Száz éve állt először talpra az olimpizmus

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.04.23. 13:07
null
Az antwerpeni olimpiát 1920 augusztusában a belga uralkodó, I. Albert király nyitotta meg (Fotó: Imago)
Az első világháború után, 1920-ban nélkülünk rendezték meg Antwerpenben a VII. Nyári Olimpiai Játékokat – hasonló eufóriában, mint amilyent jövő nyárra Tokió ígér.

Csak sejteni lehet, milyen felemelő pillanat lesz jövő nyáron, amikor Tokióban egy év csúszással fellobban az olimpiai láng. A mai koronavírus-járványnál is nagyobb kataklizmák után kétszer kellett talpra állnia az olimpizmusnak, a két világháború után. Először – amúgy nemcsak az első világégést, de az azt követő pusztító spanyolnáthát követően is – 1920-ban Antwerpenben, és nem is csak nyári sportágakkal.

MAJDNEM BUDAPESTEN RENDEZTÉK

ANTWERPEN SZÁMOKBAN
2626 sportoló
2561 férfi
65
29 ország
156 aranyérem
22 éremszerző ország
Éremtábla
Arany Ezüst
Bronz
Egyesült Államok 41 27 27
Svédország 19 20 25
Nagy-Britannia 15 15 13
Finnország 15 10 9
Belgium 14 11 11
Norvégia 13 9 9
Olaszország 13 5 5
Franciaország 9 19 13
Hollandia 4 2 5
Dánia 3 9 1

Amikor 1912. július 22-én Stockholmban befejeződtek az V. Nyári Olimpiai Játékok küzdelmei, még senki sem gondolta, hogy nyolc évet kell várni a folytatásra. Már 1912-ben elkezdődött a rendező város kijelölésének döntési folyamata, és Párizsban, a NOB 16. (a 6. olimpiai) kongresszusán a küldöttek Amszterdam, Antwerpen és Róma előtt az akkori Nagy-Magyarország fővárosát, Budapestet tették a kandidáló városok között az első helyre. De a helyszínről ekkor még nem szavaztak.

Aztán 1914. június 28-án Szarajevóban eldördült a szerb nacionalista diák, Gavrilo Princip Browning FN 1910 pisztolya, kitört a „nagy” háború, és a világon hirtelen minden fontosabb lett, mint az olimpizmus.

Még javában tartottak a Párizs környéki béketárgyalások, amikor az alapító Pierre de Coubertin báró által elnökölt Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1919. április 5-én Lausanne-ben úgy döntött: 1920-ban a belga Antwerpen lesz a VII. Nyári Olimpiai Játékok (igen, VII., mert a NOB máig élő hagyományként nem vette el az elmaradó 1916-os berlini olimpia sorszámát) házigazdája. Négy évvel azelőtt, 1915-ben Lyon is bejelentkezett, de a franciák gyorsan áttolták pályázatukat 1924-re (Párizs nyert is), így a belgák mellett végül három amerikai város, Cleveland, Philadelphia és Atlanta, továbbá a kubai Havanna jelezte informálisan, hogy szívesen lenne 1920-as rendező. Hamar eldőlt az is, hogy a háború bűnösnek titulált vesztesei – azaz Németország, Ausztria, Bulgária és Törökország mellett Magyarország is – csak távolról nézhetik az emberiség legnagyszerűbb játékát.

A VII. Nyári Olimpiai Játékok hivatalos plakátja
A VII. Nyári Olimpiai Játékok hivatalos plakátja

Még Trianon előtt voltunk, amikor mindössze fél évvel a megnyitót megelőzően, 1920 februárjában pontosították a programot, amelyben utoljára szerepeltek téli sportok is. Az amúgy augusztus-szeptemberi esemény előtt négy hónappal, már áprilisban az antwerpeni Palais de Glace (Jégpalota) műjegére léphettek a műkorcsolyázók és a jégkorongozók. (Száz éve, április 23-án svéd–belga meccsen dobták be először a pakkot, a hokitornát három nappal később Kanada, vagyis a Winnipeg Falcons csapata nyerte meg; a svéd műkorcsolyázó, Gillis Grafström, mivel négy évvel később Chamonix-ban, az első hivatalos téli olimpián is győzött, az egyetlen sportoló, aki ugyanabban a sportágban nyert nyári és téli aranyérmet is; a hölgyeknél győztes svéd Magda Julin pedig negyedik hónapos terhesen lett aranyérmes úgy, hogy a kűrben egyetlen pontozó sem őt tette az első helyre.) A nyári sportok között Antwerpenben feltűnt a lovaspóló, a rögbi és utoljára a kötélhúzás, továbbá bemutató sportként a korfball is. És visszatért a programba az ökölvívás, a gyeplabda és a súlyemelés.

A sürgősséggel, 1919 áprilisában felálló szervezőbizottság élére a 44 éves belga gróf, Henri de Baillet-Latour került, aki NOB-tagként rengeteget tett azért, hogy az olimpiát 1920-ban egyáltalán megrendezhessék. (Később aztán, 1925-ben, Pierre de Coubertin halála után ő lett a nemzetközi olimpizmus harmadik vezetője, és NOB-elnöki posztját egészen 1942-es haláláig meg is tartotta.) Ettől függetlenül Antwerpenben nem fogytak a belépőjegyek, a belgák szervezőbizottsága 600 millió frankot bukott, és még a játékok alatt csődöt jelentett, így aztán például utóbb a NOB sem kapott hivatalos jelentést a játékokról... Két évvel a háború után persze senki sem várt tökéletes szervezést, de a Belgiumba érkező sportolókat kissé meglepte, hogy a versenyhelyszíneket még építik, mint ahogyan az is, hogy többségük zsúfolt szállásokon, összecsukható kiságyakon volt kénytelen aludni.

„A GYŰLÖLET, A HARAG ÉS A POLITIKA…”

A háború után nem véletlen, hogy csupán 29 ország tette tiszteletét Antwerpenben, a nagy hiányzók (köztük a szovjet-oroszokkal éppen élethalálharcát vívó Lengyelország, valamint a NOB által ugyancsak politikai okokból meg sem hívott, kommunistává lett Oroszország) felsorolása mellett illő megemlíteni, hogy az új államalakulatok közül először indult Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság (a Sporthírlap még a megnyitó után két nappal is azt írta, hogy a jugoszlávok finanszírozási nehézségek miatt távol maradnak, végül futballcsapatuk 11 fővel, csere nélkül befutott, és mindkét meccsét elveszítette…), de debütált Argentína, Brazília (mindjárt meg is nyerte a játékok első aranyát a hadipisztollyal győztes Guilherme Paraense révén) és Monaco, továbbá önálló államként a sportolóit addig ausztrál színekben csatába küldő Új-Zéland is. És indult az új-fundlandi (ma Kanada) maratoni futó, Eric Robertson is, ám mert a brit gyarmat nem volt tagja a NOB-nak, kénytelen volt Nagy-Britannia színeiben futni, és 35. lett.

„A gyűlölet, a harag, a politika voltak a rossz tanácsadók, amelyek a leggrandiózusabb sportvetélkedésből kizárták a központi hatalmakat. De erős a hitünk, hogy utoljára történt. Hisszük, hogy az eljövendő négy esztendőben megtisztulnak a gyűlölet iszapjától a szívek s a sport békés harcmezején, a pályán végre baráti kezet szorítanak egymással azok a nemzetek, amelyek ma az olimpiai tusát vívják – azokkal, amelyeket a gyűlölet és a politika száműzött onnan” – kesergett teljes joggal alig két hónappal a trianoni döntés után a heti kétszer megjelenő Sporthírlap (az 1903-as alapítású Nemzeti Sport csak 1921 januárjában indult újra), amely ha visszafogottan is, de végig beszámolt az antwerpeni eseményekről.

Ez volt az első olimpia, amelyre kizárólag a nemzeti olimpiai bizottságok nevezhették be a résztvevőket, avagy mostantól csak úgy nem állíthatott be a játékokra az egyszeri atléta, hogy helló, jöttem versenyezni. A sportolók a nyári sportok ünnepének augusztus 14-i hivatalos megnyitóján (ahol I. Albert király nyitotta és Désiré-Joseph Mercier bíboros áldotta meg az antwerpeni rendezvényt) először tettek olimpiai esküt (a párbajtőrvívó Victor Boin), első alkalommal kúszott a magasba az olimpiai zászló (maga Pierre de Coubertin NOB-elnök tervezte), és szálltak az égbe a békét szimbolizáló fehér galambok. A labdarúgótornát első ízben rendezték több városban (Antwerpen mellett főleg Brüsszelben, de az olasz–egyiptomi meccsnek például Gent adott otthont), ám a mérkőzések nagy részét két antwerpeni arénában, a döntőt is az Olimpiai Stadionban játszották le. Mármint az első negyven percet, amikor 2:0-s belga vezetésnél a tendenciózusan ellenük ítélő angol játékvezetői hármasra dühös csehszlovákok levonultak, és még ezüstérmesek sem lehettek, mert a NOB diszkvalifikálta őket...

A hawaii Duke Kahanamoku (5-ös rajtkő) nyolc év után is megvédte címét 100 gyorson
A hawaii Duke Kahanamoku (5-ös rajtkő) nyolc év után is megvédte címét 100 gyorson

Ugyancsak párját ritkító kuriózum, hogy az amúgy egy hónappal a hivatalos megnyitó előtt, júliusban kezdődő vitorlázóversenyek közül a 12 lábas jolle szeptemberi éremfutamát más országban, holland vizeken, az amszterdami Buyten-IJ kikötőben bonyolították le – tekintettel arra, hogy ebben a számban csak két holland egység nevezett, erre azért volt épeszű magyarázat. (Olimpián ezt leszámítva csak egyszer volt példa arra, hogy két ország is adott helyszínt: 1956-ban a szigorú ausztrál karanténszabályok miatt Stockholmban rendezték a lovaglás versenyeit.) A sportág amúgy természetesen nem a Scheldt-parti, ám szárazföldi Antwerpenben, hanem Ostend partjainál, a Belga Királyi Yacht Klub égisze alatt döntött a helyezésekről. Ebben nincs semmi különleges: a rendező város tengere vagy megfelelő méretű tava híján például kétszer Le Havre és Kiel, továbbá Ryde, Hunters Quay, Nynäshamn, Torbay, Nápoly, Acapulco, Kingston, Tallinn (szovjetként 1980-ban, ma ez is másik ország: Észtország), Long Beach, Puszan, Savannah vagy Csingtao is volt a vitorlázás ötkarikás házigazdája. Ha Budapest az 1920-as rendező, az olimpia futamaira sem a Dunán, sajnos még kevésbé az Adrián, sokkal inkább a Balatonon került volna sor...

OLIMPIAI ÉREM 72 ÉVESEN

Antwerpenben állhatott dobogóra (illetve állhatott volna, ha ezt a szép szokást nem 1932-ben vezetik be) a mindmáig legidősebb olimpiai érmes, a 72 éves svéd sportlövő, Oscar Swahn. 1908 és 1912 impozáns, ősz szakállú futóvadlövő-bajnoka (ez utóbbi győzelme idején 64 éves volt, ezzel a bajnokok között is övé a legmagasabb kor!) szabadságharcunk előtt fél évvel, 1847 októberében született, 1920-ban a svéd csapattal lett ezüstérmes. De a férfi műkorcsolyában bronzérmes norvég Martin Stixrud is a legidősebb érmes a téli sportok történetében a maga 44 évével.

Az angol amatőrök brit színekben három korábbi arany után először bukták el a labdarúgótornát (közülük mindössze négyen lettek néhányszoros nagyválogatottak…), miután a nyitányon 3:1-re kikaptak a lesajnált norvégoktól, ugyanakkor lovaspólóban azért megmentették a birodalom becsületét; öttusában a svéd Gustaf Dyrssen nyert (aki még 1936-ban is bronzérmes lett a svéd párbajtőrcsapattal), a nemzetközi szövetség későbbi (1949–1960) elnöke.

Persze, remek figuráknak sem volt híján az antwerpeni olimpia. A brit Philip Noel-Baker például a megnyitón hazája zászlaját vitte, majd 1500 méteres síkfutásban nyert ezüstérmet, de emiatt még aligha őrizte volna meg a világ emlékezete – ellenben miniszterként felügyelte az 1948-as londoni olimpia szervezését, a hidegháború alatt oly ritka leszerelési kezdeményezéseiért pedig 1959-ben ő kapta meg a béke Nobel-díjat. Noel-Baker mögött a negyedik helyen a csehszlovák Václav Vohralík zárt, aki Vörös Vince néven korábban magyar bajnok is volt. Nem véletlenül írta ezt a Sporthírlap:

„Az eredmény kiválósága még tetézi fájdalmunkat Vörös Vince elvesztéséért. De mind hiába: Cseh-Szlovákia olimpikonját örök időkre ki kell törölni a magyar atléták névsorából...”

A női tenisz egyest a wimbledoni bajnok francia Suzanne Lenglen nyerte meg, aki karrierje során nyolc egyéni Grand Slam-győzelemig jutott, győzött vegyes párosban is, bronzérmes lett női párosban – sajnálhatja, hogy négy évvel később a hazai, párizsi olimpián sérülés miatt nem tudott elindulni. A franciák nagy becsben tartják a századelő legnagyobb női sportolójának emlékét, nevét a Grand Slammé csak 1925-től váló francia bajnokság, a Roland Garros 2. számú pályája és a női egyes győztesének járó kupa is viseli.

Apropó, Lenglen: Antwerpen 2626 résztvevőjéből mindössze 65 volt a nő, de legalább már ott lehettek. A tenisz mellett úszásban három, műugrásban két számban, továbbá a tavaszi műkorcsolyaversenyeken (a párossal együtt „másfél” számban) képviselhették a gyengébb nemet.

Belgium boldog volt, sportolói nyertek 36 érmet, köztük 14 aranyat, és még az sem szomorította el a rendező országot, hogy ebbéli minőségében övé a történelmi tett: az első volt, amely nem zárt az éremtáblázat dobogóján, ezt meghagyta az amerikaiaknak, a svédeknek és a briteknek.

PAAVO NURMI KÉT ANTWERPENI GYŐZELME

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik