Ne packázz Brazíliával!

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2004.07.26. 20:33
Címkék
Brazília nyerte meg a Copa América idei kiírását, miután a döntőben - az utolsó pillanatban megcsípett döntetlent követően - tizenegyespárbajban legyőzte Argentínát. A limai fináléra nemcsak a két résztvevő készült nagy elánnal, hanem, mondhatni, az egész világ is, hiszen az összesen hét világbajnoki aranyat felvonultató két gárda összecsapását elsősorban az európai nézők kedvéért tették helyi idő szerint délután három órára. A felek aztán nem is hagyták cserben a szurkolókat, végig nagy iramú, négy gólt és az utolsó pillanatokig izgalmas döntőt vívtak egymással.
Az NSO ajánlja:

A Copa América eredményei, a csoportok végeredménye, a menetrend, játékoskeretek: Copa América 2004

A Copa América korábbi győztesei, a döntők eredménye

Szavazás

Ki nyeri a 2004-es Copa Américát?

Az NSO ajánlja:

A Copa América eredményei, a csoportok végeredménye, a menetrend, játékoskeretek: Copa América 2004

A Copa América korábbi győztesei, a döntők eredménye

Szavazás

Ki nyeri a 2004-es Copa Américát?

A mérkőzés nagy részében az argentinok játszottak fölényben, így senki sem lepődött meg azon, amikor az első félidő derekán Marcelo Bielsa tanítványai szerezték meg a vezetést. Igaz, a gólhoz kellett a brazil védelem, pontosabban Luisao segítsége is, aki a tizenhatosra betörő, de a labdát túl hosszan megtoló Lucio Gonzálezt buktatta. A jogos tizenegyest Kily González a tőle megszokott magabiztossággal értékesítette. Amikor már úgy tűnt, hogy a szünetre argentin előnnyel vonulnak le a csapatok, Luisao jóvátette korábbi hibáját, a hálóba fejelte az Alex szabadrúgásából középre adott labdát.
A fordulást követően sem változott sokat a kép: az argentinok mentek előre, ám rendre kihagyták helyzeteiket (Tévez egy alkalommal pár lépésről találta el a kapufát), míg a selecao gyors ellentámadásokra épített. A nagy hajtás végül a hajrában érett góllá, sőt, gólokká. Előbb, a 87. percben egy bal oldali beadást Sorín csúsztatott César Delgado elé, aki kissé kisodródva megszelídítette a labdát, majd éles szögből kilőtte a brazil kapu jobb sarkát. A gól után a kék-fehér mezesek el kezdtek driblizni, időnként fölényeskedtek, amiért súlyos árat fizettek. A rendes játékidő legutolsó mozzanataként Adriano kavarodás után a kapuba talált - jöhettek a tizenegyesek.

Adriano (balra) végig remek formában futballozott a tornán, hét góljával a Copa legeredményesebbje lett
Adriano (balra) végig remek formában futballozott a tornán, hét góljával a Copa legeredményesebbje lett
Adriano (balra) végig remek formában futballozott a tornán, hét góljával a Copa legeredményesebbje lett
A trófeát fél kézzel már fogó argentin játékosok közül előbb D’Alessandro, majd Heinze is hibázott, így hiába talált ismét a kapuba Kily González és Sorín, az egyetlen büntetőt sem rontó brazilok vitték el a pálmát.
"Nem minden csapat képes ilyen eredményre. Egy pillanatra sem adtuk fel, ami tanulságos lecke mindenkinek - jelentette ki diadalittasan Carlos Alberto Parreira brazil szövetségi kapitány, majd még nagyobb öntudattal hozzátette: - Senki sem packázhat Brazíliával, az ötszörös világbajnokkal." A szakvezető kemény szavai annak szóltak, hogy szerinte az argentinok sportszerűtlenül viselkedtek a második góljuk után. "Öt perc volt hátra, győzelemre álltak, és direkt úgy játszottak, hogy megalázhassák a játékosaimat, és lehetőleg minél több szabálytalanságot követhessenek el. Ez a tempó idegesített minket" - fogalmazott Parreira, akivel a játékosai is egyetértettek. "Nem hittünk a szemünknek. Az argentinok ott ünnepeltek, és fölényeskedtek, amikor még vége sem volt a mérkőzésnek. Kíváncsi vagyok rá, most miképpen viselkednek" - fogalmazott Edu. A csapat technikai igazgatója, a nagy öreg Mario Zagallo a következő cinikus megjegyzéssel rukkolt ki: "Az, hogy »Brasil campeao« és »Argentina vice«, egyaránt tizenhárom betűből áll." Előbbi azt jelenti, "Bajnok Brazília", az utóbbi pedig, "Argentína második".
Eközben a vesztes csapat kapitánya, a hazájában rengeteget bírált Bielsa mester a szerencse hiányával magyarázta a kudarcot. "Egyértelmű, hogy ha a teljesítmény döntene a mai mérkőzés sorsáról, akkor pontosan fordított eredmény alakult volna ki. Egyes csapatok megérdemelten fordítják a maguk javára az állást, másoknak csak a vakszerencse segít. A kettő közül most az egyiknek lehettünk szemtanúi" - fogalmazott Bielsa, akinek majdnem sikerült 1993 után ismét egy jelentős futballtrófeát Argentínába vinnie.
Végül, de nem utolsósorban említsük meg, hogy a nemzetközi sajtó egyöntetűen sikeresnek nevezi a peruiak rendezését. A legtöbb elemzés arról számol be, hogy - noha a stadionok állapota és a közlekedési infrastruktúra meg sem közelíti az európai "normát" - a pályák minőségére és a csapatok elszállásolására egyetlen panasz sem érkezett. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a portugáliai Európa-bajnoksághoz képest sokkal több igazán jó és izgalmas mérkőzést láthatott a közönség, gól nélküli döntetlen például nem is született a Copán. "Nem volt meg az Európa-bajnokság varázsa az ultramodern stadionok hiánya miatt, de a játék színvonala cseppet sem volt alacsonyabb" - mondta Parreira mester.

Luisao jól van

Jóllehet még egy limai kórház vendége, Luisao, a brazil válogatott védője eszméleténél, mi több, jól van. A Benfica légiósa a második félidőben összefejelt Ayalával, és egy kis időre elveszítette az eszméletét. Az ütközést követően ugyan még játszott húsz percet, ám kiderült, hogy a földre érkezéskor az arccsontja is megsérült, ami idővel szédülést és látászavart okozott. Mielőtt hazaengedik Brazíliába, jó néhány vizsgálatot elvégeznek még rajta.

COPA AMÉRICA, DÖNTÔ
BRAZÍLIA - ARGENTÍNA 2-2 (1-1) - 11-esekkel 4-2
Lima, 43 000 néző
V: Amarilla (paraguayi). G: Luisao (45.), Adriano (93.), ill. Kily González (20. - 11-esből), C. Delgado (87.)
BRAZÍLIA: Júlio César - Maicón, Luisao (Cris, 82.), Juan, Gustavo Nery - Renato, Kléberson (Diego, 54.), Alex (Felipe, 63.), Edu - Luis Fabiano, Adriano
ARGENTÍNA: Abbondanzieri - Coloccini, Ayala, Heinze - Zanetti, Mascherano, Sorín - L. González (D’Alessandro, 75.), Rosales (C. Delgado, 64.), Tévez (Quiroga, 92.), Kily González

A 2004-es Copa América végeredménye: 1. Brazília, 2. Argentína, 3. Uruguay, 4. Kolumbia

Az eddigi győztesek
14-szer: Uruguay (legutóbbi sikere: 1995), Argentína (1993), 7-szer: Brazília (2004), 2-szer: Paraguay (1979), Peru (1975), 1-szer: Kolumbia (2001), Bolívia (1963)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik