Abramovics másfél csapata

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.09.02. 21:11
Címkék
Nem egészen két héttel a rajt előtt végre eldőlt, hogy az a 32 csapat kezdheti meg a csatározásait a Bajnokok Ligája főtábláján, amelyik kiharcolta az indulási jogot.
Még az is lehet, hogy Abramovics gárdái vívják majd a BL döntôjét
Még az is lehet, hogy Abramovics gárdái vívják majd a BL döntôjét
Még az is lehet, hogy Abramovics gárdái vívják majd a BL döntôjét
Még az is lehet, hogy Abramovics gárdái vívják majd a BL döntôjét
Még az is lehet, hogy Abramovics gárdái vívják majd a BL döntôjét
Még az is lehet, hogy Abramovics gárdái vívják majd a BL döntôjét
A galibát a Chelsea és a CSZKA Moszkva okozta, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ugyanis azt vizsgálta, mennyire befolyásolhatja a tisztességes versenyt, hogy a Paris Saint-Germain és az FC Porto társaságában egyformán a H-csoportba sorolt két gárdához nagyon sok köze van Roman Abramovicsnak, az orosz olajmágnásnak. Az UEFA szabályzata ugyanis tiltja, hogy egyazon tulajdonosi körbe tartozó két vagy több gárda ugyanabban a nemzetközi sorozatban induljon.
William Gaillard, az UEFA kommunikációs igazgatója azonban bejelentette, a szövetség munkatársai már az idény kezdete előtt áttekintették a klubok tulajdonosi körét, és megállapították: a CSZKA és a Chelsea esetében nem áll fenn az összeférhetetlenség veszélye. Hogy miért? Mert amíg Abramovics a londoni egyesületbe személyesen fekteti bele a pénzét, addig a moszkvaiaknál cégek a szponzorok. A CSZKA-nak nem Abramovics adja a milliókat, hanem a Szibnyeft olajkonszern (bár a mágnás korábban ennek a cégnek a tulajdonosa volt, és mai is övé a részvények többsége), amely márciusban 50 millió eurós támogatói szerződést kötött az orosz klubbal.
Abramovics elsőként a Chelsea-n keresztül lépett be a futballbizniszbe, amikor 2003 júliusában megvette a londoni gárdát, és gyakorlatilag azonnal több mint 200 millió eurót költött erősítésekre. A gárda az "orosz éra" első idényében bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, a Premier League-ben pedig a második helyen végzett. Abramovics az új évadra további 156 milliót adott ki igazolásokra, és amolyan bónuszként megvette a kispadra José Mourinhót, a BL-nyertes Porto edzőjét.
A CSZKA-val az idén kezdődött a kaland, a Szibnyeft azt szeretné elérni, hogy a katonacsapat három éven belül a szűkebb európai elithez tartozzon. A felvirágoztatás azonnal megkezdődött, a javuló anyagi háttérnek hála elsőre sikerült megdönteni az orosz átigazolási rekordot a brazil Palmeirasnak Vágner Love-ért kifizetett 6.5 millió euróval.
Azonban hiába a hatalmas növekedés, hiába bukkan fel rendszerint mindkét együttessel kapcsolatban Roman Abramovics neve, az UEFA szemet hunyt az eset felett.
Persze a szövetség nem volt mindig ilyen engedékeny, a kilencvenes évek elején az ENIC nevű céghez tartozó AEK, Slavia kettőst a tulajdonos még "keresztülverte" a bürokrácián, azonban az akkori sportdöntőbíróság visszamenőleges hatállyal az UEFA-nak adott igazat, azóta tilos egyszerre több vasat is a tűzben tartani. Ennek egyik kárvallottja a Canal Plus lett, amely néhány éve kénytelen volt megválni a Servette-nél meglévő tulajdonrészétől, csak azért, hogy zászlóshajóját, a Paris Saint-Germaint ne kelljen visszaléptetnie.
Most úgy tűnik, Abramovics újabb területen igazolta, hogy első az egyenlők között. ---- Úgy tűnik, véget ért egy másik, a Bajnokok Ligájával kapcsolatos színház is, a Maccabi Tel-Aviv-Bayern München mérkőzésre a sorsolásnak megfelelően szeptember 15-én kerül sor, igaz, a kezdési időpont továbbra sincs tisztázva.
A mérkőzést az izraeli gárda a meccs napjára eső zsidó újév miatt szerette volna elhalasztani, esetleg szeptember 14-re előrehozni, azonban ehhez az európai szövetség nem járult hozzá. Holott olyan prominens támogatói voltak a kérésnek, mint Joschka Fischer német külügyminiszter vagy Ariel Saron izraeli miniszterelnök. "A Bayern München által is támogatott izraeli beadványt elutasítottuk" - mondta William Gaillard, az UEFA kommunikációs igazgatója. Tovább ronthatja a helyzetet, ha az UEFA biztonsági megfontolásokból nem a megszokott 20.45-ös, hanem a helyi idő szerinti 18.30-as kezdést erőlteti. "Ez még rosszabb annál, mint hogy az újév napján kell játszanunk, Ebben az időpontban minden Maccabi-hívő a zsinagógában lesz, nekünk pedig futballoznunk kell" - dohogott Loni Herzikovic, a tel-avivi egyesület tulajdonosa.
A Maccabi még nem adta fel a harcot, és beadvánnyal fordult a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).
A Bayernnek azonban még egy kellemetlenséggel számolnia kell: a soraiban szerepel ugyanis az iráni Vahid Hasemian, márpedig köztudomású, hogy a csatár hazája, illetve Izrael nem ápol egymással baráti viszonyt. Az olimpián az iráni kormány nem engedte tatamira lépni Aras Miresmaelit egy izraeli cselgáncsozó ellen, ha Hasemian játszik a Maccabi ellen, könnyen problémái adódhatnak ebből odahaza. ---- A május 26-i Bajnokok Ligája-döntő előtt halálos fenyegetés érte az akkor még az FC Portót irányító Jose Mourinhót. A mostanáig titokban tartott veszélyhelyzetről a Chelsea jelenlegi vezetőedzője csütörtökön számolt be a TVI televíziónak. "Egy férfi felhívott a meccs előtt, s azt mondta, most nem tesznek semmit, mert vár rám a finálé, de utána halott leszek. Hozzátette: elkapnak, amint hazatérek, nincs esélyem a menekülésre" - mondta a 41 éves tréner. Megjegyezte: később még egyszer megfenyegették, ezért értesítette a portugál rendőrséget. A tettest azóta sem kapták el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik