A futball sötét oldala

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.08.06. 22:30
Címkék
Egy jó mérkőzés helyett sokkal inkább egy hatalmas csattanásról és óriási blamáról marad emlékezetes a 2004-2005-ös futballidény rajtja Németországban.
A Werder Bremen és a Schalke játékosai már melegítettek, a Weser-stadion csordultig telt, amikor hirtelen sötétség telepedett az arénára. Az eredményjelző elsötétült, a helyszínről közvetítő ARD és Premiere World televíziós társaság nem tudott képeket küldeni, az ünnepélyes megnyitóra előkészített vörös szőnyeget pedig feltekerték.
Eleinte még csak ötlete sem volt senkinek, a halasztás lehetősége is felvetődött, mire kiderült, hogy a stadion építési munkálatai során elvágták az egyik kábelt, és ez okozta a galibát. A közönség egyre türelmetlenebb volt, a játékosok cicázással múlatták az időt, a fény viszont semmiképpen sem akart kigyulladni. Majdnem egy órán át tartott a tanácstalanság, összehívtak egy válságstábot is (benne Klaus Allofs sportigazgatóval, illetve Rudi Assauer menedzserrel), de hivatalosan nem mondták ki, hogy csak szombaton kerül sor a találkozóra.
Aztán kiderült, bevált a halogatás: valamivel fél tíz előtt ismét kigyúltak a fények a Weser-stadionban. A csapatok bevonultak, Trautmann bíró már készülődött az első sípszóra, amikor felmondta a szolgálatot az egyik világítótest. Majd még egy, és a harmadik is… Így pedig nem lehetett kezdeni. Újabb félóra szerelés, amikor végre 21.35-kor elkezdődött az idény első mérkőzése, amely jócskán lapzártánk után ért véget.
Persze a brémai malőr csak a koronát tette fel a napra, hiszen már reggel állt a bál a német futballban, köszönhetően a Bild című lapnak, amely részben becsült adatok alapján nyilvánosságra hozta az élvonalbeli klubok fizetési listáját. A játékosoktól kezdve a buszsofőrökön át mindenkiét. Az egyesületek ezután egymással versenyezve adták ki kommünikéiket, amelyekben cáfolták a bulvárlap adatait.
A Bayern Münchennél voltak a leginkább idegesek, hiszen a bajorok immár hagyományosan nagyon elöl vannak a személyi jellegű költségek terén. "A nyilvánosságra hozott fizetések többsége nem felel meg a valóságnak. Jogi lépéseket fontolgatunk az információkat közlők ellen" - állt a Bayern hivatalos közleményében. Hasonló nyilatkozatot tett többek között a Borussia Dortmund, a VfL Bochum és a Nürnberg is.
A lap által közölt lista szerint egyébként Oliver Kahn, a Bayern München kapusa keres a legjobban, ő évente ötmillió eurót vághat zsebre. A müncheniek közül Sebastian Deisler (3.5 millió) és Lúcio (3) is a közvetlen élvonalba tartozik. (Érdekesség, hogy a folyamatosan sérült Alexander Zickler gázsija is 500 ezer euró.) Az FCB-profik mellett többek között Christian Wörnsnek (4.2), Aíltonnak (4) és Jens Nowotnynak (3.5) sincs túl sok oka a panaszra.
Ami még inkább felháborította a münchenieket, hogy a vezetők bére is napvilágot látott. Ezek szerint Felix Magath mester hárommillió eurót kap, Uli Hoeness menedzser és Kalle Rummenigge, a klubot működtető gazdasági társaság első ember pedig 2-2 milliót. A klubvezetők közül Rudi Assauer, a Schalke menedzsere keres a legjobban, a maga 2.2 millió eurójával.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik