Nem tudott megszökni a Fradi

A mérkőzésről tudósított: VAJDA GYÖRGYA mérkőzésről tudósított: VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.03.22. 20:48
Címkék
A bajnokcsapat otthonában szeretik a futballt. A Ferencváros elleni mérkőzésre hosszú, tömött sorokban érkeztek a drukkerek. És érkeztek, persze, Budapestről is, igaz, akik vonatra ültek, azoknak nem kék-fehér, hanem zöld-fehér sál díszelgett a nyakukon. A rendezők ezerötszáz jegyet biztosítottak a vendégszurkolóknak, s jelenthetjük, majd mindegyik belépő gazdára talált.
Az előjelek igazán éles meccset ígértek: a ZTE-nek kell a három pont a felzárkózáshoz, de a Ferencvárosnak is szüksége lenne minden pontra ahhoz, hogy a bajnokság végén az első helyen végezzen. Sajnálatos, hogy az első félidőben csalatkoznia kellett a több mint tízezer nézőnek. A Fradi ugyanis óvatosan kezdte a találkozót, de a ZTE-re sem lehetett azt mondani, hogy rávetette volna magát a Ferencvárosra. Az első ígéretes helyzet a hét közepén még lázas beteg, ám szombatra felépülő Tököli Attila előtt kínálkozott, de a gólkirály ezúttal eltévesztette a kaput. A Zalaegerszeg többet birtokolta a labdát, a hazaiak irányították a játékot, veszélyt azonban csak Kenesei Krisztián megoldásai jelentettek a nappal szemben védő Szűcs Lajos kapujára. Éppen ezért aztán a hidegre forduló időben nem sok okuk volt a szurkolóknak az örömre: jó futballra hiába vártak mindkét oldal hívei. A ZTE-ben Urbán Flórián és Szabó Zoltán szinte árnyékként követte Tököli Attilát, a középpályán Molnár Balázs próbálta szervezni a játékot, a jobb oldali vonal mellett Babati Ferenc vívott harcot a rangidős Keller Józseffel, s a bal oldalra Darko Ljubojevics került Kriston Attila ellenében. A Fradi jóval a tizenhatosa előtt meghúzta a védelmi vonalat, s a megszerzett labdákkal a középpályások hol Marek Penksát, hol pedig Tökölit indították. Az első félidőben kevés sikerrel – és ezzel mindent elmondtuk az első negyvenöt percről…
Érdemes volt fagyoskodni, mert a második félidőben már mindkét csapat nagyobb erőbedobással futballozott. A Ferencváros fokozatosan vette át a játék irányítását, a vendégjátékosok fölénybe kerültek a középpályán, csak az volt a baj, hogy Tököli Attilát nagyon magára hagyták elöl. Marek Penksa és a másik oldalon Leandro is mélyen viszszahúzódott, a két szélső középpályás, Keller József és Kriston Attila pedig csak ritkán vállalkozott előretörésre, ők ketten inkább a védekezésben segítettek hátul.
A hatvanadik percben a mezőnyfölény majdhogynem góllá érett, ám Lipcsei Péter hiába hozta kihagyhatatlan helyzetbe Tököli Attilát, a csatár technikai hibája miatt (hosszan vette át a labdát a tizenhatoson belül) nem született gól az akcióból. Ekkor vált izgalmasabbá a meccs: nyolc perccel később a másik oldalon is meccslabdát rontottak el, ott Egressy Gábor hibázott. Bár már úgy tűnt, hiába a Fradi-fölény, nem lát gólt a publikum, amikor a befejezés előtt hét perccel Lipcsei Péter a jobb alsó sarokba zúdította a labdát.
Természetesen ekkor nagy volt az öröm a vendégszektorban, s már mindenki elkönyvelte a három pontot – talán a hazaiak is, hiszen a meccs vége előtt néhány perccel a közönség egy része megindult hazafelé –, de érkezett Gyánó Szabolcs, aki nem is olyan rég még a sportszerűtlen viselkedése miatt (tavaly tavasszal Vasas-játékosként a gólja után kiköpött a lelátó felé) közutálatnak örvendett Zalaegerszegen, ám most a kilencvenegyedik percben nagy kavarodás után kiegyenlített.
Az egykori elátkozottból tehát egy pillanat alatt kedvenc lett: Gyánó Szabolcs ugyanis pontokat és becsületet mentett Zalaegerszegen e fontos mérkőzésen.
A Ferencvárosnál tán jobban örültek volna a győzelemnek, hiszen a rivális MTK pénteken nem tudta legyőzni a Sopront, de a mostani döntetlenjével a Fradi nem került lépéselőnybe a fővárosi kék-fehérekkel szemben…

Egervári Sándor már cáfolja a költözését

Ha a közönséget nem köti le a futball, akkor – fogalmazzunk így… – a szurkolók magukat szórakoztatják. Ha máshogy nem, akkor azzal múlatják az időt, hogy beszélgetnek erről-arról. Zalaegerszegen a drukkerek körében is téma volt, hogy a bajnoki címre törő és a BL-részvételre készülő Ferencvárosnál mit hozhat a jövő… Íme hát a legfrissebb "szenzáció”: Egervári Sándor, az MTK vezetőedzője a nyáron néhány kilométerrel odébb költözik, és a Hungária körút után az Üllői úton tevékenykedik a jövőben. A jólértesültek azt is tudják(…), ez esetben Garami József továbbra is szakmai igazgatóként dolgozna a Fradinál, ám a csapat irányítását az 53 esztendős mesteredző venné át.
"Bár ezt a pletykát magam is hallottam, higgyék el nekem, nem tárgyaltam senkivel ez ügyben, sőt, ahogy mondani szokás, még puhatolozó megbeszéléseket sem folytattunk – cáfolta a hírt Egervári Sándor. – Kérem, ne feledjék, egyrészt engem továbbra szerződés köt az MTK-hoz, másrészt kollégám, Garami József ragyogó munkát végez a Ferencvárosnál, úgyhogy semmi sem indokolná a váltást.”

Percről percre

5. perc: Kriston, Penksa, Kriston kényszerítőzés után a jobb oldali középpályás ügyesen adott be, ám a középen érkező Tököli hat méterről a kapu fölé fejelte a labdát.
10. perc: Kenesei balról remekül kanyarította a kapu elé a labdát, Babati a jobbösszekötő helyén egy pillanatra üresen maradt, kivárt, majd lövés helyett a hosszú oldalra ívelt, Egressy pedig hat méterről a jobb alsó sarok mellé fejelte a labdát.
15. perc: Leandro a ZTE térfelének közepéről, a bal oldalról jól ívelt a jobbösszekötő helyén kiugró Penksa elé, a csatár mellel maga elé tette a labdát, majd félfordulattal ballal lőtt, de a középre tartó labdát Turi biztosan fogta.
19. perc: Dragóner indította a balösszekötő helyén kilépő Tökölit, a csatár visszapasszolt az érkező Leandrónak, aki ballal egyből lőtt, de a bal sarok irányába tartó labdát Turi kiütötte, Lipcsei pedig a fejelés közben lökött, így ZTE-szabadrúgás lett a Fradi-támadás vége.
26. perc: Egressy a jobb oldalról bal lábbal végzett el szögletet, Szűcs Lajos rosszul mozdult ki a kapujából, a ZTE-játékosok is elaludtak, így a labda a hosszú oldalon akadálytalanul hagyhatta el az alapvonalat.
30. perc: Kenesei középen két csel után ballal lőtt, de 18 méterről nem találta el a kaput.
32. perc: Balog Csaba mesteri labdával indította el a jobbösszekötő helyén kiugró Egressyt, amikor a csatárnak lövésre lendült a lába, Balog Zoltán bravúros mozdulattal szögletre tisztázott.
45. perc: Tököli, Lipcsei, Tököli kényszerítőzés után a csatár a balösszekötő helyéről tíz méterről, jobbal, erőtlenül a jobb sarok mellé lőtt.
57. perc: Szabadrúgásból Urbán negyven méterről rálőtte a labdát a 16-os vonalán álló Egressyre, a csatár ügyesen Kenesei elé
Mestermérleg

Bozsik Péter
a Zalaegerszeg vezetôedzôje:
Nagy fegyverténynek tartom, hogy egyenlíteni tudtunk, ám annyi energiát mi sem mozgósítottunk, hogy megérdemeltük volna a gyôzelmet, így igazságos a végeredmény.

Garami József a Ferencváros szakmai igazgatója:
Küzdelmes mérkôzés volt, amelyik találkozón nekünk volt több gólhelyzetünk. A vezetést is megszereztük, de fájdalmasan érintett bennünket, hogy a kilencvenegyedik percben elszalasztottuk a gyôzelmi lehetôséget…
pörgetett, ő 17 méterről lőtt, de Szűcs Lajos a jobb saroknál biztosan védett.
60. perc: Kapic indította Lipcseit a jobb oldalon, a zöld-fehérek csapatkapitánya nagyszerűen pörgette középre a labdát, azt Tököli a 16-osnál egy kicsit hosszan tette maga elé, Turi pedig remek ütemben kifutva tisztázott.
68. perc: Balog Csaba a balösszekötő helyéről remek ütemben passzolt Babatihoz, aki a jobb oldalon lefutott az alapvonalig. Onnan középre adott, Ljubojevics pedig fejelés helyett levette a labdát, majd, amikor lőtt, Vukmir önfeláldozóan közbevetődött, így aztán kimaradt a ziccer.
81. perc: Radu Sabo középen a csel után jól passzolt a balösszekötő helyén kilépő Egressynek, a csatár 12 méterről ballal lőtt, de a labda a jobb sarok mellett zúgott el.
83. perc: Penksa adott középre, a zalaegerszegi védők egymásra vártak, majd a lecsorgó labda a szemfüles Lipcsei elé került, aki jobbal, 17 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.
0–1
91. perc: Urbán nem törődött bele a vereségbe, nagy léptekkel megindult a saját térfeléről, távolról lövésre szánta el magát, a labda a védőkről lepattant, a ZTE-csatárok próbálkoztak, Szűcs Lajos egyszer még hárított, de végül a nagy kavarodásban Gyánó volt a szemfüles: a csereként beállt támadó góllal mutatkozott be a ZTE-csapatában, miután négy méterről estében jobbal a hálóba kotorta a labdát.
1–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik