Feltüzelt Újpest várja a BL-kiesés utáni Fradit – izgalmas lehet a derbi!

Vágólapra másolva!
2024.08.17. 07:17
Szép emlékeket őriz az első Újpest elleni mérkőzéséről Mohammed Abu Fani (jobbra), a Ferencváros izraeli középpályása alig néhány hónapja játszott az Üllői úton, amikor a tavaly októberben rendezett derbin gólt lőtt Banai Dávid (pirosban) kapujába, és emellett még egy gólpasszt is kiosztott (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Az elmúlt tizenhat magyar labdarúgó-bajnokságban rendezett derbi a zöld-fehérek győzelmével zárult, a lilák legutóbb öt éve szereztek pontot az ősi rivális ellen – a többek között Fran Brodiccsal megerősített csapat ezt a rossz sorozatot próbálja megtörni.

 

Nem kellett sokat várni az idény első derbijére. A Ferencváros és az Újpest szombat este 19.30-tól egymásnak feszül, a legutóbbi évad bajnoka és tizedik helyezettje a Groupama Arénában csap össze. A közelmúltban nyújtott teljesítmény alapján (a lilák legutóbb a 2019. február 9-én játszott 1–1-es döntetlennel szereztek pontot a zöld-fehérek ellen) egyértelműen a Fradi számít a kilencven perc esélyesének, ám azért a újpestieknek is van miben reménykedniük.

MOHAMMED ABU FANI FOLYTATNÁ A JÓ SOROZATÁT

A zöld-fehérek a dán Midtjylland elleni Bajnokok Ligája-kiesés után vannak, míg a lila-fehérek a bajnokságban a Fehérvárt intézték el hazai pályán 4–1-re, kérdés, ki milyen ­passzban veselkedik neki az évad első derbijének. A mostani Ferencvárosból Mohammed Abu Faninak csak szép emlékei vannak az Újpest elleni mérkőzésekről, Magyarországra érkezése óta három rangadón lépett pályára, előbb 3–0-ra, majd 5–0-ra, legutóbb 2–0-ra győzött a Fradi az izraeli középpályással a soraiban. Ráadásul a légiós élete első lilák elleni fellépésén előbb gólpasszt adott, majd közelről a kapuba vágta a labdát, beállítva a 3−0-s végeredményt.

Mohammed Abu Fani eddig háromszor volt győztes csapat tagja az Újpest ellen (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)

„Nem lehet okom panaszra – mondta lapunknak mosolyogva Mohammed Abu Fani, aki 2023 júniusában szerződött az Üllői útra, azóta 31 NB I-es mérkőzésen négy gólt szerzett. – Megérkezésemet követően augusztusban játszottam első meccsemet a Ferencvárosban, október végén pedig következett életem első magyarországi derbije. Finoman fogalmazva sem sikerült rosszul, hiszen góllal és gólpasszal vettem ki a részem a sikerből, a hangulat magával ragadott, több mint húszezren voltak a Groupama Arénában. Remélem, most is sokan lesznek a lelátókon, és ha nem is olyan könnyedén, de legyőzzük az Újpestet.”

A 26 esztendős középpályás idényrajtja felemásan alakult: hiába számított az elmúlt évadban alapembernek a Ferencvárosban, a nyáron érkező Pascal Jansen vezetőedző eleinte többször a cserék közé nevezte, csupán a legutóbbi, Diósgyőr elleni bajnokin (0–2), valamint a Midtjylland elleni keddi BL-selejtezőn (1–1) játszott kezdőként.

 

„Dolgoztam rendesen, tudtam, hogy elérkezik az én időm. Mindig is harcos típus voltam, nem sértődöm meg, ha esetleg nem az első perctől vagyok a pályán. Ha lehetőséget kapok, próbálok úgy játszani, hogy legközelebb már a kezdőcsapatban szerepeljek. Egymást követik a mérkőzések, alig vagyunk túl a Midtjylland elleni BL-selejtezőn, máris itt a bajnokság egyik legfontosabb mérkőzése, a derbi, a jövő héten pedig már az Európa-liga rájátszásában lépjünk pályára… Mindenkire szükség van a csapatban.”

Mohammed Abu Faninak a negyedik derbije következik, Pascal Jansen vezetőedzőnek viszont az első. Kíváncsiak voltunk, miről beszélgetett az elmúlt napokban a játékosokkal, esetleg érdekelte-e a futballisták élménybeszámolója a korábbi Újpest elleni találkozókról.

„Tapasztalt az edzőnk, tisztában van vele, mit jelent ez a meccs a klubnak – folytatta a középpályás. – Sokat beszélgettünk erről az elmúlt napokban, a motivációnkkal biztosan nem lesz gond. Itthon játszunk, győzni akarunk.”

Biztató a Ferencváros szempontjából, hogy a bajnokságban eddig lejátszott két mérkőzésen – a Kecskemét elleni 1–0 s a Diósgyőr elleni 2–0 alkalmával – nem kapott gólt. Csakhogy…

Úgy tűnt, a nyáron szerződtetett brazil Raul Gustavo hosszú távon megoldhatja Samy Mmaee pótlását, ám az utóbbi hetekben meglehetősen bizonytalanul futballozott. A holland Mats Knoesternek ugyancsak sok hibája volt, kérdés, az Újpest elleni derbin a biztos pontnak számító Ibrahim Cissé mellett ki juthat szerephez a védelemben. A napokban a dán Midtjyllandtól érkező Stefan Gartenmannt aligha dobja mély vízbe a szakmai stáb, nem elképzelhetetlen, hogy a több poszton is bevethető Botka Endre kezd középen szombat este.

1974. október 9., Népstadion, 45 000 néző
Újpest–Ferencváros 3–1 (1–1)
A 19 éves Nyilasi Tibor fejjel szerzett vezetést, de a szünet előtt Nagy László a sarokba lőtt. A fordulás után Bene Ferenc talált a kapuba, Fazekas László pedig átemelte a labdát Géczi István felett.
1984. április 28., Népstadion, 25 000 néző
Ferencváros–Újpest 1–0 (0–0)
A kiesés elől menekülő Fradinak jól jött, hogy Törőcsik András és Kiss Sándor sérülés miatt kimaradt ellenfele keretéből, ám így is a lilák támadtak végig, jóllehet a 88. percben jött a csattanó: Rubold Péter beadása után Kerekes György (később mindketten megfordultak Újpesten is) szerezte a zöld-fehér győzelmet érő gólt.
1994. augusztus 29., Üllői út, 16 000 néző
Ferencváros–Újpest 0–3 (0–2)
Aki látta, Wukovics Lászlót említi e meccsel kapcsolatban: néhány héttel a rangadó előtt a Fradi-nevelésű csatár Újpestre szerződött, és két góllal jelezte, nagy hiba volt elengedni. Belvon Attila szerezte a harmadik vendéggólt, sőt, sarokkal még remek gólpasszt is adott a derbin.
2004. október 17., Megyeri út, 7000 néző
Újpest–Ferencváros 1–1 (0–1)
Sorin Botis nem sok gólt szerzett a Ferencváros védőjeként, de a rangadón betalált Vlaszák Géza kapujába. Amint folytatódott a játék, Szűcs Lajos és Rajczi Péter egyszerre érte el a labdát, amely magasra felperdült és a hálóba pattant.
2014. április 4., Szusza Ferenc Stadion, 10 000 néző
Újpest–Ferencváros 1–2 (1–1)
Dusan Vasziljevics szerzett vezetést Nebojsa Vignjevics csapatának, Gyömbér Gábor a szünet előtt egyenlített. A hajrában aztán nyert Thomas Doll együttese: Nagy János elcsúszott, a brazil Leonardo pedig Marko Dmitrovics (a nyáron a Sevillától igazolt a Leganéshoz a szerb kapus) mellett a sarokba lőtte a labdát. (S. ZS.)

Fotó: Szabó Miklós
Történelmi visszatekintés: tíz éve Leonardo gólja döntött a Megyeri úton: Felelevenítjük a múltat egy-egy derbivel ötven, negyven, harminc, húsz és tíz évvel ezelőttről. Nézzük!

AMIBEN AZ ÚJPEST BÍZHAT: BRODIC ÉS LJUJICS PÁROSA

Muszáj volt középcsatárt szerződtetnie a nyáron az Újpestnek, mert elég szűkös volt a lehetősége az ék posztján. Az előző idény csapatából Peter Ambrose piacképesnek, Franklin Sasere pedig könnyűnek találtatott, előbbi a hírek szerint háromszázezer euróért a skót ­Aberdeenhez, utóbbi pedig a máltai élvonalba igazolt. Mivel a kényszerből akár legelöl is elboldoguló Csoboth Kevin magyar viszonylatban jelentős összegért a svájci St. Gallenhez szerződött, George Ganea pedig áprilisban szenvedett ­térdsérülése miatt nem bevethető, a klub lépéskényszerben volt, hiszen nem maradt egészséges futballistája a posztra.

Az átigazolási idényben előbb a korábbi Fehérvár-játékos Mamoudou Karamokót vette kölcsön a klub a dán Köbenhavntól. A 25 éves támadóval mozgékony, jó felépítésű befejező csatár érkezett, akinek a labdabiztosságára, cselezőkészségére, megiramodásaira és sok jó lövésére lehet számítani amellett, hogy sokszor szerez labdát, a védekezésben is hasznos. Ugyanakkor nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy az előző

Fran Brodic (balra) érkezése jelentős erősítés az Újpestnek, és kiváló párost alkothat a már háromgólos Matija Ljujiccsal (FOTÓ: ÚJPEST FC)

NB I-es kiírásban huszonhárom mérkőzésből mindössze egyet játszott végig és 932 játékperc során öt gólt lőtt. Vérbeli, nem utolsósorban egészséges befejezőre volt tehát szükség Újpesten, és úgy tűnik, augusztusra fordulva olyan profilú labdarúgót szerződtettek a lilák, aki sokra viheti az OTP Bank Ligában.

Fran Brodic a horvát élvonal egyik legjobb csatáraként érkezett Magyarországra. A 27 éves, jobblábas futballista az xfb Analytics adatalapú, játékidőt figyelembe vevő jellemzése szerint a horvát bajnokság előző évadában a posztriválisaihoz viszonyítva kiemelkedően teljesített a lövései számában és minőségében egyaránt, ami jó ajánlólevél egy kilencestől, akárcsak az, hogy sokszor ki lehetett ugratni a védelem mögé adott passzokkal. Csak egy középcsatár került nála többször nagy helyzetbe, és a liga egyik legpontosabban célzó játékosaként az elithez tartozott a kaput eltaláló lövések arányában is. A helyzetkialakításban, a légi párharcok megvívásában, a tizenhatoson, illetve a támadóharmadbeli jelenlétben a jobbak között volt, és a védekezésben is hasznos lehet a szerelési képessége és a gyorsasága miatt. A cselei, a beadásai, a labdaszerzéseinek száma és a labdabiztonsága alapján hozta az átlagot, míg a támadó légi párharcokat, fegyelmezettséget, megelőző szereléseket, labdavezetést tekintve elmaradt az átlagtól.

Az már az OTP Bank Ligában eddig játszott két meccse alapján is nyilvánvaló, erősödött vele az újpestiek támadósora. A Paks ellen gólpasszt adott, a Fehérvár kapujába betalált, ami 149 pályán töltött perc alapján ígéretes, már csak azért is, mert hivatalosan július 31-én, azaz alig több mint két hete, már az alapozás után csatlakozott. A két bajnokin olyan játékos képe rajzolódott ki, aki bal oldali támadóként nyugodt szívvel bevonható a labdajáratásba, nem pattan el tőle a labda, ha úgy ítéli meg, bemozog, hogy labdát kapjon, jól készíti le lövésre a labdát, bátran próbálkozik lövéssel, a visszatámadásból is kiveszi a részét – többször szerelt eddig, mint ahányszor elveszítette a labdát. Mivel az Újpest támadásainak túlnyomó részét a bal szélen vezeti, felértékelődhet a horvát csatár szerepe azáltal, hogy többet lehet játékban, mint a jobbján futballozó Mamoudou Karamoko, ígéretesnek tűnik a játékkapcsolata az idény első három bajnokiján három gólt szerző Matija Ljujiccsal is, ez pedig sok veszélyes helyzet kidolgozását vetíti előre.

A Ferencváros ellen szinte biztosan a kezdő tizenegyben kap helyet, semlegesítése alighanem Ibrahim Cissé feladata lesz, ami különleges párharcot ígér a nézőknek, az NB I egyik legjobb belső védőjének és az egyik legígéretesebb támadójának különcsatája sok izgalmat tartogat.

 

VÁRHIDI Péter az Újpest korábbi labdarúgója, vezetőedzője: – Bár pozitív változásokról érkeznek hírek Újpestről, nagy a különbség a két klub között. Az Üllői úton évek óta tart egyfajta építkezés, amelynek célja a nemzetközi porond, s ennek érdekében minőségi labdarúgókat szerződtetnek, akik közül akad, aki beválik, s akad, aki nem. Vélhetően hosszú távon az Újpest is kiegyenesedik, s akkor méltó riválisa lehet a Fradinak, bár egy-egy meccsen így is elérhető jó eredmény.
 

 

MUCHA József, a Fradi korábbi labdarúgója, vezetőedzője: – Kedden a Midtjylland ellen nem tűnt valami acélosnak a csapatunk, ám nem lenézve a szombati ellenfelet, nem jelenthet gondot az Újpest legyőzése, ugyanis egyelőre jóval erősebb a keretünk. Tapasztalható, hogy az Újpest is elindult egy úton, s biztos vagyok benne, hogy a tavalyihoz hasonló gondjai nem lesznek többet. A csapat erősödése mindenképpen hasznos a magyar labdarúgásnak, s a derbik színvonalát is emeli.
 

 

HALMOSI Péter, 3-szoros magyar bajnok, 35-szörös válogatott labdarúgó: – Bármilyen állapotban is legyen a két együttes, a derbi az derbi. Sajnos gyakran megesett, hogy a nagy nyomás rányomta a bélyegét a játékra, remélem, szombaton más lesz a helyzet. Papíron a Fradi jóval erősebb, ám Újpesten is elkezdődött egy pozitív folyamat, így akár meg is szakadhat a vendégek Fradi elleni rossz sorozata.

VÉLEMÉNYEK

JOAO NUNES A FERENCVÁROS ELLEN IS LETÁMADÁST ÍGÉR

Az újpesti futballistáknak önbizalmat adhat, hogy a csapat az OTP Bank Liga 3. fordulójában megszerezte idénybeli első győzelmét, a Fehérvár FC ellen nyert hazai pályán 4–1-re. A találkozót megelőzően a lilák a Pakstól és a Puskás Akadémiától is 2–1-es vereséget szenvedtek, vagyis minden találkozón legalább egyszer sikerült az ellenfél kapujába találniuk. A csapat Bartosz Grzelak vezetőedző irányításával még csak most kezd összeszokni, Joao Nunes, az Újpesthez nyáron csatlakozó portugál középhátvéd szerint biztató a fejlődés.

„Nem túlzás azt állítani, hogy hétről hétre szebb, magabiztosabb a csapat játéka – fogalmazott a klub honlapjának adott interjújában Joao Nunes. – Az első két fordulóban ez nem párosult eredménnyel, a Fehérvár ellen viszont nyertünk, és továbbra is stabilak voltunk. Egyetlen csapat sem tud az első héttől kezdve az elvárt szinten játszani – nálunk ráadásul hatalmas változások voltak a nyáron –, de hosszú a bajnokság, mi pedig jó irányba haladunk. A meccsek uralása az egyik legfontosabb cél, a letámadásunkkal szeretnénk minél több hibára kényszeríteni az ellenfeleket a saját védekezőharmadukban.”

A Ferencvárossal szembeni találkozón a portugál futballista szerint fontos, hogy az újpesti játékosokat ne ragadja el a hév.

„Csak azokat a megoldásokat vállaljuk, amelyeket nyugodt körülmények között is felelősséggel meg merünk csinálni! – emelte ki Joao Nunes. – A Ferencváros elleni találkozó nyilván más, már csak a meccs rangja miatt is, mint az eddigi három bajnokink. De ez nem jelenti azt, hogy változtatunk a mentalitásunkon. Nem lesz könnyű összecsapás, jó játékosai vannak az ősi riválisnak, ezzel együtt letámadással, érett, hatékony futballal készülünk.”

Jelentős kihagyás vár Fehér Csanádra, az Újpest FC 22 éves belső védőjére. A lila-fehérek bejelentése szerint edzésen szenvedett térdsérülést, a rehabilitáció előreláthatóan több hónapot vesz igénybe. A klub kötelékéhez 2020 nyara óta tartozó bekk az OTP Bank Liga előző kiírásában 12 mérkőzésen lépett pályára, nyolcszor kezdőként, a nyáron kinevezett Bartosz Grzelak vezetőedzőtől azonban nem kapta meg eddig a bizalmat, a cserék közé nevezte, amikor bevethető volt.

Hosszú időre kidőlt az újpesti középhátvéd

4. FORDULÓ
19.30: Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSAMGyDVL–KGk 
1. MTK Budapest336–1+5 
2. Puskás Akadémia337–3+4 
3. Ferencvárosi TC223–0+3 
4. Kecskeméti TE41213–3
5. Debreceni VSC2114–1+3 
6. Paksi FC31115–6–1 
7. Fehérvár FC31114–5–1 
8. Újpest FC3126–5+1 
9. Zalaegerszegi TE3124–4
10. Nyíregyháza Spartacus3123–7–4 
11. Diósgyőri VTK3123–7–4 
12. ETO FC Győr443–9–6 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik