Norris vezérletével a McLaren kettőse állt az élre Spa-Francorchamps-ban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.07.26. 16:43
Norris volt a leggyorsabb a második edzésen (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Belga Nagydíjnak rajtbüntetéssel nekivágó Max Verstappen nagy fölényben kezdett az első szabadedzésen, hiszen több mint fél másodpercet adott a második Oscar Piastrinak. A második szabadedzésen már a McLaren két versenyzője, Lando Norris és Piastri volt a leggyorsabb.

Noha a helyszínen az elmúlt három évben diadalmaskodó Max Verstappen nagy fölényben kezdte a Belga Nagydíjat, az már a hétvége előtt biztossá vált, hogy a legjobb esetben is a tizenegyedik pozícióból vághat neki a vasárnapi versenynek, hiszen motorelemcsere miatt tíz rajthelyes büntetést kapott. A holland több mint fél másodpercet adott a pályafutása első sikerét múlt hétvégén megszerző Oscar Piastrinak, míg a meglepetésre harmadik helyen záró Alexander Albon lemaradása 7 tized körül mozgott. A második gyakorlás legnagyobb kérdése így az volt, a holland megtartja-e az előnyét, vagy szorosabbá válik a küzdelem az élen. 

A mezőny viszonylag hamar megtöltötte a legendás aszfaltcsíkot, hiszen az előrejelzések szerint arra lehetett számítani, hogy még a gyakorlás előtt megérkezhet az eső Belgiumba. A délutáni edzésen megkezdhette a munka érdemi részét Esteban Ocon is, aki hidraulikus szivárgás miatt vesztett sok pályaidőt kora délután.

Az első próbálkozásokat követően Verstappen 1:43.339-es idővel foglalta el az első helyet az időlistán, előnye ugyanakkor ezúttal nem volt olyan nagy, mint az előző gyakorláson, mivel „csak” bő két tizeddel előzte meg a második Lando Norrist. Harmadikként George Russell érkezett, majd Carlos Sainz Jr., illetőleg Piastri zárta az első ötöst.

A lágy gumis körök után őrségváltás történt az élen: Norris vezérletével a McLaren kettőse foglalta el az első két helyet, míg Verstappen visszaszorult a harmadik pozícióba. A holland két ezreddel maradt el a második Piastritól, míg az edzést élen záró brit 217 ezreddel előzte meg őt.

A negyedik Charles Leclerc lett, majd Sainz, Russell, Ocon, Kevin Magnussen, Sergio Pérez, valamint Hamilton tette teljessé a top 10-et. Utóbbi lemaradása több mint 1.2 másodperc volt az előzetes várakozásokkal ellentétben végig száraz időben lezajló tréningen.

Folytatás szombaton 12 óra 30 perckor a harmadik szabadedzéssel. 
 

 
69. BELGA NAGYDÍJ
Július 26., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:43.372
2. szabadedzés1. Norris 1:42.260
Július 27., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Július 28., VASÁRNAP
A verseny (44 kör, 308.052 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Holland Nagydíj, ZandvoortAugusztus 25., 15.00
Olasz Nagydíj, MonzaSzeptember 1., 15.00
Azeri Nagydíj, Baki Szeptember 15., 13.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik