A „legjobb” kapusok csatája lesz Berlinben

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.07.05. 11:18
Mert Günok osztrákok elleni bravúrja (Fotó: AFP)
A török Hürriyet sportlap szerint a kapusklasszisok csatája lesz a Hollandia–Törökország Eb-negyeddöntő, ami elsőre kissé furcsán hangzik, de ha az eddigi védések számát nézzük, a versenyben maradó kapusokat tekintve valóban a két legjobb találkozik szombat éjjel Berlinben.

A holland kapuban Bart Verbruggen áll majd, az angol Brighton kapusa négy mérkőzésen négy gólt kapott az Európa-bajnokságon, emellett 13 védést bemutatott.

A törököknél a portugálokkal szembeni, elveszített meccset leszámítva Mert Günok védett, három találkozón 12 hárítást mutatott be (az osztrákok ellen talán a torna legnagyobb bravúrját), és három gólt kapott.

Bár védési hatékonyság terén az eddig egyetlen tizenegyesgólt kapó Mike Maignan, valamint a három meccsen egy gólt kapó Unai Simón és a négy meccsen kétszer mattolt Jordan Pickford is megelőzi őket (nem is beszélve a szlovénok elleni tizenegyespárbajban háromból hármat hárító portugál Diogo Costáról), a védések számában tényleg ők a versenyben maradók közül a legjobbak – más kérdés, hogy a kiesők közül a hollandot hárman, a törököt további ketten megelőzik.

EB 2024
A LEGTÖBBET VÉDŐ KAPUSOK (az élcsoport és a még versenyben maradók – utóbbiak vastag betűvel)
Giorgi Mamardasvili (grúz) 30
Florin Nita (román) 15
Jan Oblak (szlovén) 14
Bart Verbruggen (holland), Koen Casteels (belga) és Thomas Strakhosa (albán) 13-13
Mert Günok (török), Gianluigi Donnarumma (olasz), Kasper Schmeichel (dán) és Angus Gunn (skót) 12-12
Mike Maignan (francia) 11
Jordan Pickford (angol) 10
Manuel Neuer (német) 7
Diogo Costa (portugál) 6 (+3 a tizenegyespárbajban)
Yann Sommer (svájci) 6
Unai Simón (spanyol) 5
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik