David Coulthard karrierjét furcsa keretbe zárta a Williams

Vágólapra másolva!
2008.11.03. 13:09
Címkék
A száguldó cirkusz története egyik legsötétebb hétvégéjének köszönhetően indulhatott először F1-es versenyen a most visszavonuló skót kiválóság, miután az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon a simtekes Roland Ratzenberger és williamses Ayrton Senna is az életét vesztette. DC akkor a Willams-Renault tesztpilótája volt, és mint ilyen, ő örökölte a háromszoros világbajnok brazil helyét. Majdnem másfél évtizeddel később, az idei évad világbajnoki címe drámai végjátékban dőlt el Hamilton javára Massa ellen, ám a skót ebből kimaradt. Ő a saját drámájával törődött: a két Williams miatt mindössze két kanyar után véget ért az utolsó futama.
Brazíliában intett búcsút a Formula–1-nek
Fotó: Reuters
Brazíliában intett búcsút a Formula–1-nek
Brazíliában intett búcsút a Formula–1-nek
Fotó: Reuters
Brazíliában intett búcsút a Formula–1-nek

Coulthard az első kanyar után kicsúszott, és megpördülő Red Bullját az érkező Nakadzsima Kazuki Williamse felöklelte. Néhány másodperc alatt véget ért a skót versenye, és ezzel a pályafutása is.

DC kiesésének „tervezője” azonban a japán pilóta csapattársa, Nico Rosberg volt. „Óvatosan közelítettem meg az első kanyart, igyekeztem a külső íven maradni – emlékezett vissza a 246. F1-es rajtjára a Red Bull veteránja. – Ez sikerült, és úgy éreztem, rendben túljutok majd a második kanyaron is, de sajnos Rosberg meglökött, amitől kicsúsztam és megpördültem, aztán jött Nakadzsima és felöklelt.”

„Furcsa mód a Williamsnél kezdtem a pályafutásomat, és végső soron éppen a Williams zárta is le” – összegzett a 37 éves pilóta.

DAVID COULTHARD

Aktív évek 1994–2008
Csapatok Williams, McLaren, Red Bull
Versenyek 247 (246 rajt)
Győzelmek 13
Dobogón 154
Összes pontja 535
Első rajthely 12
Legjobb év végi eredmény 2. (2001)
„Nagy kár, hogy így alakult, mert előzetesen nagyon szépen felépítettük a futamot. Jól éreztem magam a bemelegítésnél, és az esővel sem volt különösebb gondom. Szerettem volna eljutni a kockás zászlóig, de minden igyekezetünk ellenére egy ilyen baleset mindig benne van ebben a sportban” – zárta szavait a pályája során 13 futamgyőzelmet arató skót.

A versenyzéstől visszavonuló Coulthard természetesen nem távolodik el a Formula–1-től, a következő szezonban a Red Bull-csapat tanácsadója lesz, és időnként beszáll majd még tesztelni is. Emellett még várható, hogy a szintén korábbi F1-es versenyző Martin Brundle mellett a BBC szakkommentátora lesz alkalmanként.

David Coulthard 246 F1-es futamon rajtolt el, elsőként az 1994-es Spanyol GP-n – a 32. körben elektronikai problémák miatt feladta a futamot. Nem kellett sokáig várnia arra, hogy első alkalommal megláthassa a kockás zászlót, és még az újonc (fél)évében összejött az első dobogós szereplése is – Portugáliában lett második. Ugyanott aratta az első diadalát egy évvel később.

Utolsó futamgyőzelmét öt évvel ezelőtt jegyezte: 2003-ban Ausztráliában nyert, még a McLaren színeiben. Azóta kétszer állt dobogón, mindkétszer harmadik lett – utoljára az idén, Kanadában ünnepelhetett a pódiumon.

COULTHARD KIESÉSE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik