Lépcső a mennyországba – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.10.24. 00:03

A FERENCVÁROS LABDARÚGÓI a Fehérvár FC elleni 2–0-s győzelmükkel – egy mérkőzéssel kevesebbet játszva – visszavették a vezetést az NB I-ben. Hogy ki lehet-e indulni ebből a tényből az Európa-liga alapszakaszára vonatkozóan? Nem valószínű, a kontinentális porond más kávéház, a Fradi az Anderlechttől és a Tottenhamtől egyaránt 2–1-re kapott ki. Ma a két forduló alatt egy pontot szerző francia Nice az ellenfél a Groupama Arenában. Pascal Jansen holland vezetőedző szerint a zöld-fehérek két El-veresége tulajdonképpen papírforma, ahhoz, hogy továbbjussanak az alapszakaszból, a hátralévő hat mérkőzésen 10-12 pontra lenne szükség – a nizzaiak elleni győzelem sokat tenne ehhez.

Az FTC belső védője, a 28 éves Ibrahim Cissé Franciaországban kezdte a futballt, tisztában van az ottani labdarúgás erejével, szerinte az ellenfél utóbbi öt tétmérkőzésén szerzett négy pontja nem a valóságot tükrözi. A Fehérvár FC ellen egy összecsapást követően rosszul földet érő, ám azóta felépülő Habib Maiga hasonlóan vélekedik a Fradi honlapján: az együttes tabellán elfoglalt nyolcadik helyezése megtévesztő, az elefántcsontparti válogatott keményebb küzdelemre számít, mint amilyen a Tottenham elleni volt.

A francia labdarúgásban jártas Bölöni László úgy véli, fegyelmezett játékkal nyerhet a Ferencváros, a szakember megemlíti, a belga Standard Liege-ben volt játékosa, a pályákon 41 évével már-már matuzsálemnek számító védő, a brazil Dante a nizzaiak mindkét Európa-liga-meccsén pályára lépett.

S ha már Dante! Nekem egy másik Dante is eszembe jut: az olasz Dante Alighieri, az Isteni színjáték kora reneszánsz írója, aki művében Vergilius társaságában végigjárja a poklot, a purgatóriumot és a menny­országot. Ha nyer a Fradi, átvitt értelemben talán elkerülné a poklot, mi több, a továbbjutás, azaz a mennyország felé vezető grádicson tehet egy lépést. Idézhetnék egy huszadik századi klasszikustól, a Led Zeppelin együttes Lépcső a mennyországba című szerzeményéből is: két ösvényen indulhatsz, de hosszú távon még van időd választani a másikat. Nos, az út első két állomásán megtorpant a Fradi.

De elérkezett az idő.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik