John Carver: A magyarok legyőzése lehet Skócia legnagyobb futballsikere

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
• Garmisch-Partenkirchen
Vágólapra másolva!
2024.06.22. 07:43
Káprázatos helyen készülhetnek Garmisch-Partenkirchenben a skót válogatott játékosai a magyar válogatott elleni utolsó csoportmérkőzésre – a keret tagjai pénteken könnyed átmozgató edzésen vettek részt (Fotó: AFP)
Az Alpok csaknem háromezer méter magas vonulatainak ölelésében látogattuk meg a skótok bázisát, ahol John Carver, a válogatott másodedzője lapunk kérésére hosszasan beszélt a magyar csapatról.

Gyönyörű környezetben készül a skót válogatott a Magyarország elleni csoportmérkőzésére. Vasárnapi ellenfelünk a Bajorországban fekvő Garmisch-Partenkirchenben találta meg bázisát, ottjártunkkor megállapíthattuk, nyugodtabb, szebb környéken legfeljebb a magyar válogatott tölti az idejét a kontinensviadal alatt. Az Alpok északi, csaknem háromezer méter magas vonulatainak ölelésében megbúvó csöndes település elhelyezkedéséből adódóan a téli sportok szerelmeseinek közkedvelt üdülőhelye, a környéken több síközpont található – például Németország egyetlen gleccsersíterepe –, a hagyományokról pedig csak annyit, hogy itt rendezték meg 1936-ban a téli olimpiát. A kisváros a skót válogatottat is maradéktalanul kiszolgálja, valamint, mint megtudtuk, a húsz-huszonöt skót sportújságíró is élvezi az itt töltött munkanapokat – különösen azok értékelik nagyra a természet közelségét, a hófödte csúcsok látványát és a friss levegőt, akik a mérkőzéseknek otthont adó nagyvárosokban mozogtak sokat.

A FIFA-világranglista 39. helyezettje pénteken zárt kapuk mögött edzett, a sajtó képviselőit sem engedték be az égszínkék vizű Loisach folyó partján található Stadion am Gröbenbe. Ezzel érkezésünkkor szembesültünk, úgyhogy példát véve a leleményes helyiekről, a gondosan körbekerített edzőpálya paravánjain található aprócska lyukakon próbáltunk bekukucskálni, ám abból a nézőpontból kivehetetlennek tűntek a taktikai elemek, gyakorlatok – még szerencse, hogy a magyar válogatottnál gondos (videó)elemzésekre támaszkodnak az ellenfelek feltérképezésekor, nem a mi helyszíni kémkedésünkre…

Az olimpiai jégsportcsarnokban berendezett médiaközpontba a tréning után John Carver érkezett, hogy válaszoljon a kérdésekre, és lapunk arra kérte Steve Clarke szövetségi kapitány angol segédedzőjét, adjon gyorsértékelést arról, hogyan látja Magyarország Európa-bajnokságon nyújtott produkcióját, szerinte alulteljesít-e a válogatott vagy úgy szerepel, ahogyan a skót szakmai stáb számított rá a torna előtt.

„Kissé szerencsétlen volt eddig a magyar válogatott – válaszolta John Carver. – Érdekes, jól szervezett csapatnak tartom, veszélyes játékosokkal. A válogatott azért lehet itt, mert elég ütőképes ahhoz, hogy a mezőny tagja legyen. Lehet, hogy játékosai kicsit csalódottak az eredmény miatt, de a lelkük mélyén még mindig azt gondolhatják, van esélyük a nyolcaddöntőbe kerülésre. Még nincs veszve semmi, nem kell elásniuk magukat, amíg nem búcsúznak a tornától. Kapaszkodót nyújthat az együttesnek, hogy milyen teljesítménnyel kvalifikált, s milyen képességű labdarúgók alkotják. És ne feledjük, van egy tapasztalt és elismert olasz szövetségi kapitánya, akinek a munkája meglátszik a csapat játékán. A cserék között olyan futballisták várnak bevetésre, akikre lehet számítani, és akik hatással lehetnek a mérkőzés alakulására – ilyen szempontból és a helyzetüket tekintve eléggé hasonlítanak ránk.”

 

Arra is rákérdeztünk, fontos faktora lehet-e a vasárnap esti összecsapásnak, hogy a skót labdarúgók erőnléte, fizikai állapota jobb lehet a magyarokénál. Svájc ellen láthattuk, micsoda tempót diktáltak, amit nem lesz könnyű tartani, különösen az NB I-ben edződő játékosoknak jelenthet kihívást.

„Ez érdekes aspektus. A Németország elleni nyitó meccsünk korábban volt, mint a magyarok Svájc elleni csoportmérkőzése, így valamelyest több időnk jutott a regenerálódásra. Kérdés, hogyan regenerálódnak és pihennek a csapatok, mielőtt nekivágnak a következő erőpróbának. Fizikai és érzelmi téren is megterhelő, ugyanakkor hasznos mérkőzésen vagyunk túl, jó teljesítményt nyújtottunk. Erős csoportba kerültünk, roppant kemény feladat a nyolcaddöntőbe jutni, de ez a célunk. Ez még sohasem sikerült Skóciának, ám a legutóbbi meccsünk alapján azt gondolom, van esélyünk. Persze ne felejtsük el, Magyarország a tornát megelőzően tizenhat mérkőzéséből csupán egyet veszített el, és a játékosai közül néhányat ismerünk a Liverpoolból vagy a Bournemouthból. Biztosan kemény meccs lesz, de meg kell nyernünk! Akár két pont is elég lehet a továbbjutáshoz, ám mi a négyre hajtunk.”

Az egyik skót újságíró felvetette, az általa vizsgált huszonhét fogadóiroda döntő többsége Magyarországot tartja esélyesebbnek.

„Nem vagyok sportfogadó, de érteni vélem, miért gondolják így. A magyar nagyon jó csapat, Angliát is legyőzte hazai pályán, idegenben pedig négy nullára, szóval, kijár neki a tisztelet. Ugyanakkor nem titkolhatjuk el, hogy ez lehet Skócia eddigi legnagyobb győzelme, ezzel a teherrel meg kell birkóznunk. A srácok mindent megtettek, hogy eljussanak idáig, és az a célunk, hogy a következő szintre lépjünk.”

A skót újságírókat természetesen kiemelten foglalkoztatta a Svájc ellen sérülés miatt lecserélt Kieran Tierney állapota.

„A combhajlító izmával van problémája, az Arsenalhoz tart alapos kivizsgálásra. Nyilvánvalóan csalódott a sérülése miatt, ám fiatal srác, bőven van ideje a futball világában, és csak akkor térhet vissza, ha megbizonyosodtunk róla, hogy bevethető. Ha továbbjutunk a tizenhat közé, biztos vagyok benne, hogy visszajön hozzánk szurkolni. Elvesztésével csapás ért minket, hiszen az egyik legjobbunk. Az ilyen tornákon a legjobbakra van szükség a pályán, Andy Robertsonnal és Callum McGregorral együtt egyensúlyt teremtett a bal oldalon, összhangban futballozott velük. Ha bármelyik csapat elveszíti kulcsemberét, hatással van rá, de ez egyúttal lehetőség is, hogy valaki a helyébe lépjen.”

A skótok másodedzője elmondta, Skócia játékrendszere rugalmas, az utóbbi időben két felállási formát is begyakorolt, úgyhogy még az is előfordulhat, hogy Kie­ran Tierney kiesésével szerkezetet vált – a taktikáról azonban lapunk jelenlétében nem akart többet beszélni. Annyit elárult, Ryan Jack, a Rangers 32 éves középpályása kisebb sérüléssel küzd, ám a keret többi tagja jól érzi magát. A pénteki, könnyed edzést követően a keret tagjai kivesézték, ki milyen állapotban van, és a szakmai stáb megnyugtató válaszokat kapott, mindenki játékra éhesen várja a döntő jelentőségű stuttgarti mérkőzést.

 

A számok is alátámasztják, hogy Kieran Tierney kiválása micsoda veszteség Skócia számára. Az Arsenal kötelékébe tartozó, az idényt a Real Sociedadnál kölcsönben töltő 27 éves bal oldali védő meghatározó szerepet tölt be hazája válogatottjában, Steve ­Clarke 2019-es kinevezése óta ugyanis 35 mérkőzésen lépett pályára, ezeken pedig 16-szor, tehát mérkőzéseinek 46 százalékában nyert a csapat. Azon a 22 meccsen, amelyen nem játszott, rosszabbul szerepelt az együttes, hiszen találkozóinak mindössze a 41 százalékát nyerte meg. Ennél is beszédesebb, hogy a gárda lényegesen több gólt kap nélküle: ha szerepet kap, átlagosan 1.1-et, míg ha nélkülözni kényszerülnek, 1.7-et, ami számottevő különbség. Kölnben a dán Köbenhavnban futballozó Scott McKenna helyettesítette a lecserélését követően, s mivel meggyőző teljesítményt nyújtott, valószínűleg Stuttgartban is az ő feladata lesz megbirkózni a magyar támadókkal.

Scott McKenna veheti át a sérülés miatt kieső Kieran Tierney szerepét

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik