Alonso is fél, mi lesz a monacói időmérőn

Vágólapra másolva!
2006.05.22. 13:00
Címkék
Fernando Alonso, a Formula–1 regnáló világbajnoka (képünkön) egyetért azokkal a versenyzőtársaival, akik aggódnak a hétvégi Monacói Nagydíj előtt, mert szerintük a városi pályán a kieséses rendszerű időmérő edzésen a nagy nevek is kieshetnek már az első tizenöt percben.

Szavazás

Ki lesz a Formula–1 világbajnoka 2006-ban?

Írja be az itt látható számot!
Jacques Villeneuve-höz és Mark Webberhez hasonlóan a címvédő Fernando Alonso is úgy érzi, hogy a hétvégi Monacói Nagydíj időmérő edzésén „komoly veszélyek” leselkednek az élmezőny tagjaira.

A spanyol klasszis szerint való igaz: nagy a kockázata annak, hogy a szűk Monte-Carló-i pályán kialakuló forgalmi dugókban a menők akár már az első 15 percben „kieshetnek”.

„Azt hiszem, mindenki aggódik egy kicsit, hogy is lesz ez az időmérő edzés szombaton – nyilatkozta Alonso. – Monacóban normális körülmények között minden tréningen óriási a forgalom, az idén pedig a kvalifikáción még nehezebbek a körülmények.”

„Szerintem az első tizenöt perc lesz a legnehezebb, hiszen elég egy sárga zászló vagy az, hogy valaki a többiek előtt haladva valamilyen probléma miatt lelassul, és máris többen kieshetnek – folytatta a világbajnok. – Elővigyázatosnak kell lennünk, ezért aztán biztosan más taktikával megyünk ki az időmérőre, hogy biztosak lehessünk abban, bejutunk az első tízbe.”

Még inkább bonyolítja a helyzetet, hogy Monte-Carlóban talán minden más pályánál meghatározóbb a szerepe annak, ki milyen rajtpozícióból vág neki a versenynek. Előzni ugyanis gyakorlatilag lehetetlen.

„Ha az első sorból rajtolsz, és végigmész a versenyen, majdnem száz százalék, hogy ott leszel a dobogón – magyarázta Fernando Alonso. – Ha viszont nem kerülsz be az első ötbe az időmérő edzésen, elfelejtheted a pódiumot ezen a futamon. Ezért a kvalifikáción sokat kell kockáztatni, ez azonban szükséges. Kulcsfontosságú a verseny szempontjából.”

Mindenfajta aggodalma ellenére egyébként Alonso biztos abban, hogy a Renault R26-os képes a győzelemre Monacóban.

„Az autó gyors lesz – jelentette ki. – Arra van szükség, hogy az erőt minél jobban átvigyük az aszfaltra, ezzel a tulajdonsággal pedig az R26-os eddig is rendelkezett. A Michelin Spanyolországban fantasztikus volt, és mivel Monacóban is minden nagyon erősnek bizonyul, ismét így kellene lennie.”

„A Renault-nak mindig is jól feküdt ez a pálya, de tökéletes, hibátlan hévégét kell produkálnunk, hogy a győzelemért harcolhassunk.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik