Burgonyatermesztő, vízvezeték-szerelő, ügynök: így élnek ma az „öreg dinamitok”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.06.19. 15:09
Fotó: sn.dk
„Hová tűnt Damon Hill?” – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá váló kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, lelkész, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek. Európa-bajnoki különkiadásunk első része következik.

 

Az Eb-k első „légiósválogatottja” meglehetősen nagy durranással lépett fel Európa színpadjára, a dán dinamitok 1984-ben egy máig tartó legendát alapoztak meg. Ebből a remek csapatból többen sem szakadtak el a futballtól, a nagy dán kedvenc Preben Elkjaer Larsen például edzősködött, majd TV-s szakértő lett, de a Monacóban is játszó Sören Busk ma kereskedelmi értékesítési szakember, Ivan Nielsen vízvezeték-szerelő vállalkozó, de mi más is lehetne ilyen Super Mario-bajusszal?

Sören Lerby és John Sivebaek játékosügynök, ők már a pályán is mindig kiválóan használták az eszüket; előbbi az Ajaxban, a Bayern Münchenben, Monacóban és a PSV-ben, utóbbi a Manchester Unitedben, a Monacóban, a St.-Étienne-ben és a Pescarában futballozva sok ismerősre tett szert.

Soha nem úgy, mint mások! 


A három országban is légióskodó Jens Bertelsennek éttermei vannak, korábban biztosításokban utazott, az ördöngös Jesper Olsen Ausztráliába költözött, súlyos betegségéből felépülve ma fiatal tehetségeket kutat fel és edz (egy nagyon rövid ideig volt a Melbourne Heartnél John Van’t Schip segédedzője).

A belga származású Kenneth Brylle Larsen kisebb belga csapatoknál edzősködött, ma az FC Bruges scoutja, a Borussia Mönchengladbachot is erősítő Steen Thychosen a Vejle mindenese, éppen csak büfés nem volt még szeretett klubjánál, Troels Rasmussen egy sporttal, annak etikájával, átláthatóságával kapcsolatos dán projektnél dolgozik, Frank Arnesen neves sportigazgató, Michael Laudrup és Morten Olsen neves edző (utóbbi már nyugdíjas). Jan Mölby vezetőedzői pályája jól indult, de ezzel felhagyott, egy podcastot indított, és TV-s szakértő Dániában és Angliában.

Az Espanolban és a Málagában légióskodó John Lauridsen speditőr dán-spanyol viszonylatban; a Pisában, a Torinóban és az AS Romában is játszó Klaus Berggreennek egy ruházati cége van, 1990 és 1992 között a Lyngby sportigazgatója volt.

Álló sor, balról: Preben Eljkaer Larsen, Ole Qvist, Sören Lerby, Michael Laudrup, Sören Busk, Frank Arnesen.
Alsó sor, balról: Jens Bertelsen, Ivan Nielsen, Klaus Berggreen, Morten Olsen, Jesper Olsen.
Fotó: FB


Az aranylabdás Allan Simonsen edzői karrierje 2013-ig tartott, ma már 71 éves, de pár éve egy táncos TV-műsorban fellépett, és imádta a közönség.

Ma már elképzelhetetlen lenne, hogy egy válogatott játékos napközben motoros rendőrként szolgálja a közt, de az 1984-es Eb összes dán meccsén védő Ole Qvist elmondhatta ezt magáról. Pályafutása során egyetlen klubja volt, a Kjöbenhavns Boldklub, az édesapja neves karikaturista, a fia, Lasse sokszoros U21-es válogatott csatár volt, de aztán elkallódott – Ole Qvist pedig rendőrként ment nyugdíjba.

Öreg dinamit, nem vén dinamit!
 


A két legkülönlegesebb karriert kétségkívül a 26-szoros válogatott kapus, Ole Kjaer és a 41-szeres válogatott balbekk, Ole Rasmussen futotta be.

Kjaer ácsnak tanult, 1962 és 1992 között egy hároméves kitérőt kivéve futballistaként az Esbjerget erősítette. A nevezetes 1983-as angliai Eb-selejtezőn bravúrokat mutatott be a kapuban, de a tornán kispadozott, mert kikerült a kezdőből a hollandok elleni nulla hat után, és a Chelsea visszalépett a szerződtetésétől…

Visszavonulása után hat éven át eladó volt egy sportboltban, ezt követően egy utazási és egy spanyolországi ingatlanos cég értékesítője lett, majd ebben a pozícióban leigazolta a Naturgas Syd (egy tanácsadó, üzleti vállalat). A korábbi kapus igazgatott egy hotelcéget, egy reklámtárgyakat gyártó vállalatot, és volt egy telekommunikációs cég alkalmazottja is, tehát igencsak atipikus karriert futott be visszavonulása után.

A futballtól sem távolodott el, az öregfiúk-válogatott tagja volt 2010-es lábtöréséig, az 1984-es és az 1992-es dinamitok összecsapását Esbjergben 15 ezer néző tekintette meg – ezt a gálát Kjaer tiszteletére rendezte szeretett klubja, amelyet 474 mérkőzésen szolgált, kétszer még gólt is lőtt.

A futballtól nem szakadt el teljesen: az Esbjerg serdülőinek tart kapusedzéseket. 

Ole Rasmussen még különösebb pályát futott be: félprofi lett a Naestvedben, majd igazi profi a Herthában, ahol hét idényen át játszott. Mivel a balhátvéd hobbija a horgászat és a billiárd volt, 1986-os visszavonulása után mi mást is tehetett volna, mint hogy felcsap burgonyatermesztőnek?

Két éve azzal került be a dán sajtóba, hogy óriási kárt okoztak a földjein egy gázvezeték építése közben. Ha éppen nem a farmján dolgozik, gyakori vendég berlini klubjánál, ahol ma is nagy közönségkedvenc.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik