Asztalitenisz: Póta Georgina tizenkettedszer áll asztalhoz az Európa Top 16-versenyen

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 16:21
null
Póta Georgina tizenkettedszer áll asztalhoz az Európa Top 16-versenyen (Fotó: Dömötör Csaba)
Magyar ötleten alapuló verseny, amelynek 1971 óta íródó történetében a nőknél minden évben volt magyar induló, s ez a sorozat most sem szakad meg, Póta Georgina is asztalhoz áll a hétvégén Montreux-ben.

Az Európa Top 16-versenyre meghívót kapni mindig elismerés, hiszen itt kizárólag az aktuális kontinentális ranglista első tizenöt helyezettje – mellettük pedig a rendező ország egy játékosa – állhat asztalhoz. Ebből egyenesen következik, ha valaki minél többször vesz részt ezen a versenyen, annál hosszabb ideje ott van Európa elitjében. Első számú női játékosunknak, Póta Georginának például ez a mostani lesz a tizenkettedik szereplése, ami sokat elárul arról, milyen régóta tagja az élmezőnynek, s tegyük gyorsan hozzá, ez a szám lehetne több is, ám néhány alkalommal sérülés, betegség vagy éppen szülés miatt nem tudta elfogadni a meghívást. Most viszont ott lesz, bár néhány napja még „rezgett a léc”.

„A múlt szombaton a Budaörs színeiben játszottam Európa-kupa-elődöntőt, s már akkor sem éreztem jól magam, bár ez szerencsére nem befolyásolta az eredményességemet, ugyanis mindkét találkozómat megnyertem
– mondta a 38 éves Póta. – Az azt követő napokban hőemelkedéssel otthon feküdtem, igyekeztem kikúrálni magam, s miután rendbe jöttem, nem kellett lemondanom az Európa Top 16-versenyt. Az persze más kérdés, hogy mire lehetek képes Montreux-ben, a betegség ugyanis kissé legyengített, ráadásul a hét első felében nem is edzettem.”

Az esemény egyébként magyar „találmány”, az idehaza 1951-ben meghonosított Tízek-bajnoksága alapján indította útjára az európai szövetség 1971-ben, de nem csak emiatt számít magyar specialitásnak. Ennél is fontosabb, hogy a verseny több mint öt évtizedes történetében még soha nem fordult elő, hogy magyar női játékos nélkül kezdődött volna el, s mivel a káprázatos sorozat most sem szakadt meg, túlzás nélkül állítható, ezt tényleg nekünk találták ki. Az eddig tizenegy alkalommal asztalhoz álló Póta a szereplések számát tekintve Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina mögött immár a magyar örökrangsor harmadik helyén áll, megelőzve Magos Juditot. Az eredményességre sem lehet panaszunk, eddig kilenc magyar aranyérem született, s bár reálisan nézve most nincs esély arra, hogy ez a szám növekedjen, a 14. helyen kiemelt Póta azért egy-két bravúrral meglepheti a mezőnyt.

A hetvenes években még Európa Top 12 néven körmérkőzéses formában rajtoló verseny lebonyolítása mára igencsak leegyszerűsödött, a tizenhat indulót egy egyenes kieséses táblára sorsolják be, azaz míg a győztesnek anno tíz-tizenegy győztes parti kellett az aranyéremhez, most ugyanehhez elég négy – szombaton a nyolcad- és a negyeddöntőt játsszák le Montreux-ben, így vasárnapra már csak az elődöntő, a bronzmeccs és a döntő marad.

Magyar női játékosok az Európa Top 12/Top 16 versenyen
Név Részvétel/Győzelem

Bátorfi Csilla 17/3 (1987, 1992, 2001)
Tóth Krisztina 16/0
Póta Georgina 11/0
Magos Judit 10/0
Szabó Gabriella 8/1 (1979)
Oláh Zsuzsa 8/0
Kisházi Beatrix 6/4 (1971, 1972, 1973, 1977)
Urbán Edit 6/0
Madarász Dóra 3/0
Lotaller Henriette 2/0
Wirth Gabriella 2/1 (1990)
Éllő Vivien 1/0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik