Szabics már ötnél jár

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.22. 21:28
Címkék
Továbbra is megállíthatatlan a VfB Stuttgart és Szabics Imre. A mezőny egyetlen veretlen csapata a 13. fordulóban a Hannovert győzte le, többek között a magyar támadó vezető góljának köszönhetően, így megőrizte első helyét a tabellán.
Szabics Imre (jobbra) fejjel szerezte meg a vezetést a VfB Stuttgartnak
Szabics Imre (jobbra) fejjel szerezte meg a vezetést a VfB Stuttgartnak
Szabics Imre (jobbra) fejjel szerezte meg a vezetést a VfB Stuttgartnak
Szabics Imre (jobbra) fejjel szerezte meg a vezetést a VfB Stuttgartnak
Szabics Imre (jobbra) fejjel szerezte meg a vezetést a VfB Stuttgartnak
Szabics Imre (jobbra) fejjel szerezte meg a vezetést a VfB Stuttgartnak
Ha a "svábok” maguk mögé pillantanak, már nem a Dortmundban remiző Bayer Leverkusent látják szorosan a nyomukban, hanem a Werder Brement. Lisztes Krisztián együttese a VfL Bochumot verte meg, a megszokott látványos támadójátékával, no meg az elmaradhatatlan Aílton-találatokkal. A Bayern München is tartja a lépést a dobogósokkal, a minden idők egyik legunalmasabb városi derbijén aratott 1–0-s győzelmének köszönhetően.
Szerdán létfontosságú Bajnokok Ligája-mérkőzés vár a VfB Stuttgartra (a gárda a Rangerst fogadja, és ha pontot szerez, bejut a nyolcaddöntőbe), éppen ezért nagy kérdés volt, Felix Magath vezetőedző milyen felállásban és felfogásban küldi pályára embereit a Hannover ellen. A tréner semmit sem bízott a véletlenre, a körülményekhez képesti legerősebb összeállításra szavazott (Bordon sérülés, Fernando Meira eltiltás miatt hiányzott), és egyelőre aligha bánta meg. A gárda ugyanis sima győzelmet aratott, ráadásul volt lehetősége tartalékolni a skótok elleni ütközetre. Lahm beadásából Szabics az első félóra végén fejjel szerzett vezetést a hazai csapatnak (a támadó már ötödször volt eredményes az idei bajnokságban), majd a 78. percben Meissner egy szögletet követően kettőre növelte csapata előnyét.
Csakhogy ekkor valahonnan erőt merített a Hannover, Brdaric góljával szépített, majd ugyanő egyenlíthetett volna, de a kapufa kisegítette az egyébként remeklő, és a szerencsével is jó barátságban lévő Hildebrandot. Ekkor picit aggódhattak a stuttgarti hívek, de a végén Meissner megnyugtatta őket, befejelte második gólját is, a Stuttgart pedig zsinórban nyolcadszor verte meg hazai pályán a Hannovert.
Picit más koreográfiával, de legalább ilyen simán gyűjtötte be a három pontot a Werder Bremen a Weser-stadionban továbbra is nyeretlen VfL Bochum ellen. A zöld-fehérek közé visszatért a betegségéből felgyógyuló Aílton, és ha már ott volt, megszerezte a második mesterhármasát a német élvonalban. A brazil csodálatos góllal kezdte – húsz méterről, futtából emelte át a labdát Van Duijhoven kapuson –, széppel folytatta – a Klasnictól kapott labdát spiccel, a kapus lába között lőtte a hálóba –, majd egy "mezei” tizenegyessel zárta a parádéját. Hogy a végén Fahrenhorst fejjel szépített? Belefért – mondják a brémaiak…
"Viszonylag sima mérkőzés volt, jobban játszottunk, helyzeteink voltak, de azért minden labdáért keményen meg kellett küzdenünk – mondta lapunknak a találkozót végigjátszó Lisztes Krisztián. – Szerencsére Aílton szenzációs napot fogott ki, rúgott három gólt, de voltak még helyzetei, szerezhetett volna még többet is. Az idény előtt nem tartoztunk a favoritok közé, most a második helyen vagyunk, azt hiszem, bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk lépést tartani a nagycsapatokkal. Messze még a bajnokság vége, csak tizenhárom fordulón vagyunk túl, de jó előjel, hogy sok pontunk van, sok gólt szerzünk és élvezetes meccseket játszunk. A játékkal eddig sem volt gondunk, a nyáron megerősítették a védelmünket, most van egy jó kapusunk, aki biztonságot ad azokban az esetekben, amikor az ellenfél van fölényben. Most minden stimmel, remélem, ez még sokáig így marad.”
A játéknap rangadójára a Westfalen-stadionban, több mint 81 ezer néző előtt került sor, ahol a Borussia Dortmund lassan szokásosnak mondható "tartalékcsapata” és az egyéves agónia után ismét a csúcsot ostromló Bayer Leverkusen feszült egymásnak. A felállás láttán több mint meglepő volt, midőn a 32. percben az élete második Bundesliga-meccsén az első és a második gólját jegyző Gambino vezérletével a Borussia 2–0-ra vezet. A BVB ekkora fórral általában révbe kormányozza a hajóját, ezúttal azonban másként történt! Röviddel az újrakezdés után Franca mellel letett labdáját Neuville vágta a hálóba, a hajrában pedig Babic emelte át a kimozduló Weidenfellert, és máris kialakult a 2–2-es végeredmény. Leírva ez persze túl egyszerű, csak említésképp néhány részlet: a két leverkuseni gól között a Bayer számtalan helyzetet kihagyott, majd piros lap miatt elveszítette az eltiltásából most visszatérő Placentét, miközben a másik oldalon Koller telibe találta a lécet.
"Többféleképp lehet értékelni a mérkőzést – jelentette ki Matthias Sammer, a Borussia vezetőedzője. – Ha úgy nézzük, szerencsénk volt, mert nem kaptunk ki. De ha azt nézzük, hogy kettő egynél gólt szerezhettünk volna, és eldönthettük volna a találkozót, ismét más a megvilágítás.” Kollégája, Klaus Augenthaler a rossz helyzetkihasználás miatt dohogott: "Már az első dortmundi gól előtt kettő vagy három nullára kellett volna vezetnünk, akkor most nem azon kellene filozofálnunk, hogy pontot szereztünk, vagy pontokat veszítettünk-e.”
Ha nem is olyan könnyed, de ugyanolyan jó főpróbát tartott az újabb BL-fellépése előtt a Bayern München, mint a VfB Stuttgart. A bajorok alacsony színvonalú meccset játszottak városi vetélytársukkal, az 1860 Münchennel, de Roy Makaay villanásának köszönhetően nyerni tudtak. A holland gyólgyáros a 34. percben Santa Cruz beadásából bólintotta a hálóba a 198. derbit eldöntő gólt. Ettől eltekintve még ziccert is alig lehetett feljegyezni, az "oroszlánoktól” Lauth, a Bayernből Santa Cruz és Makaay tékozolt el nagy lehetőséget. Kiállításból viszont kétszer annyi született, mint gólból: az első óra végén Görlitz és Szalihamidzsics kapott levonulási parancsot, utóbbi talán elhamarkodottan. "Számomra teljességgel érthetetlen, miként lehet ilyen langyosan futballozni egy derbin” – háborgott a lefújás után Ottmar Hitzfeld, a győztes (!) csapat vezetőedzője.
Beszámolónk végére három, egyaránt meglepő vendégsikert hagytunk. Ezek közül a Hamburg kölni diadala talán még kalkulálható volt, viszont a Hansa Rostock gelsenkircheni, illetve a Mönchengladbach wolfsburgi bravúrja felborította a papírformát. Az utóbbi eredmény ráadásul meglepően simán alakult ki, három, egyformán szöglet utáni góllal 1–2 állt az eredményjelzőn, a hazaiak ezután hiába rohamoztak az egyenlítő találatért, csak az ő hálójuk rezdült meg még egyszer, az idénybeli első találatát jegyző Kolkkának köszönhetően. A Rostock, karrierje első Bundesliga-gólját jegyző Tjikuzunak hála, megverte a Schalkét, és ezzel sikerült távolabb kerülnie a kiesőhelyektől. Az 1. FC Kölnnek azonban még a felzárkózás sem jött össze, a "kecskések” vesztét a hamburgi Barbarez okozta, aki az első félidő végén lőtt a kapu jobb oldalába.

Tv: a Sport1 vasárnap 17.30-tól élőben közvetíti a Kaiserslautern–Hertha BSC mérkőzést

Bundesliga 1.
13. forduló:
Wolfsburg–Mönchengladbach 1–3 (Schnoor 32., ill. Van Hout 14., Van Lent 68., Kolkka 77.), VfB Stuttgart–Hannover 3–1 (Szabics 29., Meissner 78., 90., ill. Brdaric 82.), Werder Bremen–VfL Bochum 3–1 (Aílton 6., 14., 50. – a harmadikat 11-esből, ill. Fahrenhorst 75.), 1. FC Köln–Hamburg 0–1 (Barbarez 41.), 1860 München–Bayern München 0–1 (Makaay 34.), Borussia Dortmund–Bayer Leverkusen 2–2 (Gambino 29., 32., ill. Neuville 35., Babic 77.), Schalke–Hansa Rostock 0–1 (Tjikuzu 53.). A Kaiserslautern–Hertha BSC és a Freiburg–Eintracht Frankfurt mérkőzést vasárnap játsszák.

A Kaiserslauterntől három büntetőpontot levontak.

Következik (november 29–30-án) a 14. forduló: Bayer Leverkusen–1860 München, Bayern München–1. FC Köln, Hamburg– Werder Bremen, Hannover–Freiburg, Eintracht Frankfurt–Wolfsburg, Mönchengladbach– Kaiserslautern, VfL Bochum–VfB Stuttgart, Hertha BSC–Schalke, Hansa Rostock–Borussia Dortmund

Bundesliga 2.
13. forduló: Arminia Bielefeld–Aue 1–1 (Kauf 33., ill. Toppmöller 38.), Union Berlin–Osnabrück 2–0 (Ristic 30., Sobotzik 90.), Duisburg–Mainz 0–1 (Thurk 73.), Lübeck–Burghausen 2–2 (Zandi 66., Achenbach 78., ill. Younha-Mouhani 71., Broich 83.). A Greuther Fürth–Energie Cottbus, a Trier–Oberhausen, a Regensburg– Ahlen és az Unterhaching–Karslruhe mérkőzést vasárnap, az Alemannia Aachen–Nürnberg találkozót pedig hétfőn (Tv: DSF, 20.15, élő) játsszák.
Az élcsoport: 1. Energie Cottbus 23 (23–18, 12 mérk.), 2. Alemannia Aachen 23 pont (25–21, 12), 3. Mainz 22

Peter az Ahlen edzője

AHLEN. A hétfőn a Regensburgtól menesztett Ingo Peter lesz a szintén másodosztályú Ahlen új vezetőedzője. A 2005 júniusáig aláíró edző csak hétfőn veszi kézbe az irányítást, mert az új csapata vasárnap éppen a régi együttesénél vendégeskedik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik