Visszatért az élre a Stuttgart

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.10.16. 22:30
Címkék
Legalább egy napig ismét listavezetőnek vallhatja magát a VfB Stuttgart, miután simán, 2-0-ra megverte a Borussia Dortmundot, és maga mögött hagyta a csak vasárnap pályára lépő Wolfsburgot.
Ha a "farkasok" nyerni tudnak Hannoverben - papíron legalábbis jó esélyük van erre -, kettészakad a mezőny eleje, hiszen a második VfB és a harmadik Mainz között öt pont lesz a különbség. Nem elírásról van szó, valóban az újonc trónol még a dobogón, méghozzá két váratlan eredménynek köszönhetően. A fordulót még a Bayern München kezdte harmadikként, csakhogy az első számú trónkövetelő elképzelés nélküli játékkal kikapott otthon a Schalkétól, és kénytelen volt maga elé engedni az élvonalban abszolút "zöldfülű" együttest, amely a bajnok Werder Brement leckéztette meg.

A második félidő döntött a rangadón

Cacau (elöl) karriercsúcsot jelentô hat gólnál tart ebben az idényben
Cacau (elöl) karriercsúcsot jelentô hat gólnál tart ebben az idényben
Cacau (elöl) karriercsúcsot jelentô hat gólnál tart ebben az idényben
A forduló fő attrakciója azonban Matthias Sammer jelenlegi (Stuttgart) és egykori (Dortmund) csapatának ütközete volt, amely 45 percig legfeljebb a körítésében idézte a német bajnokikat. Helyzetek csak véletlenül alakultak ki, mindkét oldalon megjátszhatatlanok voltak a csatárok, így pedig gólt szerezni elég bajos. A második játékrész is hasonló iramban indult, de ezúttal akadt egy "jótét lélek", aki gólhelyzetet teremtett - az ellenfélnek. Az 52. percben a dortmundi Kringe a saját térfelén elpasszolta a labdát, amelyet Hinkel kaparintott meg. A védő elindult a kapu felé, Wörns csak hátrált, Oliseh túl messze volt tőle, így 16 méterről zavartalanul lőhetett - a jobb alsó sarokba.
A Dortmundot már ekkor meglegyintette a szezonbeli első idegenbeli vereség szele, alig negyedórával később pedig már mindenki biztos lehetett ebben. A nem egészen egy óra után Szabics Imrét felváltó Kuranyi játszotta meg Cacaut, aki lefordult Wörnsről, majd a hálóba lőtt. A brazil az idény során már a hatodik gólját jegyezte, és ezzel beállította a 2001-2002-es évadból származó karriercsúcsát. Hajszálon múlt, hogy megdöntse, hiszen adódott még egy ziccer előtte, de a tátongó kapu helyett a hirdetőtáblát találta telibe. Persze, elnézve az ő és csapata formáját (és ha sérülés nem szól közbe), a csúcsa legfeljebb néhány hetet él meg.
"Érzelmektől túlfűtött nap volt ez a számomra, de most nagyon boldognak érzem magam" - értékelt röviden a lefújást követően Sammer, aki három fordulót követően szívhat ismét "magaslati levegőt" a Stuttgarttal. ---- A Mainz viszont általa korábban még sohasem tapasztalt magasságokban állomásozik, miután a Werder Bremen legyőzésével felnyomult a harmadik helyre. Hosszú ideig úgy tűnt, nem folytatódik a sérült Bódog Tamás nélkül kiálló újonc szárnyalása, hiszen egy félidő semmittevés után a Werder (amelynek magyar légiósa, Lisztes Krisztián szintén sérüléssel bajlódik) Hariszteasz góljával vezetést szerzett (a görög másodszorra köszönt be, mire a bíró megadott neki egy találatot). Ezt követően Jürgen Klopp edző rövid időn belül beküldte Weilandot, majd Jovanovicsot, és a két csere a 83. percben öszszehozta az egyenlítő gólt. Már ekkor a feje tetején állt az aréna, de a csúcspont még váratott magára. Mindössze hét percig! A finisben Micoud szórt el egy labdát, Jovanovics kihasználta a francia hibáját, balról centerezett, bent pedig Auer estében a jobb alsó sarokba lőtt. "Hihetetlen, ami jelenleg Mainzban történik" - préselt ki magából egy rövid mondatot Klopp edző, mielőtt elveszett volna az ünneplő tömegben.
Egyelőre valóban felfoghatatlan, amit az újonc produkál az első osztályban. Csak akkor tudott feljutni az élvonalba, amikor nem neki állt a zászló (kétszer is favoritként bukott el az utolsó fordulóban, harmadszor hátrányban volt, csakhogy akkor a riválisai botlottak meg), majd a legkisebb költségvetéssel, illetve az első számú kiesőjelölt szerepkörében nekivágott a Bundesligának. Nyolc forduló után négy győzelemmel, három döntetlennel, valamint a VfB Stuttgarttól még az első körben elszenvedett vereséggel a harmadik helyen áll. (Úgy, hogy közben az első félidőben összesen egyszer tudott a kapuba találni.) Ez már-már a Kaiserslautern 1997-98-as parádéját idézi, igaz, a Mainzból azért nem lesz úgy bajnok, mint hajdan a "vörös ördögökből"…

Megérdemelt Bayern-vereség

A Bayern Münchenből azért könnyebben lehet bajnok, de csak akkor, ha a hátralévő időszakban egyszer sem játszik olyan kilátástalanul, mint a Schalke ellen. Oliver Kahn már az első félidő derekán folyamatosan kiabált csapattársaival, és nagyobb odafigyelést követelt tőlük, de hiába. A gelsenkircheni akciók már akkor is könnyedén gördültek végig a pályán, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott, miközben akár a válogatott tengelyének is beillő Ballack, Deisler, Schweinsteiger Bayern-blokk enyhén szólva halvány produkcióval rukkolt ki. A müncheni nézőknek már a futball is igazi büntetés volt, Asamoah fejese pedig már csak a méregpohár fenékig ürítését jelentette. A ghánai-német támadó a 76. percben Hamit Altintop beadása után bólintott a hálóba, fejjel legutóbb négy éve volt eredményes!
"A helyzeteink alapján a győzelmünk megérdemelt - vélte Ralf Rangnick, a Schalke trénere, és kollégája, Felix Magath is hasonlóképpen értékelt: - Nem voltunk elég veszélyesek, kevés lehetőséget dolgoztunk ki, ezért megérdemelten veszítettünk." A kérdés, hogy ez a Bayern kedden miként áll majd helyt Torinóban a Juventus ellen? De gyanítható, az egy másik Bayern lesz…
A Leverkusennek is formajavulásra lesz szüksége, ha nem akar csúnya vereségbe beleszaladni a Roma ellen. A Bayer a Dárdai Pál nélkül kiálló Hertha otthonában csak vegetált, Bernd Schneider szépítő gólját leszámítva képtelen volt izgalmat csempészni az összecsapásba, miközben a brazil légiósok (Marcelinho, Gilberto) által húzott berliniek hosszú idő után ismét szórakoztatták a közönségüket.

Tv: a Sport1 17.30-tól élőben közvetíti a Hannover-Wolfsburg mérkőzést ---- A Werder Bremen elleni mérkőzést megelőző utolsó edzésen véget ért a 2004-es futballév Bódog Tamás számára. A Mainz magyar védője az egyik csapattársával ütközött a levegőben, járomcsonttörést szenvedett, péntek éjszaka már meg is műtötték, és saját bevallása szerint is leghamarabb a következő esztendő elején van értelme pályára lépnie.
"Mint minden meccs előtti utolsó tréningen, a pontrúgásokat gyakoroltuk, és szögletnél valaki lendületből könyökkel eltalált. Ártalmatlan szituáció volt, csak sajnos én jártam nagyon rosszul. Három helyen eltört a csont, kettőn megrepedt, és azonnal műteni kellett. Éjjel egykor kezdtek operálni, két és fél órával később végeztek is, két fémlemezt tettek be, és biztos, hogy ebben az évben már nem játszhatok. Lehet, sőt biztos, hogy négy-hat hét után már tudok futni, de törött csonttal fejelni azért még nehéz lesz. Ahhoz, hogy összeforrjon és teljesen rendbe jöjjön, kell legalább nyolc hét, és akkor már december közepén vagyunk, amikor vége az őszi idénynek" - mondta a magyar védő.
Bódog a hét közepéig biztosan kórházban lesz, utána viszont, legalábbis a tervei szerint, két helyen folytatódhat a rehabilitáció. "Futni és kondizni otthon is tudok, így a közeljövőben egyszer-kétszer huzamosabb ideig is előfordulok majd Pécsett. Minden rosszban van valami jó" - mondta a bedagadt arccal fekvő bekk. ---- 8. forduló: Duisburg-Unterhaching 3-1, Erfurt-Aue 0-3, Karlsruhe-Essen 4-1 A Dynamo Dresden-Saarbrücken, az 1. FC Köln-Oberhausen, a Burghausen- Greuther Fürth, az Energie Cottbus-Ahlen és a Trier-Alemannia Aachen mérkőzést vasárnap, az Eintracht Frankfurt-1860 München találkozót pedig hétfőn (tv: DSF, 20.15, élő) játsszák.
Az élcsoport: 1. Greuther Fürth 16 pont (7 mérk.), 2. Duisburg 15, 3. Burghausen 14 (7)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik