Baumgartner a monzai GP-n

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2003.09.12. 11:48
Címkék
Pénteken délelőtt véglegessé vált: a 22 éves Baumgartner Zsolt  hazánk első F1-es pilótája  élete második Formula-1-es futamára készülhet Olaszországban. A Jordan magyar tesztpilótája csapattársa, az ír Ralph Firman sérülése miatt éppen hazai szurkolók előtt, a Hungaroringen debütálhatott három héttel ezelőtt a száguldó cirkuszban. Akkor a 19. helyről rajtolva a 14. helyen állt, amikor motorhiba miatt a 35. körben feladni kényszerült a versenyt. Mivel Firmant az orvosok nem engedték rajthoz állni ezúttal sem, így Eddie Jordan csapatfőnök Zsolt péntek reggeli extra-tesztelését követően, de még a szabadedzések előtt végérvényesen a magyar pilóta indulása mellett tette le a voksát.
Baumgartner ismét Formula-1-es nagydíjon indulhat
Baumgartner ismét Formula-1-es nagydíjon indulhat
Baumgartner ismét Formula-1-es nagydíjon indulhat
Baumgartner ismét Formula-1-es nagydíjon indulhat
Baumgartner ismét Formula-1-es nagydíjon indulhat
Baumgartner ismét Formula-1-es nagydíjon indulhat
Eddie Jordan kifejezetten a magyar pilóta indulását támogatta a Hungaroringen, így a folytatásban is elsősorban Baumgartner bevetésén gondolkodott, egy reklámszerződés azonban legalább egy brit versenyző indulását teszi kötelezővé csapata számára. A Magyar Nagydíj előtt a hirtelen jött szituációra hivatkozva ki lehetett bújni ez alól a kötelezettség alól. Jelen esetben alternatívaként jöhetett számításba a kiadó egy autóra két brit, Allan McNish, a Renault, illetve Anthony Davidson, a BAR-Honda tesztpilótája, de olasz lapértesülések említették még lehetőségként a Formula-3000-es nemzetközi bajnokság győztesének, Björn Windheimnek az indulását is.
A négycsapatos extra tesztelésen tíz pilóta vett részt, Baumgartner a kilencedik helyet szerezte meg. A tesztelés egyértelmű Renault fölényt hozott, hiszen az első három helyre Renault-pilóta futott be, közülük is elsőként az olasz Jarno Trulli, 1.22.083-as legjobb köridővel. Baumgartner harmincnégy kört tett meg és 1.25.210-es legjobb köridőt ment, ezzel egy másodpercet vert az utolsó helyen záró dán Nicolas Kiesára, a Minardi-Cosworth versenyzőjére.
"Ralph Firman a számára sajnálatos hír, orvosi vélemény után a következőképpen nyilatkozott: Egész héten teljes intenzitással edzettem és készültem a monzai GP-re, minden egészségügyi tesztem negatív eredményt hozott, ám ennek ellenére legnagyobb sajnálatomra mégis igazat kell adnom az orvosi szakvéleménynek, amely saját testi épségemre hivatkozva nem engedett rajhoz állni. A baleset következtében még jelenleg is kisebb egyensúlyzavarral küszködöm, de a jövő hétre már biztos végleg túl leszek az egészen. Számomra nincs más választás, a jövő héten Silverstonban tesztelek és biztos vagyok benne, hogy az idei szezonból még hátralévő két versenyen már ismét én ülök a Jordan-autóban.”

Az első szabadedzésen a legjobb köridőt a Ferrari brazil pilótája, Rubens Barrichello tudhatja a magáénak, 1.21.001 perccel. Baumgartner 1.24.891-es időeredménye – amely 319 ezreddel jobb a délelőttinél - egyelőre a tizenkilencedik helyhez volt elég, de még ezzel is biztosan előzi meg az egyelőre utolsó helyen álló, 1.26.000 alá még nem kerülő Kiesát.
"Nem vagyok annyira ideges most, mint voltam három héttel ezelőtt a Hungaroringen – nyilatkozta Baumgartner Zsolt még a délutáni időmérőt megelőzően, miközben a menők már kint köröztek a pályán –, hiszen előbb kiderült, hogy végül is indulhatok a versenyen. Így több idő jutott a felkészülésre és a versenystratégiák kidolgozásra. Némi rutinom is van már a készülődésben és a versenyzésben, de még így is ez az első teljes versenyhétvégém, úgyhogy számomra még mindig nagyon új ez az érzés és ez a közeg.”

Olasz Nagydíj, extra tesztelés
Olasz Nagydíj, 1. szabadedzés
Olasz Nagydíj, első időmérő edzés
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik