Csirke-szárnyakon a Párducok

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.12.02. 21:47
Címkék
Eger, Nyíregyháza, majd pedig a Debrecen. Enyhén szólva minőségi ugrás. Két, könnyűnek mondható rivális után a listavezető vizitál Pécsett. Sokak szerint mérföldkőhöz érkezett az idényre alaposan megerősített Pécs. Hogy a meccs rangadó a javából, a nézőszámon is látszik, ha úgy tetszik, az utóbbi esztendőkben főként a női kosárlabdát favorizáló baranyai közönség kezd rákapni Ivkovicsék játékára.
Merthogy játszik a PVSK, az első felvonásban szemre is tetszetősen. Nyitányként Orosz kamatoztatja, hogy csapattársai tömik labdával, majd megvillan Ivkovics is. No és persze Richardson, a szélvészgyors amerikai kisember. Amit ő tud, azt csak kevesen tudják, faképnél hagyva Lee-t és Toyát is. Egy szó, mint száz: harapnak a Párducok, és ekkortájt úgy fest a helyzet, a Debrecenből bizony sokat kivett a keddi, belgiumi ULEB-kupa-találkozó s az ezzel járó fáradságos utazás.
Már nyolc ponttal is vezet a házigazda, ám Bukva nem hagyja annyiban, három támadólepattanója és az ebből szerzett pontok kincset érnek a Vadkakasoknak. Reid edző szokás szerint bőszen keveri a kártyákat, jön Puskás, Lóránt, majd pedig - a második negyed elején - Wylie. Ez utóbbi húzás igazán szerencsés, a center ugyanis derekasan termel, a szünetben már 11 pont áll a neve mellett. A második szakasz közepén Lóránt centergóljával vezet újra a vendégcsapat, ám a Pécset sem kell félteni, két mezőnyjátékos, Csirke és Jovanovics három triplájával nemcsak hogy tapad, hanem vezet is a házigazda. Kifejezetten lüktető a derbi, a színvonalra egy szavunk sem lehet.
Nem szóltunk még a Richardson-Lee különmeccsről (miközben a sportág ínyencei Ivkovics és Szendrei találkozóját várták). Természetesen egymást őrzi a két színes bőrű hátvéd, és amíg az ő csatájuk döntetlen körül áll az első félidőben, addig a szünet után vitathatatlanul a debrecenié a pálma. Gyorsan tegyük hozzá, amit a vendégek hetese ebben a peridódusban művel, az maga a csoda: 13 pontot egymaga jegyez csapata 23 egységéből. Jórészt az ő szárnyalásának tudható be tehát, hogy nyolc ponttal elhúz a Debrecen.

Csirke (jobbra) három triplája megalapozta a Pécs sikeres hajráját (Fotó: Laufer László)
Csirke (jobbra) három triplája megalapozta a Pécs sikeres hajráját (Fotó: Laufer László)
Csirke (jobbra) három triplája megalapozta a Pécs sikeres hajráját (Fotó: Laufer László)
Hogy a hajrá mégis majdhogynem egálról indul, az Horváthnak, valamint a legszebb napjait idéző Csirkének köszönhető. Az előbbi két centergóllal, az utóbbi három, elképesztő messzeségből bevágott hármassal lendít a PVSK-n, így amikor hat perccel a befejezés előtt Richardson duplája után 75-71 az állás, felállva tombol a baranyai tábor. (Ivkovics hergeli is a híveit rendesen.) Öt perc alatt 19-5-ös rohanást produkál a Pécs, így amikor Lee hosszú idő után megtöri a debreceni gólcsendet, már tíz ponttal tart előbbre a rivális. Úgy tetszik, Csirke ezen az estén képtelen hibázni, amihez nyúl, az arannyá változik. Három tripla, majd két dupla a záró negyedbeli termése, s baranyai részről meg is van az eredménye: mesés játékkal húz el a Fodor-csapat. A vége már gála, romokban a vendégek, oda a bajnoki veretlenségük.
Az első stoptáblát tehát Pécsett mutatták föl a Vadkakasoknak.

Ez volt az a nap, amikor minden összejött?
Csirke Ferenc, a Pécs játékosa: - Valóban elég sok minden összejött, nekem is és a csapatnak is. Nagyon felkészültünk erre a meccsre, és sikerült meglepnünk a Debrecent. A kilencméteres triplám meghozta a dobókedvemet, és onnantól már gyönyörűen alakult minden.

Mi történt a csapattal a záró negyedben?
Szejo Bukva, a Debrecen centere: - Nekünk egyszerűen semmi sem jött össze, míg a pécsieknek minden. Elfáradtunk, és kicsúszott a kezünkből a mérkőzés.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a férfibajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik