Az év meccse következik

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2002.11.19. 22:11
Címkék
Esztendeje kevés hiányzott a bravúrhoz, ám Evtimov (jobbra) és társai felülmúlták Sitkuékat
Esztendeje kevés hiányzott a bravúrhoz, ám Evtimov (jobbra) és társai felülmúlták Sitkuékat
Esztendeje kevés hiányzott a bravúrhoz, ám Evtimov (jobbra) és társai felülmúlták Sitkuékat
Esztendeje kevés hiányzott a bravúrhoz, ám Evtimov (jobbra) és társai felülmúlták Sitkuékat
Esztendeje kevés hiányzott a bravúrhoz, ám Evtimov (jobbra) és társai felülmúlták Sitkuékat
Esztendeje kevés hiányzott a bravúrhoz, ám Evtimov (jobbra) és társai felülmúlták Sitkuékat
Magyarország–Franciaország, az Eb-középdöntő fedőnevű sorozatban immár másodszor. Szinte napra pontosan az első derbi (2001. november 21., Chalon-sur-Saone, 81–73) után ezúttal Szombathely a házigazda.
Az esélyek? Elsőre legyen elég annyi, nem reménytelen a helyzet. Hosszú-hoszszú idő után újra hadra fogható mindenki, és alighanem önbizalom-növelő az is, hogy először a férfiválogatott történetében négy légiós futott be az edzőtáborba. Dávid Kornél, Gulyás Róbert, Németh István és Báder Márton egyaránt magasan jegyzett klubokat képvisel, de szükség is lesz a tudásukra (éppúgy persze az itthon játszókéra), hiszen az olimpiai ezüstérmes Franciaország sem gyengécske egyesületekből verbuválódott. Ami a csoportállást illeti, sokak szerint a szerdai meccs döntő lehet: ha nyer a házigazda, megnyílhat előtte az út a jövő évi, svédországi kontinensbajnokság felé (csak emlékeztetőül, valamennyi – öt – csoport első két helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik jut tovább).
De vajon két vállra fektethető-e Sydney ezüstérmese?
– A hétfőre meghirdetett keretszűkítéssel kedd estig várt, ráadásul a tízes lista csak szerdán lesz publikus. Miért húzza ilyen sokáig?
– Pusztán azért, mert olyan sok az egyforma képességű játékos, hogy úgy látom, érdemes várni – így Varga Mátyás szövetségi kapitány. – Szinte mindenki mellett és ellene szólnak érvek, nem viccelek, Dinnyés Attila edzőkollégámmal komoly fejtörést okoz számunkra a létszám csökkentése. Végül úgy döntöttünk, hogy Pankár Tibor, Grebenár Péter, Bencze Zoltán és Trummer Rudolf nem kerül be a csapatba.
– Annyit áruljon el, sok verzió létezik?
– Jó néhány. Az biztos, hogy a tízbe kerülésért is nagy harc folyik, én pedig várok, ameddig csak lehet, hátha jön még egy újabb sugallat.
– Akkor érdemes pedálozniuk a fiúknak még az utolsó edzésen is…
– Így van, és hozzáteszem, az én kapitánykodásom alatt ilyen helyzet még nem fordult elő. Úgy látom, a játékosok is érzik ezt, és várják a csapatkijelölést.
– Az elmúlt néhány nap edzései is arról árulkodnak, hogy ez a mostani az elmúlt néhány év legerősebb magyar válogatottja?
– Nem kell a tréningeken látni a fiúkat, hogy megállapítsuk, ez egy nívós csapat. Hangsúlyozom, önmagunkhoz képest kell állítani a mércét, attól, hogy mindenki itt van, még nem lettünk világverő egylet, de még a csoport favoritja sem. Versenyképesebbek lehetünk, és ez is nagy dolog.
– Ugyan ön mindig azt mondta, hogy csak a franciák elleni meccset követően érdemes számolgatni, de annyit áruljon el: négy–kettes győzelmi mutató esetén már szóba hozhatnánk a továbbjutást?
– Tudja, mit mondok erre? Nem csak a mi meccsünk miatt érdemes megvárni a szerdai fordulót. Lesz egy fehérorosz–észt és egy lengyel–lett derbi, ezeken is nagyon sok múlhat.
– A franciák ellen is ragaszkodik az alacsonyabb szerkezethez?
– Igen, alapelvként tartjuk a korábban már bevált játékstílust. De Dávid Kornél visszatértével ott a lehetőség a váltásra, hiszen számára a bedobóposzt sem idegen.
– Hová teszi ezt az olimpiai ezüstérmes, ám jelentősen átalakított francia válogatottat?
– Ôszinte leszek, nem tudom, pontosan mire számíthatunk. Ahogy hallottam, elég sok változás volt mostanság, ám a Lyonban kosarazó Gulyás Róbert azt mondta, erős a mostani csapatuk is. Úgyhogy tartunk a meccstől, szó sem lehet elbizakodottságról.
– Kíváncsi lennék, sejti-e, hogy ki lesz a kulcsember, illetve melyik lesz a legfontosabb poszt?
– Szerintem a tábla alatt, vagyis a centerek harcában dől el a meccs. Legutóbb a franciák ellen, illetve később a lettekkel szemben is voltak centergondjaink. Jó jel, hogy ebben a pozícióban erősödtünk a leginkább, hiszen a tavalyi meccshez képest három erős kosarassal bővült a keret. Czigler, Dávid és Gulyás visszatértére gondolok.
– Egy-két közös edzéssel a háta mögött azt kapta a légiósoktól, amit várt?
– Maximálisan. Szívesen jöttek, várták, hogy jöhessenek, és ez meg is látszik a teljesítményükön.
– Árulja el, élete legfontosabb meccse előtt áll?
– Számomra a válogatott jelenti a csúcsot, úgyhogy a válaszom: igen.
– Ha minden jól megy, mesébe illő fordulat várhat önre. Eszébe jutott, hogy szerda estére nagyot fordulhat önnel a világ? Két fordulót követően már-már az elküldés határán állt, most pedig sikerkapitány lehet.
– Nézze, nem azt mondom, hogy a kapitánynak nincs szerepe a csapatjátékokban, de rendszerint olyan szűk az idő, amit együtt tölthetünk, hogy inkább az edzőké, nem is annyira az enyém az érdem. Persze ami tőlem telik, igyekszem hozzátenni a meccsekhez. Pontosítok: a Franciaország elleni csatához. Egyelőre ugyanis semmi más nem érdekel!
A magyar férfiválogatott kerete
Mezsz.NévÉletkorMagasságSúlyEgyesületVálogatottság
4Sitku Ernő30208107Atomerőmű109
5Fodor Gergely2519285Atomerőmű39
6Dzunics Braniszlav3819283Kaposvár
7Kámán Tamás2320091ZTE18
8Kálmán László3018875Falco51
9Dávid Kornél31206109Zalgiris112
10Németh István2318984Treviso42
11Simon Balázs2218777Kaposvár19
12Czigler László31215122Atomerőmű124
13Gulyás Róbert28213136Asvel85
14Mészáros Zalán2819091Atomerőmű84
15Báder Márton22212102Novo Mesto26
A D-csoport állása
1. Franciaország541390–3489
2. Magyarország532424–3988
3. Lettország532459–4368
4. Észtország523402–4057
5. Lengylország523425–4437
6. Fehéroroszország514350–4206
A Sport1 szerdán 17.45-től élőben közvetíti az Eb-középdöntő-meccset
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik