Azok a szép napok – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.09.12. 23:15


A labdarúgó NB I futó idényében öt bajnokin három gólt szerzett és két gólpasszt jegyzett az újpestiek friss szerzeménye, Fran Brodic – nem véletlenül lett máris a Megyeri úti szurkolók nagy kedvence.

Mielőtt a részletekbe belemennék, fontos kiemelni, a Dinamo Zagrebtől érkező 27 éves horvát csatár a lila-fehérek talán legjobb igazolása az új korszakban. Igen, új éráról beszélünk, a IV. kerületben lezárták a belga Roderick Duchatelet-hez fűződő időszakot: a Megyeri úton a keret több mint felét lecserélték, a 14 távozó labdarúgó helyére 15 érkezett. Mondjuk ki, manapság az Újpest kerete nem játékoselfekvő, hanem minőségi. Nem véletlen, hogy az 1.8 millió euróra taksált Brodic úgy véli, a szerb Matija Ljujiccsal és Horváth Krisztoferrel alkotott triójuk a horvát bajnokságban is megállná a helyét.

Az sem véletlen, hogy nemrég Benczédi Balázs ügyvezető igazgató kijelentette, ekkora átalakítás nem volt még a honi futballban. Ezzel kapcsolatban nem azt kell nézni, igaza van-e vagy sem, a szándék a fontos: minél előbb az élvonal meghatározó együttese legyen az Újpest. Ehhez a honi klubokból olyan labdarúgók érkeztek, mint Fiola Attila, Gergényi Bence, Bese Barnabás vagy Riccardo Piscitelli. A nyári transzfereket tekintve talán csak a Ferencváros igazolt jobban a lila-fehéreknél, a különbséget a szerb bajnokságban 17 góllal társgólkirály brazil Matheus Saldanha jelentheti, aki zöld-fehér mezben cirka húsz gólt ígért… Brodic ennél szerényebb, beérné a felével is. Amúgy Újpesten elsődlegesen a felsőház a cél, ám kimondva-kimondatlanul mindenki tisztában van azzal, egy jó Újpest csak emelheti az élvonal színvonalát.

Brodic példáját a Megyeri úti együttes is megfogadhatja: az egykor szebb napokat megélt futballista – Zágrábban 2013-ban mindössze 16 évesen bemutatkozott a felnőttek között – ugyan Belgiumban és Olaszországban is megfordult, mígnem a 2022–2023-as idényben Varasdon találta meg régi önmagát, majd ismét következett a Dinamo.

A csatár elmondta, azért is szeretett volna kilences mezben játszani, mert megtudta, micsoda futballisták léptek pályára lila-fehérben ezzel a számmal a hátukon.

Igen, ha csak két klasszikus kilencesre, Bene Ferencre vagy Törőcsik Andrásra gondolunk, már a régi idők jutnak eszünkbe. Azok a szép napok.

Brodic ígéri: lesznek még.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik