Irán visszavágott Dél-Koreának

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2004.07.31. 22:10
Címkék
Finoman szólva is eseménydús volt a szombati nap a Kínában zajló Ázsia-bajnokságon, a hétvége első napjára kiírt két mérkőzés ugyanis kilenc gólt hozott, és bár ebből hét az Irán-Dél-Korea derbin esett, a másik ágon, a japán-jordán mérkőzésen viszont egy ritkán látható, idegörlő tizenegyespárbajt izgulhattak végig a nézők.
Az NSO ajánlja:

Az Ázsia-kupa összes eredménye, a korábbi győztesek: Ázsia-bajnokság 2004

Szavazás

Ki nyeri az Ázsia-kupát?

Írja be az itt látható számot!
Az NSO ajánlja:

Az Ázsia-kupa összes eredménye, a korábbi győztesek: Ázsia-bajnokság 2004

Szavazás

Ki nyeri az Ázsia-kupát?

Írja be az itt látható számot!
Időrendi sorrendben haladva előbb a címvédő Japán és az első kontinentális tornáján szereplő Jordánia párharcáról illik szólni. A közel-keletiek csapata már azzal nemzeti hőstettet hajtott végre, hogy kvalifikálta magát a tornára, a csoportból való továbbjutás hab volt a tortán, ennek megfelelően a kieséses fázisban történő szereplés egyenesen jutalomjáték volt a jordánok számára. A gárda ennek megfelelő produkciót nyújtott Japán ellen, felszabadultan, igaz, helyenként szétszórtan futballozott.

Ali Karimi (fehérben) harmadik találata elôtt
Ali Karimi (fehérben) harmadik találata elôtt
Ali Karimi (fehérben) harmadik találata elôtt
Jellemző, hogy miután Szeradzs a 11. percben fejjel megszerezte a vezetést, három perc sem kellett, hogy a japánok egyenlítsenek: Nakamura szabadrúgását követően Szabbah kapus csak kiütni tudta a labdát, Szuzuki pedig nem kegyelmezett a csak szemlélődő védők között.
A folytatásban mindkét válogatottnak volt esélye bőven a második gól bevitelére, ám egyik oldalon sem rezdültek meg a hálók, így a kilencven perc, majd a hosszabbítás lejártával jöhettek a tizenegyesek. Japán kezdett - tragikusan: előbb Nakamura, majd Alex is az égbe lőtte a labdát, miközben Abu Zema betalált jordán részről. Ekkor a japánok - szövetségi kapitányukkal, Zicóval az élen - egy kisebb hisztit vágtak ki, mondván, az ellenfél kigúnyolja őket, másrészt a tizenegyespontnál botrányos a gyep minősége. Állt a játék vagy öt percet, végül a játékvezető úgy határozott, hogy folytassák a párbajt a másik kapunál. A jordánok második embere, el-Avadat belőtte a tizenegyesét, és nagyon úgy tűnt, a szigetországiakat a helyváltoztatás sem menti meg. Fukunisi szépített, viszont Akel is bevágta a harmadik jordán büntetőt, így Nakata Kodzsi hiába talált a kapuba, Jordániának két meccslabdája volt. A hatalmas lehetőség viszont megroggyantotta az újonc játékosainak lábait, akik sorrendben négy tizenegyest is elrontottak, úgy, hogy közben még a japánoktól Nakazava is hibázott egyet, azaz Jordánia összesen háromszor szalasztotta el az elődöntőbe jutást.
"Sok éve vagyok a labdarúgásban, de ilyet még nem láttam. A jordán játékosok tiszteletlenek voltak, és ezért mennek most haza" - jelentette ki Zico a mérkőzés után, arra utalva, hogy az ellenfél futballistái kifigurázták az első két tizenegyest elhibázó japánt.
Irán viszont nem kegyelmezett, a négy évvel ezelőtti negyeddöntőnek a "visszavágóján" hatalmas küzdelemben két vállra fektette Dél-Koreát. Libanonban a dél-koreaiak úgy nyertek, hogy az irániak 1-0-s vezetését az utolsó percben egalizálták, és a hosszabbításban szerzett góljukkal jutottak tovább. A vezetést ezúttal is a muzulmán ország válogatottja szerezte meg, mégpedig négy alkalommal - ebből háromszor Ali Karimi volt eredményes -, és mivel az Ázsia-bajnokságot legutóbb 1960-ban megnyerő dél-koreaiak csak háromszor tudtak egyenlíteni (az utolsó percekben általános ostrom alá vonták Mirzapur kapuját), Irán jutott a legjobb négy közé. ----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik