Libertadores-kupa: Már törlesztett a Boca

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2003.06.26. 20:57
Címkék
A Boca Juniors játékosai két gólnak örülhettek a Bombonera-stadionban
A Boca Juniors játékosai két gólnak örülhettek a Bombonera-stadionban
A Boca Juniors játékosai két gólnak örülhettek a Bombonera-stadionban
A Boca Juniors játékosai két gólnak örülhettek a Bombonera-stadionban
A Boca Juniors játékosai két gólnak örülhettek a Bombonera-stadionban
A Boca Juniors játékosai két gólnak örülhettek a Bombonera-stadionban
Nem ismétlődött meg a történelem, legalábbis az idei Libertadores-kupa döntőjének első mérkőzésén nem. Szerda este (magyar idő szerint csütörtök hajnalban) Buenos Airesben ugyanis a tornán eleddig veretlen Santos kétgólos vereséget szenvedett a Boca Juniorstól, olyan párharc első felvonásán, amelyre negyven éve is sor került már egyszer, és akkor a Pelével felálló brazilok nyertek. A mostani találkozó hőse Marcelo Delgado volt, a csatár mindkét félidőben bevette Fábio Costa kapuját, nagyon közel juttatva ezzel a "genovaiakat” ötödik kontinentális sikerükhöz. A Santos vereségét egyébként nem a Bombonera-stadionban uralkodó félelmetes légkör idézte elő – Emerson Leao tinicsapata bátran játszott, és szinte az egész mérkőzésen jobb volt ellenfelénél –, hanem elsősorban a rengeteg kihagyott ziccer bosszulta meg magát.
A paulisták az első perctől kezdve nyugodtan járatták a labdát, és ez éppen elég volt, hogy a hazaiak hamar elveszítsék a türelmüket: Ibarra a 16. percben meg is kapta a találkozó első sárga lapját, miután csúnyán felrúgta a mellette gyönyörű cselt bemutató Robinhót. Nem sokkal később már Abbondanzieri kapuja is veszélybe került, amikor Reginaldo Araújo beadására Ricardo Oliveira érkezett a legjobb ütemben (az más kérdés, hogy lesen volt, de a játékvezető továbbot intett), és emelt nem sokkal a léc fölé. Egy perc elteltével ismét a Santos következett: Léo passzolt Robinhóhoz, aki a tizenhatos vonaláról lövésre szánta el magát, és csak azért nem talált a kapuba, mert Abbondanzieri hárítani tudott.
A kimaradt Santos-lehetőségek után feltámadt a Boca. A 31. percben egy beadást követően a hosszú oldalon helyezkedő Schiavi erőből tüzelt a kapura, és bár Fábio Costa szögletre tolta a sistergősen közeledő labdát, a Santos így sem úszta meg. A szögletet követően ugyanis a tizenhatoson kívül helyezkedő Delgadóhoz került a labda, a csatár pedig, miután két védőt becsapva elmozgott jobbra, védhetetlenül kilőtte a jobb alsó sarkot. Nem egészen két perc múlva a Boca fiatal reménysége, Tévez növelhette volna az előnyt, ám Fábio Costa a helyén volt.
A vendégek csak a félidő hajrájára tértek magukhoz, igaz, akkor akár az állást is megfordíthatták volna: a 40. percben Fabiano bombáját hatástalanította Abbondanzieri, majd Robinho került ziccerbe a hazai védelem hibájából, de miután mindenkit lerázott magáról, rosszul találta el a labdát.
A fordulást követően a Boca a biztonsági játékot erőltette, az aranykékek szinte ki sem mozdultak saját térfelükről, igaz, ez elegendő volt a Santos semlegesítésére. Az idővel egyre idegesebben játszó brazilok előtt a 68. percben mégis hatalmas egyenlítési lehetőség adódott: szögletet követően André Luis centerezhetett a tizenhatosra, ahol az egyedül hagyott Alexnek csak a hálóba kellett volna továbbítania, de a legkönynyebb mozdulat nem jött össze. A kimaradt lehetőség után a vendégek lelkileg teljesen összetörtek, és már akkor érezhető volt, nem sok babér terem a számukra. A legrosszabb azonban még hátravolt: a 82. percben Reginaldo Araújo elvesztette a fejét, és felesleges szabálytalanságáért megkapta második sárga lapját. A megítélt szabadrúgásból a Cruz Azulhoz tartó Delgado – aki ezen a meccsen búcsúzott a Bombonera-stadion népétől – a hálóba csavarta a labdát, úgy, hogy a tizenhatoson belül többen menthettek volna fejjel (Fábio Costát megzavarta, hogy az ötösön helyezkedő két bocás csatár felugrott, ezért ő tehetetlen volt).
Visszavágó szerdán a Morumbiban!

Libertadores-kupa
Döntő, első mérkőzés
Boca Juniors (argentin)–Santos (brazil) 2–0 (1–0)

Buenos Aires, 57 000 néző
V: Ruiz (kolumbiai). G: Delgado (32., 83.). K: Araújo (82.)
BOCA: Abbondanzieri – Ibarra, Schiavi, Burdisso, C. Rodríguez – Battaglia, Cascini, Cagna (Cángele, 88.) – Tévez – Delgado, G. Barros Schelotto (Villarreal, 53.)
SANTOS: Fábio Costa – Reginaldo Araújo, Pereira (André Luis, 46.), Alex, Léo – Paulo Almeida, Renato, Fabiano (Nené, 69.), Diego – Robinho, Ricardo Oliveira
A visszavágót július 2-án játsszák Sao Paulóban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik