Tizenöt lépésre a csúcstól

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.09.15. 21:28
Címkék
Új idők, régi nóta. Könnyen lehet, hogy ezek jegyében telik majd az UEFA-kupa 2004-2005-ös kiírása, azaz az átalakított sorozatban a nagy déli futballnemzetek viszik majd a prímet.
Tizenhárom évvel a Bajnokok Ligája után a második számú európai kupasorozatban is bevezették a csoportmérkőzéses szakaszt, azzal a különbséggel, hogy itt a főtáblán előtte még játszanak egy kieséses fordulót is.Az UEFA a BL-hez hasonlóan valamilyen szinten ugyancsak pénzautomatát szeretne "faragni" a szériából, és bár a mezőny itt nem olyan erős, mint egy szinttel feljebb, a remény megalapozottnak tűnik. Mindkét oldalról. A szövetség többek között nagyobb reklámbevételekkel kalkulálhat, míg a klubok végre nyugodtabban tervezhetnek. Azok a gárdák, amelyek bejutnak a legjobb 40 közé, további két hazai meccsel számolhatnak, ami óriási előrelépés a korábbi, körről körre alakított plánumokhoz képest. (A sors furcsa fintora, hogy a csoportkörös rendszer egyik élharcosa, Gerd Niebaum csapata, a Borussia Dortmund nem lehet részese a premiernek, mert előbb a Bundesliga utolsó fordulójában, majd az Intertotó-kupában elbukta a kvalifikációt.) Az együttesek itt saját maguk értékesíthetik a mérkőzéshez kapcsolódó kereskedelmi jogokat, az UEFA mindöszsze a jegybevétel négy, illetve a televíziós jogdíjak tíz százalékára tart igényt.Ugyanakkor az is könnyen elképzelhető, hogy a győztesnek nem kell végigszenvednie a csoportkört, hiszen továbbra is van - egyirányú - átjárás a BL és az UEFA-kupa között. A BL-selejtező harmadik körében elbukottak (így a Ferencváros is) már ott vannak a mezőnyben, és a csoportkör után újabb nyolc, az elitligából érkező gárda csatlakozik majd az addigra 24-re fogyatkozó főmezőnyhöz. Attól kezdve már egyenes út vezet a lisszaboni fináléig. A főtábláról indulva "csekély" 14 meccset kell addig megvívni, a csúcsra pedig a 15. visz majd fel.És hogy ki juthat fel oda?
Az utóbbi egy-két évben látottak alapján valamelyik dél-európai gárda. 2003-ban a portugál FC Porto, 2004-ben a spanyol Valencia hódította el a serleget, az idén mindkettő a Bajnokok Ligájában próbál szerencsét (a Turia-partiak számára jó előjel, hogy a Porto egy évvel az UEFA-kupa-sikere után megnyerte a BL-t), persze hazájuk így is népes flottával képviselteti magát. A négy
UEFA-kupa-specialista ország, Portugália (2003-ban két elődöntőse volt, közülük a Porto megnyerte a sorozatot), Spanyolország (az előző évadban ugye a Valencia vezette a táncot), Franciaország (legutóbb a Marseille-t delegálta a fináléba) és Olaszország (az elmúlt tíz kiírásban négy győztes innen érkezett) összesen 16 csapattal képviselteti magát a mezőnyben, például az 1999-es győztes Parmával.
A déli uralom megtörésére azért van esély, hiszen a "kihívó" országokból több acélos gárda is ott van a táblán, például az angol Newcastle vagy a német Schalke. Mindkét együttes megerősödött a nyáron, majd gyengén rajtolt a bajnokságban, edzőt is váltott (Bobby Robson és Jupp Heynckes ment, Graeme Souness érkezett, míg a gelsenkircheniek még csak keresik a végleges megoldást), az utóbb nem feltétlenül rossz előjel, hiszen az elmúlt tíz évben a Bayern München (1996) és a Schalke (1997) is úgy nyerte meg a trófeát, hogy idény közben trénert cserélt. ---- A magyar érdekeltségű csapatok közül - az Újpestnél vendégszereplő, Szabics Imre-féle VfB Stuttgart mellett - a Babos Gábort a soraiban tudó, az első körben az Odd Grenlanddal találkozó Feyenoord indulhat harcba a legnagyobb reményekkel az UEFA-kupában. A magyar kapus az MTK és a NAC Breda után immár a harmadik csapattal kóstolhat bele a második számú európai kupasorozat légkörébe, csak éppen most szeretné minél tovább élvezni.
- Mindenki tisztában van vele, hogy kötelező továbbjutnunk - mondta lapunknak Babos. - Norvég középcsapathoz jöttünk, sokat nem tudtunk róla, az ismeretlenség nagy veszély, ettől függetlenül csak a csoportkörbe kerülés lehet a célunk.
- A csoportkörbe kerüléssel már elégedettek lennének Rotterdamban?
- Konkrét célt senki sem fogalmazott meg, csak azt, hogy a lehető legtovább jussunk el. A csoportkör kötelező, de jó lenne még onnan is továbbmenni, és ehhez elég a legjobb három közé kerülni.
- Babos Gábor személy szerint mivel lenne elégedett?
- Erre most nehéz válaszolni. Előbb jussunk tovább a norvégok ellen, aztán nézzük meg, milyen csoportba kerülünk. Utána majd visszatérhetünk erre a kérdésre.
- Mennyire lehet versenyképes a mostani Feyenoord? Ön már többször is hangsúlyozta, hogy fiatal, rutintalan az együttes.
- Az igaz, hogy valamirevaló ellenféllel még nem találkoztunk, de a bajnokságban könnyedén gyűjtögettük a győzelmeket. Ez számomra is nagy kérdőjel. Még nem tudtam felmérni, hogy ha igazi tétért megy a csata, mire lesz képes a csapat. ---- Újpest (magyar)-VfB Stuttgart (német) 20.30, Millwall (angol)-Ferencváros (magyar) 20.45, Ventspils (lett)-Amica Wronki (lengyel) 15.30, Tyerek Groznij (orosz)-FC Basel (svájci) 16.00, Maccabi Haifa (izraeli)-Dnipro (ukrán) 16.55, Wisla Kraków (lengyel)-Dinamo Tbiliszi (grúz) 17.00, Zenit (orosz)-Crvena zvezda (szerb-montenegrói) 18.00, Schalke (német)-Metalurgs Liepaja (lett) 18.15, Levszki Szófia (bolgár)-Beveren (belga) 18.30, HIT Gorica (szlovén)-AEK (görög) 18.30, AaB (dán)-Auxerre (francia) 19.00, GAK (osztrák)-Liteksz Lovecs (bolgár) 19.00, Lazio (olasz)-Metalurg Doneck (ukrán) 19.00, Odd Grenland (norvég)-Feyenoord (holland) 19.00, Steaua (román)-CSZKA Szófia (bolgár) 19.00, Trabzonspor (török)-Athletic Bilbao (spanyol) 19.00, Egaleo (görög)-Genclerbirligi (török) 19.30, Utrecht (holland)-Djurgarden (svéd) 19.30, Panioniosz (görög)-Udinese (olasz) 20.00, Partizan (szerb-montenegrói)-Dinamo Bucuresti (román) 20.00, Shelbourne (ír)-Lille (francia) 20.00, Dinamo Zagreb (horvát)-Elfsborg (svéd) 20.15, Hammarby (svéd)-Villarreal (spanyol) 20.15, Banská Bystrica (szlovák)-Benfica (portugál) 20.30, FC Bruges (belga)-Chateauroux (francia) 20.30, Sochaux (francia)-Stabaek (norvég) 20.30, Standard Liege (belga)-VfL Bochum (német) 20.30, Austria (osztrák)-Legia Warszawa (lengyel) 20.45, Hearts (skót)-Braga (portugál) 20.45, Newcastle (angol)-Hapoel Bnei Sahnin (izraeli) 20.45, Parma (olasz)-NK Maribor (szlovén) 21.00, Bodö/Glimt (norvég)-Besiktas (török) 21.00, Marítimo (portugál)-Rangers (skót) 21.00, Middlesbrough (angol)-Baník Ostrava (cseh) 21.00, PAOK (görög)-AZ (holland) 21.00, Sevilla (spanyol)-Nacional (portugál) 21.00, Zaragoza (spanyol)-Olomouc (cseh) 21.00, Sporting (portugál)-Rapid (osztrák) 22.30, Hafnarfjördur (izlandi)-Alemannia Aachen (német) 22.30.

A Maccabi Petah Tikva (izraeli)-Heerenveen (holland) mérkőzést szeptember 22-re halasztották.
A visszavágókat szeptember 30-án játsszák.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik