Jól rajtolt a címvédő

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2003.09.08. 21:26
Címkék
Voltaképpen a papírforma érvényesült a dél-amerikai zóna vasárnap esti két világbajnoki selejtezőjén: a címvédő brazil válogatott  Ronaldo szavaival élve  "meggyőző játékkal nyert Kolumbiában, míg Uruguay hazai pályán  a helyi sajtó szerint  "kivégezte a labdarúgásra szinte csak magaslati levegőn képes bolíviai nemzeti tizenegyet.
Időrendi sorrendben haladva előbb a montevideói összecsapásról illik szólni, amelyen finoman szólva felbillent a pálya. A minden erejükkel a támadásokra koncetráló uruk már az első tíz percben három gólt szerezhettek volna, az első félidőben pedig több mint egy tucatot, viszont csak Forlán és Chevantón lövése talált utat a kapuba. A fordulást követően ismét Chevantón volt eredményes – a támadó bődületesen nagy gólt szerzett szabadrúgásból –, majd a hajrára teljesen elfáradó vendégvédelmet Abeijón és Bueno is feltörte, így a válogatottat tétmérkőzésen először gardírozó Juan Ramón Carrasco széles mosollyal állhatott az újságírók rendelkezésére. "A fiúk úgy játszottak, ahogyan kértem, és ahogyan a nép kívánta tőlük – nyilatkozta a 46 esztendős szövetségi kapitány, aki kinevezésekor azt ígérte, szakítva az eddigi hagyományokkal, főleg a támadásokra hangolja a válogatottat. – Most kiélvezzük a siker ízét, hétfőtől pedig a Paraguay elleni mérkőzésre készülünk.”
Ronaldo (balra) élete elsô világbajnoki selejtezôjén rögvest eredményes volt
Ronaldo (balra) élete elsô világbajnoki selejtezôjén rögvest eredményes volt
Ronaldo (balra) élete elsô világbajnoki selejtezôjén rögvest eredményes volt
Ronaldo (balra) élete elsô világbajnoki selejtezôjén rögvest eredményes volt
Ronaldo (balra) élete elsô világbajnoki selejtezôjén rögvest eredményes volt
Ronaldo (balra) élete elsô világbajnoki selejtezôjén rögvest eredményes volt
A kolumbiai Barranquillában a félelmetes légkör mellett komoly katonai jelenlét fogadta a brazil válogatottat, de sem a szurkolók hangorkánja, sem a biztonságukról gondoskodó fegyveresek jelenléte nem tudta elterelni az ezúttal kék mezben feszítő vendégek figyelmét a (jó) futballról. Meglehet, az első percekben a hazaiak alakítottak ki helyzeteket, viszont a 13. percben az igazi gólszerzési lehetőség a selecao, egészen pontosan Rivaldo előtt adódott, a Milan támadója azonban elképesztő módon, mintegy öt méterről Oscar Córdoba kapuja fölé lőtt. Tíz perccel később már nem volt menekvés: Zé Roberto adott be balról a tizenhatosra, a bemozduló Rivaldo az egész védelmet magával vitte, így a középen érkező Ronaldóhoz került a labda, amelyet a Real Madrid csatára ballal a jobb felső sarokba varázsolt.
A gól még több önbizalmat adott a braziloknak, aminek azonban elszórakozott lehetőségek és egy bekapott gól lett a vége – a 39. percben egy beadást követően Ángel fejelt Dida kapujába –, ezért Carlos Alberto Parreira kapitány a 60. percben kettős cserére szánta el magát, és Emersont Renato, míg Alexet Kaká váltotta. Húzása telitalálatnak bizonyult, a mindössze két perce pályán lévő Kaká ugyanis Ronaldo átadását követően 22 méterről, állítás nélkül a jobb felső sarokba tüzelt. Az újfent hátrányba került hazaiak ezt követőn már nem tudtak lábra állni, miközben a brazilok változatlan intenzitással alakították ki a helyzeteiket, igaz, újabb gólt már ők sem szereztek. "Azt hiszem, nem kell túl sokat mondanom, talán csak azt, hogy jól kezdtünk. Mi vagyunk az egyetlen csapat, amely idegenbeli győzelemmel rajtolt, a siker pedig több mint megérdemelt, hiszen Brazília uralta a mérkőzést. A selejtezősorozat hosszú, és ez csak az első mérkőzésünk volt” – foglalta össze tömören csapata helyzetét Parreira kapitány.

Világbajnoki selejtezők, dél-amerikai zóna
1. forduló
Uruguay–Bolívia 5–0 (2–0)

Montevideo, 42 000 néző
V: Hidalgo (perui). G: Forlán (17.), Chevantón (40., 60.), Abeijón (82.), Bueno (87.)
URUGUAY: Munúa – C. González, D. López, Lago, Nunez – Sosa (Abeijón, 69.), Liquera (Oli-vera, 77.), Recoba, Chevantón – Bueno, Forlán (V. Sánchez, 76.)
BOLÍVIA: L. Fernández – Ricaldi, Pena, O. Sánchez – Ribeiro (Baldivieso, 46.), Hoyos, Rojas, Cristaldo, Morejon (Justiniano, 46.) – Méndez, Castillo

Kolumbia–Brazília 1–2 (1–1)
Barranquilla, 55 000 néző
V: Elizondo (argentin). G: Ángel (39.), ill. Ronaldo (23.), Kaká (62.)
KOLUMBIA: O. Córdoba – G. Martínez, I. Córdoba, Yepes, Bedoya (Perea, 36.) – Restrepo (Becerra, 64.), Caballero, Grisales, Patino (Molina, 76.), Hernández – Ángel
BRAZÍLIA: Dida – Cafú, Roque Júnior, Lúcio, Roberto Carlos – Gilberto Silva, Zé Roberto, Emerson (Renato, 60.), Alex (Kaká, 60.) – Rivaldo (Diego, 88.), Ronaldo
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik