Norris legyőzte Verstappent Zandvoortban; Hamilton és Sainz már a Q2-ben búcsúzott

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.08.24. 14:34
Norris pályafutása negyedik rajtelsőségét szerezte (Fotó: AFP)
Lando Norris (McLaren) szerezte meg a pole pozíciót a Formula–1-es Holland Nagydíj időmérőjén. A brit mögött a hazai pályán először alulmaradó Max Verstappen (Red Bull) és Oscar Piastri (McLaren) érkezett, míg az első ötös sorát George Russell (Mercedes) és Sergio Pérez (Red Bull) egészítette ki.

Változatos körülményeket és eredményeket hozott a Holland Nagydíj három szabadedzése: az első félig vizes, félig száraz tréningen Lando Norris, a száraz másodikon George Russell, míg az esőben kezdődő, majd felszáradó pályán lezajló, de hosszú piros zászlós szakaszt hozó harmadikon Pierre Gasly bizonyult a leggyorsabbnak.

Noha az kirajzolódott, hogy a Mercedes és a McLaren van a legjobb formában, míg a Red Bull bőven lőtávolon belül követi őket, meglehetősen izgalmas időmérőre volt kilátás, hiszen nehéz volt messzemenő következtetéseket levonni a gyakorlásokon látottakból, és az sem volt kizárható, hogy megérkezik az eső a napsütéses időben kezdődő kvalifikáció ideje alatt.

Az első szakasz elején Lewis Hamilton nevével kezdődött az időlista úgy, hogy a hétszeres bajnok a mezőnyből egyedüliként a közepes keveréken kezdte meg a munkát. A mercedeses az ötödik helyen ment tovább a sárga oldaljelzésű Pirellin futott idejével. Az élen Sergio Pérez végzett, a mexikóit Russell, a sokáig veszélyzónában tartózkodó Carlos Sainz Jr., illetve Charles Leclerc követte az első négyesben.

A Pérezt feltartó, ezért az időmérő után a sportfelügyelőknél magyarázkodni kényszerülő Hamilton mögött Norris érkezett, majd Verstappen, Fernando Alonso, Alexander Albon és Lance Stroll alkotta az első tízes sorát. Továbbjutott még Oscar Piastri, Cunoda Juki, Kevin Magnussen, Gasly, valamint Hülkenberg.

Kiesett: Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, a Sauber kettőse, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü, valamint a mért kör nélkül maradó Logan Sargeant, a Williams ugyanis hiába dolgozott keményen, nem tudott idejében elkészülni a harmadik szabadedzésen csúnyán összetört autóval.

 

A második szakaszban folyamatosan kúsztak be a sötét felhők a pálya felé, így a fenyegető fellegek árnyékában zajlott le a 15 perces felvonás. Az élen Norris vezérletével a McLaren kettőse végzett, a harmadik Russell lett, majd Stroll, Pérez, Leclerc, Albon, Verstappen, Gasly, illetőleg Alonso zárta a továbbjutók sorát.

Kiesett: meglepetésre Sainz, Hamilton, aztán Cunoda, Hülkenberg és Magnussen.

 

A harmadik szakaszban Norris, Piastri sorrendben a McLaren kettőse állt az élen, míg a harmadik helyen Verstappen következett – az első hármast ekkor 148 ezred választotta el egymástól, ami nagy tűzijátékot vetített előre.

Bár a címvédő hibázott az utolsó szektorban, sikerült az élre állnia, sokáig azonban nem örülhetett, mert Norris remek körrel az élre tört. A mclarenes elsőként és egyedüliként ment be 1:10 alá, pályafutása negyedik pole pozícióját szerezve meg – az elsőségével egyben véget vetett Verstappen nagy sorozatának, a holland a helyszín 2021-es visszatérése óta ugyanis még veretlen volt hazai közönség előtt. A Red Bull-osnak meg kellett elégednie a második hellyel, harmadikként Piastri végzett, míg az első ötöst Russell és Pérez tette teljessé.

A hatodik Leclerc lett, majd Alonso, Albon, Stroll és Gasly egészítette ki a top 10-et.

FRISSÍTÉS: sportfelügyelők három rajthelyes hátrasorolásban részesítették Hamiltont Pérez feltartásáért, miközben az időközben a padlólemez szabálytalansága miatt vizsgált Alexander Albont utólag kizárták az időmérőről. A két büntetés következményeként átalakult a vasárnapi rajtsorrend: a nyolcadik helyre Lance Stroll lépett előre, és mögötte valamennyi versenyző egy-egy helyezést nyert, ami azt jelenti, hogy Hamilton a tizenötödik helyett a tizennegyedik rajtkockából vághat neki a futamnak.

Folytatás vasárnap 15 órakor a versennyel.

 

 

34. HOLLAND NAGYDÍJ
Augusztus 23., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:12.322
2. szabadedzés1. Russell 1:10.702
Augusztus 24., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Gasly 1:20.311
Időmérő1. Norris 1:09.673
Augusztus 25., VASÁRNAP
A verseny (72 kör, 306.587 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Olasz Nagydíj, MonzaSzeptember 1., 15.00
Azeri Nagydíj, Baki Szeptember 15., 13.00
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik