Olimpiai osztályban is világbajnokságot rendezne a Magyar Szörfszövetség

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.17. 08:49
null
Fotó: Magyar Szörf Szövetség/Facebook
A Magyar Szörfszövetség (MSZSZ) beadta pályázatát az olimpiai iQFoil osztály világbajnokságának megrendezésére.

A szombattól jövő péntekig tartó balatonföldvári Techno293 világbajnokság sajtóközleményében Szalay Balázs, az MSZSZ elnöke úgy fogalmazott: a szörfözés nagyon költséges sportág, a magyar szövetség pedig szűk költségvetésből gazdálkodik, ezért is jelölték ki elsődleges célként a gyerekek, az utánpótlás támogatását, és hosszabb távon ezzel a versenysport stabilizálását.

„Ebben látom az igazi feladatunkat. Ugyanakkor már beadtuk a pályázatunkat egy iQFoil-világbajnokság megrendezésére is, ebből is látható, hogy szeretnénk az olimpiai osztály felé elmozdulni” – nyilatkozta Szalay.

Mint kifejtette, a magyar szörf nem kiemelkedően erős világszinten, a tenger hiánya hátrányt jelent, hiszen a világ- és Európa-bajnokságokat, illetve az olimpiát is tengeren rendezik. Ennek ellenére Simon Hanna révén van magyar korosztályos világ- és Európa-bajnok, aki a balatonföldvári vb-n is jó esélyekkel indul.

Az elnök kifejtette, hogy négy éve kezdtek komolyabban az utánpótlás felé fordulni klubszinten is, és a fókusz a mai napig a 10 és 18 év közötti korosztályon van. A versenyzők száma megháromszorozódott, sokat költöttek felszerelésekre és Magyarországra hozták ezt a világbajnokságot, ami szintén a koncepció része.

„Célunk, hogy minél több magyar sportoló tudjon versenyezni nemzetközi szinten is Balatonföldváron” – szögezte le.

Szalay szerint ez nagyjából negyven magyar versenyzőt érint a Techno293-vb mintegy 340 indulójából. Utóbbi létszám rekord, hiszen soha nem volt még ekkora mezőny a 2007 óta minden évben megrendezett korosztályos világeseményen, sőt a Balatonon sem volt még olyan magas szintű verseny a sportágban, amelyen ennyien indultak volna.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik