Akinek tényleg kijár a tisztelegj

AMLER ZOLTÁNAMLER ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2002.10.25. 20:10
Címkék
Budapest, Dózsa György út 53. a magyar sport egyik fő rezidenciája. Sorompóval lezárt terület, az illetéktelennek autóval nincs esélye bejutni. A portás, amint tudomást szerez arról, hogy egy interjú végett az elnökkel a randevú, rögvest szívélyesebb az emberrel, "Ó, Kunszt úr nagyszerű ember, csak jót írjon nekem róla! Arra tessék, második emelet. A Budapesti Honvéd megannyi olimpiai bajnokának portréja a falon, Varga János, Vaskuti István, Martinek János, Takács Károly, Kárpáti Rudolf, Nagy Tímea és a többiek, a régi nagyok, a jelenlegi klaszszisok, aranybánya ez, nem vitás. És ennek az aranybányának immárom tíz esztendeje a vezére, ügyvezető elnöke, teljhatalmú irányítója az 1946-ban Pápán született, rendkívül jó humorú Kunszt Gábor, aki impozáns irodájában történt találkozásunkkor sem hazudtolta meg önmagát, a kézfogás után meglepő kérdéssel nyitott.
Kunszt Gábor: Szeretem, ha tisztelnek a kollégáim, úgy érzem, övez egyfajta megbecsülés, ami óriási energiát ad
Kunszt Gábor: Szeretem, ha tisztelnek a kollégáim, úgy érzem, övez egyfajta megbecsülés, ami óriási energiát ad
Kunszt Gábor: Szeretem, ha tisztelnek a kollégáim, úgy érzem, övez egyfajta megbecsülés, ami óriási energiát ad
Kunszt Gábor: Szeretem, ha tisztelnek a kollégáim, úgy érzem, övez egyfajta megbecsülés, ami óriási energiát ad
Kunszt Gábor: Szeretem, ha tisztelnek a kollégáim, úgy érzem, övez egyfajta megbecsülés, ami óriási energiát ad
Kunszt Gábor: Szeretem, ha tisztelnek a kollégáim, úgy érzem, övez egyfajta megbecsülés, ami óriási energiát ad
– Kéri ezt a serleget? Magának adom.
– Á, köszönöm, jó helyen van ez itt.
– A pólósok kapták, elkezdtek ők is rendesen termelni. Büszke is vagyok rájuk, mint minden egyes Honvéd-sportolóra. Arra, hogy versenyzőink az idén újabb hét vébé és hét Eb-arannyal gazdagították a gyűjteményünket.
– Tíz éve az egyesület elnöke, ennek apropóján ültünk le itt az irodájában beszélgetni. Nézek, nézek, sehol egy eldugott pezsgősüveg, szerpentin, konfetti, semmi jel nem utal arra, hogy megünnepelték volna ezt a jubileumot.
– Nem ünnep ez, kérem, hanem állapot.
– Semmi számvetés, emlékezés, anekdotázás?
– Anekdotázunk mi folyton. Van mire emlékezni, jó a memóriám, annak idején egy verset rádión keresztül tanultam meg. Amúgy annál hiúbb ember vagyok, hogy ne számoltam volna össze az éremgyűjteményünket. Büszkén mondhatom, amióta én vagyok a Honvéd elnöke, 293 érmet nyert az egyesület, az olimpiákat, a vébéket és Eb-ket tekintve. Emellett Boczkó Gábor idén a századik Eb-aranyat szállította. Ha így vesszük, a nagy Honvéd időszakában nem volt a százalékos arányt tekintve ilyen eredményes a klub, magyarán a nehézségek ellenére relatíve eredménynövekedés mutatkozik.
– Hála a jó vezetésnek?
– Inkább annak, hogy minden szakosztály élén olyan megszállott fickók dolgoznak, akik százszázalékosan elkötelezettek a saját sportáguk mellett. Én nem is szólok bele a szakmai munkába.
– Hanem?
– Az a kötelezettségem, hogy a feltételrendszerüket biztosítsam, amit meg lehet tenni gazdaságilag, azt megtegyem. A szponzorációs háttérben kell segítenem, valamint beépülnöm a szövetségeknél, olyan állami és társadalmi szervezeteknél, ahol a Honvédnak kell a pozícióját erősíteni. Ez az utóbbi években különösen jól működött. Elismerték a mentalitásom, hogy nem vagyok hőbörgős, veszekedős, így mindenféle pozíciót tudtam szerezni, ami tudom, a Honvéd elnökének szól elsősorban, de úgy érzem, ott van mögötte a személyem is.
– Azt mondják, a nyugodtság mintaképe. Azért csak ki lehet hozni a sodrából valamivel?!
A szakosztályok vezetôi és a vezérkari fônök az elnök munkájáról

Gál László, atlétika: – Végigjárta a szamárlétrát, talán ennek is köszönhetô, hogy mindenkivel megtalálja a közös hangot, tökéletes a kapcsolatteremtô készsége. Rossz idôpontban került az elnöki székbe, hogy talpon tudott egyáltalán maradni az egyesület, nagyban az ô érdeme.
Bodrogi Attila, cselgáncs: – A lehetôségeket maximálisan kihasználva irányítja a klubot, mi azt szeretnénk, hogy még száz évig így tegye. Jellegzetes baráti modorával, stílusával bárkivel el tudja magát fogadtatni, szinte nincs aki neki nemet mondjon.
Csipes Ferenc, kajak-kenu: – Le a kalappal elôtte! Becsülöm benne, hogy megbízik a vezetôiben, látja például, jól megy a mi életünk, ezért szabad kezet ad nekem, nem szól bele a munkámba. Nagyon hálás vagyok neki, hagy érvényesülni, miközben bármikor lehet rá számítani. Egységben az erô, hihetetlen jól navigálja, hangolja össze a szakosztályokat.
Füzes Gyula, kézilabda: – Ízig-vérig honvédos, az egyesület megmaradásáért küzd nap mint nap. Szerintem nincs, aki rosszat tudna róla mondani. Nem vagyunk könnyű helyzetben ugye, a csapatsportághoz rengeteg pénz kell, de élünk és létezünk. Ha Kunszt úr nem lenne, mélyponton lenne a Honvéd –ha egyáltalán még létezne…
Gyurasits István, kosárlabda: – Maximálisan jó a munkakapcsolatom vele. Az, hogy amikor mi egyesültünk a Tungsrammal, és tíz év alatt hatszor játszottunk bajnoki döntôt, négyszer hódítottuk el az aranyérmet, az ô munkáját is dicséri. A visszaesés törvényszerű volt, akkora anyagi áldozatra lenne szükség – elég ha azt mondom, hogy az elsô osztályú élcsapatok hozzávetôleg háromszáz millióból gazdálkodnak –, amit Budapesten képtelenség elôteremteni. Az elnök úrral közösen azon vagyunk, hogy újra jó csapata legyen a Honvédnak, ám azt tudomásul kell venni, az utánpótlás kinevelése hosszú távú folyamat.
Záhonyi Attila, sportlövészet: – Sok mindent átéltem a Honvédban, hetvenkettô óta húzom itt az igát, négy-öt elnökválasztást személyesen tapasztaltam. Elfogultság nélkül mondhatom, ô a legjobb közülük, erkölcsileg és szakmailag egyaránt.
Molnár Imre, torna: – Az, hogy a közelgô világbajnokságon a tízfôs válogatottból nyolcan a Honvédból kerültek ki, a mi közös elhatározásunknak, az ô önzetlen segítségének köszönhetô. Szeretnek idejönni a sportolók, családias a hangulat, talán nem véletlen, hogy Csollány Szilveszter bennünket választott. Mindez, úgy érzem, az utóbbi tíz évre is elmondható. Gábor gyerekeiként szereti a sportolóit, korrekt, nagyvonalú ember. Egyetlen hibája, hogy túl jóindulatú – ha ezt hibaként lehet felróni neki…
Móna István, vívás: – Az elmúlt tíz évben meghatározó szempontot jelent az új feltétel- és követelményrendszer, ami nehéz feladat elé állítja például az elnököket is. Régen nem volt probléma, megvolt a pénz, csak el kellett osztani, ám azóta más idôket élünk. Kunszt úr jó eszű, nagy munkabírású, dörzsölt szakember, akinél azt hiszem nehéz lenne jobb vezetôt találni.
Rátonyi Gábor, úszás, öttusa: – Olyan integráló személyiség, aki akár a politikában is megállná a helyét. A tizenegy szakosztály között tökéletes balanszot teremtett, nincs marakodás, veszekedés, a gonosz szeleket mindig kiűzte a vitorlából. Amit az elmúlt tíz esztendôben elnökként tett a Honvédért, a magyar sportért, példaértékű, fejet kell hajtani elôtte. Nagyszerű, humánus, empátiakészséggel rendelkezô ember, aki, nem túlzok, maga a Honvéd. És hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy a sajtón keresztül is üzenjek az illetékeseknek: nehezményezem, hogy Kunszt Gábor még semmilyen egyéni kitüntetést sem kapott! Nála sokkalta kevesebbért járt ki egyeseknek ez az erkölcsi elismerés. A jubileum kapcsán itt az ideje ezt felismerni!
Novák Ferenc, vízilabda: – Viszonylag új szakosztály vagyunk, sokat köszönhetünk az elnök úrnak, hogy mindenkivel sikerült elfogadtatni magunkat. Nem kivételez senkivel, egyformán szereti az egyesület sportolóit, csak jókat mondhatok róla. A mi meccseinket is ha teheti, a helyszínen tekinti meg, ami pluszerôt ad játékosainknak.
Fodor Lajos, a honvédség vezérkari fônöke: – Kunszt Gábor úr elnöki tevékenykedésével maximálisan elégedettek vagyunk. Lelkes sportember, akinek a katonai felsô vezetéssel is jó a kapcsolata. A Budapesti Honvéd számunkra a fizikai felkészítésben is segítséget nyújtó szervezet, sportegyesület, de nem csak ezért fontos számunkra, hogy minél jobban, eredményesebben működjön. Gábor barátomnak is köszönhetô, hogy harmonikus, jó a kapcsolat a Honvéd és a honvédség között. A minisztériumban, a katonai felsô vezetôk körében mindenki büszke az egyesület sportolóinak eredményeire, különös tekintettel az olimpikonokra. Örülünk, hogy ilyen remek elnököt tisztelhetünk Kunszt úr személyében.
– Nehezen. Konfliktusmentes a kapcsolatom a szövetségekkel, az más kérdés, hogy az igazgatóimnak vannak olyan bajai, amelyeket rajtam keresztül kell levezetniük… Néha idegesek, én meg nyugtatgatom őket. Igazán ők tudják elmondani az elmúlt tíz évről a tapasztalatukat, a Honvéd nem rólam szól, ez nem személyi kultusz. De a klubnak van egyfajta kohéziós ereje, beképzeltség nélkül merem mondani, hogy az én személyiségemmel összefügg, nem engedem őket veszekedni, nem ugranak egymásnak, ide leül velem szembe a vízilabdázó, a vívó, a kajakos, Molnártól kezdve Balogh Gáborig, Nagy Timin át bárki, az biztosan úgy áll föl, a legfontosabb a klub, a szakosztály.
– Honvéd, honvédség, keressük a párhuzamot?
– A Honvédelmi Minisztérium tesz javaslatot az alapszabályunk szerint a mindenkori társadalmi elnök személyére, jól van ez így. Nézze, negatív a politikai hangulat az országban, azt hiszem, de én nem foglalkozom vele, a miniszter szeresse a sportot, törvényesen amit meg lehet adni, kapjunk meg. Mi a túróért viselném a Honvéd nevet, ha nem lenne közünk a honvédséghez. A BKV Előréről is mindenki tudja, hogy az a BKV-nek a csapata.
– És van ingyenbérletük!
– Itt meg nem visznek el katonának…
– No igen, ez is egy szempont.
– A kezdet kezdetén próbálkoztam, hogy lehetne a Honvéd presztízsét, az emberek elképzelését megváltoztatni az egyesületről, úgy voltak vele, a Honvéd az uralkodó osztály kegyeltje, ha azt akarták, jó csapatuk legyen, bevonultatták katonának az illetőt, így tudott nyerni a röplabda- vagy a kosárlabdacsapat. Amikor elnök lettem, behívtam az akkori olimpiai világ- és Európa-bajnokokat, mindegyiküket megkérdeztem, hogy kötődik az egyesülethez.
– Az eredmény?
– Azon kívül, hogy itt kaptak fizetést, semmi érzelmi húr. Elkezdtem hát kutatni a magánéletükben, no nem inkorrekt módon, hanem olyan értelemben, hogy hol lehet esetleg csatlakozási pontokat találni. Magam mellé tudtam állítani Fórián Évát, Fábián Lacit, Martineket, Gyulayt, annak ellenére, hogy aztán ő elment, de békében ment el tőlünk. Büszke voltam, vagyok arra, hogy az élsportolók mind szívesebben jöttek, jönnek ide segítségért vagy éppen pusztán beszélgetni hozzám.
– Miért éppen a Honvéd?
– Családi kötődés. Belém nevelték. Amióta az eszemet tudom, honvédos vagyok. Hetvenegyben koronglövő-edzőként kerültem a körforgalomba, Gombos Karcsi nevelőedzője voltam. Az azóta elmúlt harmincegy esztendőben óriási energiát fordítottam a hazafias nevelésre, mind edzőként, tanárként, mind elnökként. Helyére kellene tenni ezt a kérdést, ne gyűlöljék az emberek a katonát, legyen tisztelete ennek a hivatásnak. Én tényleg szolgálom, nem beképzelt demagóg szöveg, szolgálom a Honvédot. Beteg lennék, ha nem csinálhatnám, sokszor beteg vagyok, hogy csinálom, ötvenhetedik évemben járok, ezt már nem lehet megváltoztatni, ezt küldetésnek veszem.
– Látom, élvezi is ezt a küldetést, úgyhogy előre a huszadik évforduló felé? Azt csak jobban megünnepelné!
– Nem hiszem. Nézze, ha a pozícóban lévő elnök nem csinál őrültséget, mindig kedvezőbb a helyzete. Ha most akarnék egy nyílt közgyűlést, közfelkiáltással megválasztanának szerintem. A folytatás a Honvédelmi Minisztériummal való kapcsolattól is függ, tanácsadó vagyok a minisztériumban, meglátjuk, mit hoz a jövő. Pillanatnyilag 2004. december 31-ig gondolkozom, addig szól a mandátumom, bármilyen nem szakmai szerződést csak addig kötök, vállalok. De azt kijárom, hogy a jövő évi közgyűlés foglalkozzon elnökválasztással, a leendő elnök személyével, az nem lenne jó, ha az olimpiai felkészülést bármi megzavarná. Nem nagy dolog az elnökválasztás, de egy egyesület belső nyugalmát bizony meg tudja zavarni. Büszkeséggel tölt el, hogy a MOB-érdemérmet a vezetésem alatt kaptuk meg, hogy az ötvenéves Honvédot én celebrálhattam, büszke vagyok a Minarik-díjra, amit az ISM-től kaptunk a MOB és a kajak-kenu-szövetség után harmadikként. Szeretem, ha tisztelnek a kollégáim, úgy érzem, övez egyfajta megbecsülés, ami óriási energiát ad.
– Csalódások, amelyek ezeket az energiákat elszívják?
– Hála istennek, nem nagyon vannak, voltak.
– Az éveken át remeklő kosárcsapat mélyrepülése?
– Az keserű tény. Iszonyatos pénzeket emésztett fel a szakosztály fenntartása, hatalmas pénzek forognak a kosárlabdában. A Danone öt nappal a bajnoki rajtot megelőzően jelentette be, hogy kiszáll, nem volt mit tennünk. De várjon, egy nagy csalódásom mégiscsak lenne.
– Nocsak?
– Hat éve Hotorán György, a kajakosok egykori vezetője elég otromba módon járt el velünk, megegyeztünk mindenben, mégis ügyvédhez fordult. Személyes válságként éltem meg azt a helyzetet.
– Huh, ezt nagyon mély érzéssel mondta, ennyire megrázta?
– Á, sokáig színész akartam lenni, bohém pali vagyok, nem szeretem magam körül a feszültséget, poénbombagyáros vagyok, szokta rám mondani Biros Peti.
– Pont ő?
– Jó, vicces gyerek, ha közel kerül hozzá az ember, nagyon meg tud nyílni.
– Tényleg, van kedvenc sportolója?
– Nincs és nem is lehet! Mindenkit szeretek.
– Azért mégiscsak van, aki közelebb áll a szívéhez!
– Életem egyik ajándéka a sydneyi olimpia, mindenki, aki ott a Honvédnak eredményt produkált, nagyon közel van hozzám emberileg. Balogh Gábor habitusával, Nagy Timi pedagógusi szemléletével és Pulai… –ha azt veszem ő az, akinek végig figyelemmel követtem pályafutását. De még egyszer hangsúlyozom, az összes Honvéd-sportoló a kedvencem.
– Ön is sportolt?
– A hatvanas években atlétizáltam, 185-190 centit ugrottam magason, hét métert távolban, tizenötöt hármasugrásban. 1968-ban Fosbury olimpiai bajnokságot nyert, én meg ugyanazon a napon megsérültem, gerincsérvet kaptam, kicsúszott egy porckorongom. Jó úszó voltam, elmentem hozzájuk, kis híján Széchy mellé kerültem. Ám láttam, milyen kemények a gyerekekkel, otthagytam őket.
– Tényleg: nyugodtsága ellenére keménykezű? Ebben a pozícióban, gondolom, muszáj annak lennie.
– Csak amennyire szükséges. Nem szoktam játszani az elnök-beosztott szerepet, munkatársaim vannak, nem beosztottjaim, azzal, hogy én vagyok az elnök, nem vagyok magasabb rendű, a takarítónő lehet, hogy tisztességesebb ember, mint én, mert jobban végzi a munkáját. Ez az ars poeticám, ezt az alázatot az állami gondozottak közötti munkámból hoztam, hiszen feleségemnek köszönhetően anno elnyertük a pályázatot, és Fóton gyermekvédelmi munkába kezdtünk. Azok sem voltak rossz idők…
– Mi jöhet még?
– Semmi rendkívüli. Szeretnék a családommal több időt tölteni, nem tudom, miért, de igénylik a társaságom. A Honvédnak pedig, tudom, ez morbidul hangzik, a saját halottja szeretnék lenni.
– …
– Jaj, ne nézzem így rám! Ez nem azt jelenti, hogy most akarok meghalni, egészséges vagyok, mint ahogy kilencvenhét éves apám is az. Elég lesz mondjuk 2041-ben.
– Nem mindennapi zárszó, annyi szent…
– Gondoljon bele: ez azt jelentené, hogy akkor még van, létezik a Honvéd, ráadásul én is megélném ezt a szép, nem mindennapi kort. Amúgy még mindig nem kéri a serleget?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik