Skótok ellen javíthat a Sturm

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2002.09.18. 22:12
Címkék
Kedden hat találkozót rendeztek meg az UEFA-kupa első fordulójában, amelyben csütörtökön indul be a nagyüzem, negyvenkét mérkőzésen próbálnak a csapatok kedvező pozícióba kerülni a két hét múlva rendezendő viszszavágók előtt. Miután kedden a Hertha BSC-s Király Gábor és Dárdai Pál személyében két magyar bemutatkozott, csütörtökön újabb hat honfitársunkért szoríthatunk.
Szabics Imre (jobbra) és a Sturm a Bajnokok Ligája selejtezôjében elbukott, így az UEFA-kupában folytathatja a szereplést
Szabics Imre (jobbra) és a Sturm a Bajnokok Ligája selejtezôjében elbukott, így az UEFA-kupában folytathatja a szereplést
Szabics Imre (jobbra) és a Sturm a Bajnokok Ligája selejtezôjében elbukott, így az UEFA-kupában folytathatja a szereplést
Szabics Imre (jobbra) és a Sturm a Bajnokok Ligája selejtezôjében elbukott, így az UEFA-kupában folytathatja a szereplést
Szabics Imre (jobbra) és a Sturm a Bajnokok Ligája selejtezôjében elbukott, így az UEFA-kupában folytathatja a szereplést
Szabics Imre (jobbra) és a Sturm a Bajnokok Ligája selejtezôjében elbukott, így az UEFA-kupában folytathatja a szereplést
Ketten – Sztipánovics Barnabás és Halmosi Péter – egymás ellen lépnek pályára, a ciprusi Apoel Nicosiát erősítő Sztipánovics csapata csatársorában fogja ostromolni az osztákok kapuját, míg Halmosi a GAK középpályájának bal oldalán igyekszik borsot törni a vendéglátók orra alá. Utóbbival kapcsolatos hír, hogy az UEFA vizsgálja a balszélső átigazolását. Halmosinak az előző idény végén lejárt a Haladással kötött szerződése, és a GAK ingyen leigazolta. Azonban a szombathelyieknek nevelési pénz jár, amelyet a graziak nem hajlandóak kifizetni, vitáznak az összeg nagyságán. A ciprusi bajnok Apoel Nicosia a múlt héten szerződtette Nikosz Papavasziliut az Olympiakosz Nicosiától, ám a középpályás a GAK ellen még nem szerepelhet, hiszen a tranzakció az UEFA-kupába való nevezés határideje után történt.
Szintén osztrák csapatban kaphat lehetőséget Szabics Imre és Korsós György, a Sturm duója a herthás Király, Dárdai pároshoz hasonlóan skót ellenféllel szemben teszi próbára magát. Azonban nem könnyű az élet mostanában a Sturm háza táján, mint ismeretes, a napokban lemondott posztjáról Ivica Oszim, a klub vezetőedzője, aki nyolcévi munkálkodás után fordított hátat az Arnold Schwarzenegger-stadionnak.
A Bajnokok Ligája-selejtezőt a Maccabi Haifa ellen elbukó, és a legutóbbi három hazai bajnokiján vereséget szenvedő Sturm Christoph Daum aláírásáról álmodik, de előbb csütörtökön helyt kell állnia a skót élvonal előző idényének meglepetéscsapata, a Livingston ellen. A brit gárda a nyáron meggyengült, de azért nem lehet biztosra menni ellene.
Szintén ausztriai mérkőzésen, ám a látogatók soraiban lép pályára Halmai Gábor, aki a Kärnten ellen a Hapoel Tel-Aviv csapatát erősíti. A középpályás bizakodhat, hiszen az eddigi idei osztrák-izraeli kupamérleg a Sturmot a BL-ből kiverő Maccabi Haifának köszönhetően a közel-keletiek oldalára billen.

UEFA-kupa, 1. forduló, 1. mérkôzések.

A csütörtöki program: Ferencváros (magyar)– Kocaelispor (török) 18.00 (Tv: m2, élô), Dinamo Zagreb (horvát)–Zalaegerszeg (magyar) 18.00, PSG (francia)–Újpest (magyar) 20.45 (Tv: RTL Klub, élô), Primorje (szlovén)–Wisla Kraków (lengyel) 15.00, Liteksz Lovecs (bolgár)–Panathinaikosz (görög) 16.45, Denizlispor (török)–Lorient (francia) 17.00, Zimbru Chisinau (moldovai)–Betis (spanyol) 17.45, FC Kärnten (osztrák)– Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 18.00 (Tv: ORF1, élô), Metalurg Doneck (ukrán)–Werder Bremen (német) 18.00, Midtjylland (dán)–Varteks (horvát) 18.00, VfB Stuttgart (német)–Ventspils (lett) 18.15 (Tv: ZDF, élô), Levszki Szófia (bolgár)–Bröndby (dán) 18.15, CSZKA Moszkva (orosz)–Parma (olasz) 18.30, Besiktas (török)–FK Szarajevo (bosnyák) 18.45, Legia Warszawa (lengyel)–Utrecht (holland) 19.00, National Bucuresti (román)–Heerenveen (holland) 19.00, AIK (svéd)–Fenerbahce (török) 19.00, Apoel Nicosia (ciprusi)–GAK (osztrák) 19.00, Grasshoppers (svájci)–Zenit (orosz) 19.30, Ankaragücü (török)–Alavés (spanyol) 19.45, Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Boavista (portugál) 20.00 (Szófiában), Liberec (cseh)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 20.00, Crvena zvezda (jugoszláv)–Chievo (olasz) 20.00, Hajduk (horvát)–Fulham (angol) 20.00, Mouscron (belga)–Slavia (cseh) 20.00, FC Köbenhavn (dán)–Djurgaarden (svéd) 20.10, Gomel (fehérorosz)–Schalke (német) 20.15 (Tv: DSF, élô), Servette (svájci)–Amica Wrónki (lengyel) 20.15, Iraklisz (görög)– Anorthoszisz Famagusta (ciprusi) 20.15, Anderlecht (belga)–Stabaek (norvég) 20.30, Sturm (osztrák)–Livingston (skót) 20.30 (Tv: ORF1, élô), Zseljeznicsar (bosnyák)–Málaga (spanyol) 20.30, Sparta (cseh)–Siroki Brijeg (bosnyák) 20.35, Lazio (olasz)–Xanthi (görög) 20.45, Ipswich (angol)–Szartid (jugoszláv) 20.45, Chelsea (angol)–Viking (norvég) 20.45, Leeds United (angol)–Metalurg Zaporizzsja (ukrán) 20.45, Celtic (skót)–Suduva (litván) 20.45 Blackburn (angol)–CSZKA Szófia (bolgár) 21.00, Sporting (portugál)–Partizan (jugoszláv) 21.30, Celta Vigo (spanyol)–Odense (dán) 21.30, Porto (portugál)–Polonia Warszawa (lengyel) 22.30
A visszavágókat október 1–3-án játsszák.
Lisztes Krisztián és a Werder Bremen Ukrajnába, a Metalurg Doneck otthonába látogat, a német klub célja a kettős győzelemmel való továbbjutás. A Metalurg számára intő jel a Sahtar Austria Wien elleni, keddi 5–1-es veresége, az ukrán team igyekszik elkerülni a hasonló blamát. A német csapatok közül a Bundesligában öt forduló után veretlen Schalke a brémaihoz hasonló célokkal utazik a fehérorosz Gomel otthonába. A Stuttgart a Ventspilst fogadja, a lett csapat két éve az UEFA-kupa selejtezőjében a Vasassal találkozott, akkor az angyalföldiek az idegenbeli 2–1-es vereség után a Népstadionban hosszabbításban, tíz emberrel kicsikarták a továbbjutást.
A kedden kilátástalan helyzetbe került skótok a Livingston mellett a Celticben bíznak, a zöld-fehérek a litván Suduva ellen igyekeznek élezni az Aberdeen és főleg a Rangers által ejtett csorbán. A glasgow-iaknál a kapus kiléte a legnagyobb kérdés, a hét végén Jonathan Gould helyettesítette a vádlisérülés miatt kidőlő Magnus Hedmant, de felépült Rab Douglas, aki várhatóan kiszorítja az egykori skót válogatottat. Martin O’Neill menedzser gondjait fokozza, hogy egy másik svéd, Johan Mjällby térdoperáció után lábadozik, ugyanakkor a skótok mellett szól, hogy ellenfelük súlyos anyagi gondban van a Suduva még megfigyelőt sem tudott küldeni Skóciába a Celtic hét végi bajnokijára.
A skótokhoz hasonló gondba kerülhetnek a portugálok, akik igen kemény ellenfeleket kaptak azután, hogy nem tudták kvalifikálni magukat a Bajnokok Ligájába. A Boavista a Maccabi Tel-Aviv, a Sporting a jugoszláv Partizan, a Porto a lengyel Polonia Warszawa ellen számíthat nehéz párharcra. A Sportingnál most áll a bál a Pacos Ferreira elleni bajnoki 4–0-s vereség után, az mindenképpen megnyugtató a liszszaboniak számára, hogy hazai pályán kezdenek, és a visszavágón zárt kapuk mögött játszanak (a Partizant a Bayern elleni BL-selejtezőn történt rendbontások miatt büntették ilyen módon). A harmadosztályú Leixoes keddi, PAOK elleni 2–1-es sikere mindenesetre erőt adhat a nagyoknak is.
A Pireneusi-félsziget másik országát szintén négy csapat képviseli, a legkönnyebb dolga a Betisnek van, amely az elmúlt években Magyarországon többször is megforduló moldovai Zimbru Chisinauhoz látogat. A Málaga a Zseljeznicsar ellen szintén nem számíthat nagy ellenállásra, melegebb percek várnak ugyanakkor a Celta Vigóra és az UEFA-kupában 2001-ben döntőt játszó Alavésre, előbbi a dán Odense, utóbbi a török Ankaragücü ellen csatázik. Adrian Ilie először szerepelhet kezdőként az Alavésben azóta, hogy Valenciából Vitoriába szerződött.
Az első forduló egyik legnagyobb rangadóját a Crvena zvezda játssza a Chievóval, az olasz kiscsapatot végre európai porondon is láthatjuk azután, hogy az előző idényben sokkolta a Serie A mezőnyét. A CZ azonban rövidre szabhatja az Oliver Bierhoff-fal felálló veronaiak kalandját. A Parma Moszkvába utazik a CSZKA-hoz, míg a Lazio könnyen verhető ellenfelet, a Xanthit fogadja.
Splitben a Hajduk várhatóan nagy meccset játszik majd az Intertotó-kupábó feljutó Fulham ellen, az angol csapatok közül Jean Tigana gárdájának van a legnehezebb feladata.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik