Itt a vége: a BMW 2009 végén kiszáll a száguldó cirkuszból

Vágólapra másolva!
2009.07.29. 09:28
Címkék
A BMW a következő szezonban nem indul a Formula–1-es világbajnoki sorozatban. A német istálló hivatalos honlapján tudatta a döntést, amelyet a cégvezetés kedd esti ülésén hozott meg. A bajor cég a jövőben más projektekre kíván koncentrálni.
A szezont még befejezi a BMW csapat, de 2009 végén jön a zárás
Fotó: Reuters
A szezont még befejezi a BMW csapat, de 2009 végén jön a zárás
A szezont még befejezi a BMW csapat, de 2009 végén jön a zárás
Fotó: Reuters
A szezont még befejezi a BMW csapat, de 2009 végén jön a zárás

A német dpa hírügynökség értesüléseire hivatkozva futott végig a nemzetközi sportsajtóban a Formula–1-et érintő újabb rossz hír. A pénzügyi válság újabb áldozatot szedett, illetve szedhet: a BMW nem indul a következő világbajnoki sorozatban.

A német gyár hivatalosan is megerősítette délelőtt az információt, és sajtótájékoztatót hívott össze ma délutánra, ahol bejelenti visszalépését a következő idénytől.

„Nagyon nehéz döntést kellett meghoznunk, de a stratégiai célok eléréséhez nem volt más választásunk. Más területekre akarunk koncentrálni, a Formula–1 nem kap a jövőben kulcsszerepet. Köszönettel tartozunk Mario Theissennek a projekt vezetéséért, minden munkatársunknak az istálló sikereiért” – nyilatkozta a BMW-vezető Norbert Reithofer.

„Mindössze három szezon után a legnagyobbakkal versenyeztünk, de a 2009-es idényben nagyon elmaradtunk a várakozásoktól. A tízéves Formula–1-es tapasztalat nagyon sokat segített az autóink fejlesztésében. Mivel a döntést csak kedden hoztuk meg, még nem tudom, mi lesz a csapattagokkal, de felelősséggel tartozunk az istálló minden egyes alkalmazottjáért” – mondta az elnökségi tag Klaus Draeger.

A BMW nagy tervekkel vágott neki a 2009-es sorozatnak, miután az előző szezonban Robert Kubica sokáig versenyben volt az egyéni világbajnoki címért, és Nick Heidfeld is szépen termelte a pontokat. A gyár végül összesen 135 egységgel zárt, mindössze 21-gyel kevesebbet gyűjtve, mint a konstruktőri világbajnok Ferrari.

A mostani szezonban azonban tíz futam során mindössze nyolc pontot (Heidfeld 6, Kubica 2) szerzett a csapat. A BMW körülbelül évi 300 millió eurót ölt bele a Formula–1-es istállóba, a német Welt lap szerint ez és a sikertelenség már túl sok volt a vezetőségnek, így a kiszállás mellett döntöttek.

AZ FIA NEM LEPŐDÖTT MEG

Rövid hivatalos közleményben reagált a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a BMW Formula–1-es csapatának kivonulására.

A szövetség szerint a BMW kivonulása egyértelműen jelzi, hogy a jelenlegi kiadásokkal nem tartható fenn a versenysorozat, főleg mert a gazdasági válság súlyosan érinti az autógyártókat is.

A FOTA érdekvédelmi szervezet felajánlotta segítségét az istállónak, míg a Mercedes és a Toyota bejelentette: továbbra is folytatják Formula–1-es projektjüket.


A BMW SAUBER F1 TEAM

STATISZTIKA

Első nagydíj: 2006 Bahrein
Nagydíjak száma: 62
Konstruktőr világbajnoki címek: -
Pilóta világbajnoki címek: -
Győzelmek: 1
Pole pozíciók: 1
Leggyorsabb körök: 2
Dobogós helyezések: 16
A csapat pilótái története során: Nick Heidfeld, Robert Kubica, Sebastian Vettel, Jacques Villeneuve
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik