst és leveseket. Amikor már egy kis változatosságra vágytam, a szálláshelyünk konyháján magam készítettem el egy igazi rántottát otthonról hozott kolbásszal. Azok az illatok gyorsan odacsalták a többieket is, és a japánoknak is összefutott a nyál a szájukban.”
Ungvári életében meghatározóak a lovak is, akikhez még a budapesti edzőtáborból is „ellóg” Ceglédre, hogy átmozgassa kedvenceit. Persze ők is a legjobbat kapják, például zabot. Miki a Dakaron is nyeregbe pattant, Chilében (a képen).
U.M.:„Jelenleg a következő kvalifikációs Grand Prix-re készülök, és bár Mongóliát, a jövő heti helyszínt még valószínűleg kihagyom – a kumisszal együtt –, Oroszországban már tatamira állok. Ott lesz az idén a világbajnokság is, az év fő versenye, de mindennél fontosabb a riói olimpia.”