Michael Schumacher parádéja, ismét Ferrari-diadal

Vágólapra másolva!
2006.04.23. 15:45
Címkék
A közönség hatalmas örömére az élről induló, összetettben hétszer győztes Michael Schumacher nyerte az 57. Formula 1-es világbajnokság negyedik versenyét, a San Marinó-i Nagydíjat. Mögötte az összettben címvédő és idén továbbra is éllovas Fernando Alonso, valamint Juan Pablo Montoya lett dobogós.
Michael Schumacher a rajtnál is elsőnek fordult, és meg is őrizte előnyét
Michael Schumacher a rajtnál is elsőnek fordult, és meg is őrizte előnyét
Michael Schumacher a rajtnál is elsőnek fordult, és meg is őrizte előnyét
Michael Schumacher a rajtnál is elsőnek fordult, és meg is őrizte előnyét

Az idei első európai futam rajtja viszonylag nyugodt volt: Michael Schumacher megőrizte az első helyet Jenson Button és Felipe Massa előtt. A hátsó részben az újonc japán Ide Judzsi (Super Aguri) felöklelte az előtte haladó holland Christijan Alberst (Midland-Toyota) , aki hatalmasat bukott, autója többször is megpördült a tengelye körül. Szerencsére a vétlen pilóta sértetlenül mászott ki a roncsból. A biztonsági autót természetesen beküldték, egy kör erejéig.

Az “újraindulást” követően a hétszeres világbajnok német klasszis diktálta a tempót, de nem tudott igazán elszakadni üldözőitől. A Button-Massa kettős mögött a címvédő Fernando Alonso száguldott, míg a McLaren-Mercedes két versenyzője, Juan-Pablo Montoya és Kimi Räikkönen a 7., illetve a 9. helyen haladt. A 7. körben kiállt és befejezte a versenyt a hazai közönség egyik kedvence, Jarno Trulli (Toyota).

A boxkiállások első fordulója a 14. körben kezdődött, s az 5. helyen álló Rubens Barrichello (Honda) 43 körre elegendő üzemanyagot kapott. Csappatársa, a 2. pozícióban lévő Jenson Button autójába éppen a felét töltötték, vagyis eltérő taktikát találtak ki a csapat szakemberei.

Massa a 19., míg Schumacher a 20. körben ment ki először: a brazil 20, a német versenyző 19 körre kapott üzemanyagot, vagyis a Ferrari két kiállásos taktikára rendezkedett be. Alonso az élre került, de nem tudott 8 mp-nél nagyobb előnyt szerezni a hétszeres világbajnokkal szemben. A címvédő a 25. körben ment ki tankolni, s csak Schumacher mögé tért vissza.

A dobogósok nyilatkozata

Michael Schumacher (1. hely, Ferrari): “Mit is mondhatnék, csodálatosan érzem magam! Elképesztő hétvégénk volt. Rengeteget dolgoztunk a sikerért, de megérte. Kijavítottuk azokat a hibákat, amelyeket a legutóbbi versenyeken elkövettünk. Végig jól szerepeltünk."

Fernando Alonso (2. hely, Renault): “Nem vagyok csalódott, hiszen értékes pontokat szereztem. Az első helyre most nem lehetett esélyem, mert alig volt esélyem az előzésre. Michael szinte hibátlanul versenyzett, így én is elégedett vagyok a második hellyel."
Juan Pablo Montoya (3. hely, McLaren-Mercedes): "Jól rajtoltam, de hamarosan beragadtam Alonso mögé, akit feltartott egy hondás. Emiatt sok időt veszítettem, de később felzárkóztam, s jó eredményt értem el. Az elmúlt hetekben rengeteget dolgoztunk, s szerintem helyes irányba haladunk."
Jenson Button második boxkiállása, a 31. körben igazi drámát hozott: idő előtt elindult, így a töltőcső az autón maradt. A brit versenyző néhány métert megtett, majd megállt, s óriási szerencse, hogy a kifröccsenő üzemanyag nem robbant be. Szerelője gyorsan kivette a töltőcső csonkját, így Button folytathatta az imolai futamot.

Ezután a figyelem ismét Michael Schumacher és Alonso csatájára irányult, mivel a spanyol folyamatosan csökkentette hátrányát, 10 mp-ről néhány kör alatt 1 mp-re. A Renault világbajnoka több körön át próbált előzni, de rutinosabb vetélytársa maga mögött tartotta. Ráadásul az egyenesekben a Ferrari tartotta a Renault tempóját, így nem volt esély a helycserére.

Alonso a 41. körben járt másodszor a boxban, míg Schumacher a 42-ikben, de a helyzet nem változott, a német klasszis megőrizte minimális előnyét. Tavaly az utolsó 14 körben a hétszeres világbajnok üldözte kitartóan, de végül eredménytelenül az élen haladó Alonsót, vagyis fordított forgatókönyvvel, de szinte tökéletesen megismétlődni látszott a sportági történelem imolai fejezete. Az 54. körben Alonso picit kisodródott, emiatt megcsúszott a kerékvetőn, de versenyben tartotta autóját. A győzelem esélyét azonban elveszítette a címvédő, ezt felismerve vissza is vett a tempóból.

Michael Schumacher 85. futamgyőzelmét aratta az F1-ben, a tavalyi indianapolisi csonkaverseny óta először ünnepelhetett végső diadalt. A Ferrari sztárja hatodszor nyert Imolában, korábban 1994-ben, 1999-ben, 2000-ben, 2002-ben, 2003-ban és 2004-ben volt verhetetlen.
26. SAN MARINÓ-I NAGYDÍJ, A 2006-OS VB-SOROZAT NEGYEDIK FUTAMA (58 kör – 307,574 km), VÉGEREDMÉNY:
1. M. Schumacher német Ferrari 1:31:06,486 ó
2. F. Alonso spanyol Renault +2,1 mp
3. J-P. Montoya kolumbiai McLaren-Mercedes +15,8 mp
4. F. Massa brazil Ferrari +17 mp
5. K. Räikkönen finn McLaren-Mercedes +17,5 mp
6. M. Webber ausztrál Williams-Cosworth +37,7 mp
7. J. Button brit Honda +39,6 mp
8. G. Fisichella olasz Renault +40,2 mp
9. R. Schumacher német Toyota +45,5 mp
10. R. Barrichello brazil Honda +1:17,8 p
11. N. Rosberg német Williams-Cosworth +1:19,6 p
12. J. Villeneuve kanadai BMW-Sauber +1:22,3 p
13. N. Heidfeld német BMW-Sauber +1 kör
14. V. Liuzzi olasz Toro Rosso-Cosworth + 1 kör
15. S. Speed amerikai Toro Rosso-Cosworth +1 kör
16. T. Monteiro portugál Midland-Toyota +2 kör
Nem ért célba:
17. D. Coulthard brit Red Bull-Ferrari +15 kör
18. T. Szato japán Super Aguri +18 kör
19. C. Klien osztrák Red Bull-Ferrari +22 kör
20. J. Ide japán Super Aguri +39 kör
21. J. Trulli olasz Toyota +57 kör
22. C. Albers holland Midland-Toyota +62 kör
A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA, PILÓTÁK:
1. F. Alonso spanyol Renault 36 pont
2. M. Schumacher német Ferrari 21 pont
3. K. Räikkönen finn McLaren-Mercedes 18 pont
4. G. Fisichella olasz Renault 15 pont
5. J-P. Montoya kolumbiai McLaren-Mercedes 15 pont
6. J. Button brit Honda 13 pont
7. F. Massa brazil Ferrari 9 pont
8. R. Schumacher német Toyota 7 pont
9. M. Webber ausztrál Williams-Cosworth 6 pont
10. N. Heidfeld német BMW-Sauber 5 pont
11. J. Villeneuve kanadai BMW-Sauber 5 pont
12. R. Barrichello brazil Honda 2 pont
13. N. Rosberg német Williams-Cosworth 2 pont
14. D. Coulthard brit Red Bull-Ferrari 1 pont
15. C. Klien osztrák Red Bull-Ferrari 1 pont
A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA, KONSTRUKTŐRÖK:
1. Renault 51 pont
2. McLaren-Mercedes 33 pont
3. Ferrari 30 pont
4. Honda 15 pont
5. BMW-Sauber 10 pont
6. Williams-Cosworth 8 pont
7. Toyota 7 pont
8. Red Bull-Ferrari 2 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik