Előnyben a Deportivo

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2002.08.20. 21:31
Címkék
A legutóbbi Király-kupa nyertese, a Deportivo La Coruna karnyújtásnyira került ahhoz, hogy vitrinjébe tegye az új évad első jelentősebb trófeáját, a Szuperkupáért járó serleget, miután a párharc első mérkőzésén a varázslatos első félidei produkciójának köszönhetően három gólt rámolt be az elmúlt idény bajnokának, a Valenciának.
Roy Makaay (balra) csak lécen csattanó lövésig jutott a Valencia ellen (Fotó: Reuters)
Roy Makaay (balra) csak lécen csattanó lövésig jutott a Valencia ellen (Fotó: Reuters)
Roy Makaay (balra) csak lécen csattanó lövésig jutott a Valencia ellen (Fotó: Reuters)
Roy Makaay (balra) csak lécen csattanó lövésig jutott a Valencia ellen (Fotó: Reuters)
Roy Makaay (balra) csak lécen csattanó lövésig jutott a Valencia ellen (Fotó: Reuters)
Roy Makaay (balra) csak lécen csattanó lövésig jutott a Valencia ellen (Fotó: Reuters)
Bár az első percekben a vendégek könnyen vezetéshez juthattak volna, a nagy napot kifogó, mellesleg ma este a Puskás Ferenc-stadionban is pályára lépő Valerón vezetésével a Depornak alig több, mint fél órára volt szüksége az összecsapás eldöntéséhez. Makaay adta meg a jelet a támadásra, amikor a 9. percben jobb lábas lökete után a lécen csattant a labda. Nem sokkal később pedig jött Valerón, aki Pandiani átadását követően a tizenhatos vonaláról kilőtte a bal alsó sarkot. Tíz perc elteltével Víctor növelte a kék-fehérek előnyét, a szélső egy kipattanó labdát pár lépésről továbbított a hálóba, végül pedig – újabb tízes intervallumot követően – a marokkói Najbet fejezett be tökéletesen egy ellenakciót. A három hatalmas pofont követően a szédelgő Valencia csak a játékrész hajrájában tudott ismét eljutni Molina kapujáig, de Marchena kétszer is mellé, míg Aimar a hálóőr kezébe lőtte a labdát.
A szünetben a Turia-partiakat gardírozó Rafa Benítez mester becserélte Baraját és Carew-t, de sem a támadó, sem pedig a csatár nem volt képes minőségi javulást vinni a csapat játékába. Mindeközben a túloldalon továbbra is Valerón diktálta a ritmust, és korántsem rajta múlt, hogy csapattársai – elsősorban Makaay és Víctor – képtelenek voltak újabb gólt begyötörni. Persze mindez akkor már nem érdekelte a Riazor-stadiont megtöltő nézősereget, hiszen a biztos győzelem a Depor kezében volt – Valerón meg is kapta a maga jutalmát a drukkerektől, amikor a 79. percben Djalminhát küldte be a helyére Javier Irureta edző.
"Nagyon fontos, de nem sorsdöntő győzelmet arattunk – szögezte le a találkozót követően a maga stílusában a La Corunaiak trénere. – Hátravan még kilencven perc és rengeteg szenvedés. A jó eredményt az első félidőben mutatott játékunknak köszönhetjük, amikor is három gólt lőttünk, igaz, több helyzetünk kihasználatlanul maradt. A három–nullás végeredmény több önbizalmat és erőt ad, viszont nem életbiztosítás. A kupa elnyerésére ötven, de legfeljebb ötvenegy százalékot adok a csapatomnak, nem többet.” A valenciaiak szakvezetője természetesen letört volt a kilencven perc után, ugyanakkor nem veszítette el minden reményét: "Túl sok hibát követtünk el, aminek az lett az eredménye, hogy pontosan az ellenkezője valósult meg annak, amit elterveztünk. Egy idő után kockáztatnunk kellett, és így a Depor építhetett a kontrákra. Legyünk objektívek: nagyon nehéz lesz ezt az állást a mi javunkra fordítani, de ha a Deportivo képes volt hármat lőni nekünk, akkor mi is képesek vagyunk ennyit berámolni nekik.”
A vártnál súlyosabb Iván Helguera sérülése, ezért a Real Madrid vezetősége úgy döntött, hogy Ronaldo (már ha létrejön a transzfer) mellett még egy védekezéshez értő játékost is szerződtet. A spanyol válogatott játékos szombaton a Benfica elleni barátságos mérkőzésen kapott egy jókora rúgást a jobb térdére, viszont az első, kéthetesre diagnosztizált pihenő helyett legalább négy hétre az oldalvonal mellé kényszerül, ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy a szalagjait jelentősebb károsodás érte. A királyi klub minden bizonynyal a Monacóban játszó Rafael Márquezt környékezi meg, ugyanis Vicente del Bosque vezetőedző személyesen kérte a mexikói játékos megszerzését.

Spanyol Szuperkupa, első mérkőzés
Deportivo La Coruna–Valencia
3–0 (3–0)
La Coruna, 28 000 néző
V: Mejuto González. G: Valerón (12.), Víctor (22.), Najbet (32.)
DEPORTIVO: Molina – Scaloni, César (Jorge Andrade, 71.), Najbet, Romero – Sergio, Mauro Silva – Víctor, Valerón (Djalminha, 79.), Fran (Sergio, 67.) – Makaay
VALENCIA: Canizares – Curro Torres, Pellegrino, Ayala, Carboni – De los Santos (Baraja, 46.), Marchena (Sánchez, 75.) – Rufete (Carew, 46.), Aimar, Vicente – Angulo
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik