Norris kezdett az élen Spanyolországban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.06.21. 13:21
Norris volt a leggyorsabb az első szabadedzésen (Fotó: AFP)
Lando Norris (McLaren) zárt az élen a Formula–1-es Spanyol Nagydíj első szabadedzésén. A britet Max Vestappen (Red Bull) és a hazai közönség előtt versenyző Carlos Sainz Jr. (Ferrari) követte, míg az első ötöst George Russell (Mercedes) és Sergio Pérez (Red Bull) zárta.

Egy szabad hétvége után folytatódott a bajnokság, a tizedik állomás a Circuit de Catalunya, ahol pénteken az első szabadedzéssel vette kezdetét az 54. Spanyol Nagydíj programja. A csapatok és a versenyzők nagy várakozásokkal, mégis kétséggel érkeztek meg a helyszínre, hiszen amolyan vízválasztóként tekintenek a mostani hétvégére. Amellett, hogy több alakulat is fejlesztésekkel készült, mindannyian arra keresték a választ, a Red Bull hagyományos európai helyszínen is kihívóra talál-e, vagy inkább újra előnybe kerül.

Az első mért köröket követően Max Verstappen nevével kezdődött az időlista, a holland bő két tizeddel előzte meg George Russellt, míg a harmadik Carlos Sainz Jr. lemaradása közel fél másodperc volt hazai közönség előtt. Az első ötös sorát Lewis Hamilton és Lando Norris tette teljessé, míg az első órában Nico Hülkenberg ülését elfoglaló Oliver Bearman a tizenötödik volt.

Félidőben változatlanul a címvédő vezette az időlistát Russell és Sainz előtt, míg a mezőny végén a Haas párosa következett. Húsz perccel a vége előtt aztán lendült a piros zászló: Fernando Alonso a 9-es kanyarnál áthajtott a kerékvetőn, aminek következtében egy nagyobb darab letört az első szárnyából. A pálya vonatkozó részéről viszonylag gyorsan letakarították a hátramaradt törmelékeket, így rövid megszakítás után folytatódhatott a körözés.

Az élen ekkor Lando Norris állt, és a mclarenes a folytatásban sem engedte ki a kezéből, így az ő elsőségével zárult az első szabadedzés. A brit 24 ezreddel előzte meg a második Verstappent, majd az addigi legjobb idejét még a közepesen elérő Sainz és Russell következett. Az ötödik Sergio Pérez lett, míg az első tízes sorát Oscar Piastri, Hamilton, Esteban Ocon, Alonso, valamint Alexander Albon egészítette ki. 

Leclerc a tizenegyedik, a beugró Bearman a tizenkilencedik helyen végzett, míg a sort Cunoda Juki zárta. 

Folytatás 17 órakor a második szabadedzéssel.

 
54. SPANYOL NAGYDÍJ
Júnis 7., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:14.228
2. szabadedzés17.00–18.00
Júnis 8., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Júniua 9., VASÁRNAP
A verseny (66 kör, 307.236 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Osztrák Nagydíj, SpielbergJúnius 30., 15.00
Brit Nagydíj, SilverstoneJúlius 7., 16.00
Magyar Nagydíj, MogyoródJúlius 21., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik