Hazai diadal - fogcsikorgatva

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.11.04. 22:46
Címkék
Rengeteg új arccal kellett megismerkedniük a nyáron a Vadkakasok szurkolóinak, hiszen a csapat szinte teljesen kicserélődött az elző évad befejezése óta.
A szünetben, sőt még a felkészülés alatt is folyamatosan érkezett az erősítés az ULEB-kupában is érdekelt gárdához, ám a tesztmeccsek lelkes látogatói alaposan feltérképezhették a szerzeményeket. Ennek ellenére maradt újdonság a bajnokság harmadik fordulójára is, hiszen az amerikai Thomson sérülése miatt még futottak egy kört a vezetők a játékospiacon. Így a Kecskemét ellen láthatta először a debreceni publikum Wylie-t (ő Zalaegerszegen már pályára lépett) és a korábbi szlovén válogatott bedobót, Horvatot.
Ennyit a Vadkakasok személyzeti kérdéseiről, hiszen más is foglalkoztatja mostanság a cívisváros kosárlabda iránt fogékony részét. A csapat ugyanis ebben az idényben pályát váltott, a Főnix-csarnokba költözött. Az impozáns létesítményben azonban a talaj minősége messze van az igazitól, az új borítás pedig egyelőre nem érkezett meg (állítólag pénteken befut), így a játékosok testi épségének kímélése miatt az együttes az Univer elleni rangadóra viszszatért az Oláh Gábor utcai csarnokba. Ez viszont láthatólag nem zavarta meg a szurkolókat, hiszen "Itthon vagyunk!" feliratú transzparenssel várták a meccs kezdetét. Kedden a görög sztárcsapat, a PAOK ellen viszont már mindenképpen a Főnixben kellene játszani.
Egyelőre azonban nem a görögök ellen kosarazott a debreceni csapat, s úgy tűnt, a kecskemétiek nem ijedtek meg a megerősített hazaiaktól. Igaz, Toya villámgyors triplájával a hazaiak vezettek, ám a nyugodtan támadó kecskemétiek hamar átvették a vezetést, és a remeklő McClendon, Bradford duó vezérletével meg is tartották azt, az első játékrész végéig. Pedig Ráthonyi Tamás tisztességgel forgatta csapatát, már a nyitó tíz percben kipróbált majd minden lehetséges variációt, ám ekkortájt eredménytelenül. A második negyedben aztán úgy tűnt, kamatoznak a debreceniek erőfeszítései, igaz még mindig nem sikerültek tökéletesen a hazaiak távoli kísérletei, ám dobószázalékuk sokat javult az első etaphoz képest. Talán ennek is köszönhető, hogy a nagyszünetre már kétpontos előnnyel vonulhattak öltözőbe a debreceniek (39-37).

A Debrecent szokás szerint Lee találatai lendítették elôre, bár az amerikai néha többet vállalt a kelleténél (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A Debrecent szokás szerint Lee találatai lendítették elôre, bár az amerikai néha többet vállalt a kelleténél (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A Debrecent szokás szerint Lee találatai lendítették elôre, bár az amerikai néha többet vállalt a kelleténél (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A harmadik tíz percben sem tudtak meglépni egymástól a felek, a rivális ugyanis minden "szökési kísérletre" reagált. Ezzel együtt ez a tíz perc újra a vendégeknek sikerült jobban, így ők várhatták minimális előnnyel a záró felvonást (55-58).
Az utolsó negyedben aztán hamar robbantott az Univer, McClendon és Bradford alig hatvan másodperc alatt összehozott hét pontot, s máris tízzel mentek a kecskemétiek. A hazaiak számára éppen jókor jött Horvat triplája, ám ettől sem nyugodhattak meg igazán, hiszen Bradford is folytatta a pontgyártást, így még nőtt is a vendégek előnye. Amikor aztán debreceni szempontból elmenni látszott a meccs, jött Lee, aki pillanatok alatt bevarázsolt három triplát, ebben a műfajban Tóth is jeleskedett egyszer, így a hajrát már újra fej fej mellett kezdhették meg a csapatok.
Az utolsó percek aztán hallatlan izgalmakat tartogattak. Több mint harminc másodperc volt hátra, amikor 76-76-ra állt a meccs, labdát szereztek a debreceniek, s Szendrei nem hibázott. Már csak 16.5 szekundumnak kellett leperegni az órán, azaz maradt lehetőségük a kecskemétieknek. Fodornál azonban belemenést láttak a bírók, így 8.6 másodperccel a vége előtt úgy tűnt, minden eldőlt. A java azonban még hátravolt, hiszen a reménytelen helyzetben labdát szerzett az Univer, Horváth Ákost faultolták, négy másodperccel a vége előtt két kecskeméti büntető következett. Mindkettő kimaradt, de a lepattanó a vendégekhez került, s a dudaszó pillanatában Bradford gyűrűre is emelte a labdát. Az igazi "dráma" itt kezdődött, hiszen a leszálló ágban lévő labda felé a két center, Lapov és Bukva kapkodott. Egyikük beleért (a kecskemétiek szerint Bukva, a debreceniek úgy látták, hogy Lapov), a bírók viszont úgy döntöttek, érjen itt véget a mérkőzés, azaz: megnyerte a rangadót a Debrecen.

Ön szerint melyek voltak a meccs fordulópontjai?
Ráthonyi Tamás, a Vadkakasok edzője:

Voltunk nagy hátrányban is, a hajrában azonban egy megnyert meccset rontottunk majdnem el, hiszen csak meg kellett volna tartanunk a labdát. Az az igazság, hogy még keresem a csapatomat, míg a remek kecskemétiek sokkal jobban együtt vannak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik