Norvégia - Meglesz-e a tizenkettedik?

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2003.04.11. 22:18
Címkék
Szombaton a címvédő Rosenborg és a kupagyőztes Valerenga rangadójával megkezdődik a norvég bajnokság 2003-as idénye. A kérdés immár egy évtizede ugyanaz: sikerül-e megfosztani bajnoki címétől a trondheimi gárdát?
A Tippeligaen csapatai

Aalesund (újonc), Bodö/Glimt, Brann, Bryne, Lilleström, Lyn, Molde, Odd Grenland, Rosenborg, Sogndal, Stabaek, Tromsö (újonc), Viking, Valerenga
A Tippeligaen csapatai

Aalesund (újonc), Bodö/Glimt, Brann, Bryne, Lilleström, Lyn, Molde, Odd Grenland, Rosenborg, Sogndal, Stabaek, Tromsö (újonc), Viking, Valerenga
Az összesen 17-szer, sorozatban 11-szer bajnokká koronázott Rosenborg új korszakot kezd, hiszen a sikeredző, a 62 éves Nils Arne Eggen – aki hamarosan a legmagasabb norvég kitüntetést veszi át Harald királytól – elköszönt a csapattól. Helyét a volt válogatott Aage Hareide vette át, aki a Bröndbyvel dán, a Helsingborggal svéd bajnoki címet már nyert, de mint tudjuk, prófétának lenni a saját hazájában… "Szokás szerint csak vesztenivalónk van, de remélem, a játékosok gyorsan alkalmazkodnak a taktikai felfogásomhoz, és bebizonyítják, hogy még mindig ők a legjobbak ebben az országban” – mondta az elődjével szemben inkább a védekezésre összpontosító Hareide. Az új edzőnek új játékmesterre kell építenie – igaz, az edzői stábban számíthat a régire, az ősszel visszavonult Bent Skammelsrudre.
A fekete-fehérek egyik nagy kihívójának éppen a szombati ellenfelet tartják. A Valerenga Lars Bohinen személyében rutinos irányítót, Morten Berre személyében gólerős csatárt igazolt, és ha meg tudja tartani fiatal titánjait (például a svéd válogatott támadót, Tobias Granht), akár meg is állíthatja a címvédőt. A tavalyi meglepetéscsapat, a végül a harmadik helyre befutó Lyn is válogatott támadót vett: az egykor a Dortmundot is erősítő Jan Derek Sörensen igazolt a 2002-es esztendő újoncához. Az ezüstérmes Molde edzője, Gunder Bengtsson is látványos játékot ígér az eddigi bunkerfoci helyett.
Érdemes figyelnünk a két újonc egyikére, a Tromsöre is, amely a másik feljutó, az Aalesund vendége lesz a nyitányon. A Tromsöben ugyanis magyar csatártól, Kovács Pétertől várják a gólokat: a Hakával finn bajnoki címet is szerző támadó tavaly igazolt Norvégiába, és 14 mérkőzésen szerzett 14 góljával oroszlánrésze volt a feljebb emelkedésben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik