Nemzetközi gyász Puskás Ferenc halálhírére

Hírösszefoglaló HírösszefoglalóHírösszefoglaló Hírösszefoglaló
Vágólapra másolva!
2006.11.17. 11:38
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség, a Budapest Honvéd, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési minisztérium is saját halottjának tekinti a 79 esztendős korában elhunyt Puskás Ferencet. Minden idők egyik legjobb futballistájának halálhírét az összes nemzetközi és nemzeti hírügynökség, a vezető európai lapok összes hírportálja, illetve a Real Madrid és számos más klub weboldala, valamint a FIFA és az UEFA internetes site-ja is vezető helyen közölte.
A PUSKÁS FERENCRŐL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPEKRE!
Reuters
A PUSKÁS FERENCRŐL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPEKRE!
A PUSKÁS FERENCRŐL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPEKRE!
Reuters
A PUSKÁS FERENCRŐL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPEKRE!

PUSKÁS FERENC CSALÁDJÁNAK KÖZLEMÉNYE

"Megrendülésünk pillanataiban is tudjuk és érezzük, hogy barátok és tisztelők sokasága gyászolja velünk együtt Puskás Ferencet, a nagy sportolót, az elhivatott edzőt, a mély hazafit, a csodálatos férjet és családapát, és hogy nagyon sokan szeretnék és próbálják kifejezésre juttatni részvétüket, ami nekünk, a gyászoló családtagoknak nagy megtiszteltetés, szívet melengető büszkeség, egyben komoly felelősség is. Kérjük ugyanakkor a tisztelőket és a média képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család igényét a csöndes, diszkrét gyászra ezekben a fájdalmas napokban, egyúttal felkértük Schmitt Pál barátunkat, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, volt madridi nagykövetet annak az emlékbizottságak a vezetésére, amelynek segítségével a legkörültekintőbben igyekszünk előkészíteni és megrendezni drága halottunk búcsúztatását. A testület napokon belül összeül Budapesten, és megosztja a legfontosabb tudnivalókat a sajtóval. A rengeteg együttérző üzenetet és erőt adó segítőkészséget megköszönve a családnevében:
Puskás Ferencné"
A brit Reuters elsőként csak egysoros, csupa nagybetűvel szedett anyagban közölte a szomorú hírt, majd a piros megkülönböztető jelzéssel ellátott gyorshírében minden idők egyik legnagyobb futballistájaként jellemezte őt, aki a "mágikus magyarok" mozgatórugója volt, és érdemeiért a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS a XX. század negyedik számú játékosává választotta.

Az amerikai AP Puskás Ferenc 2000 óta tartó betegeskedését taglalta, hozzátéve, hogy az Aranycsapat kapitánya szeptember óta volt a Kútvölgyi Kórház intenzív osztályán.

A francia AFP - ugyancsak a távirati iroda híradása alapján - magyar legendának titulálta a "száguldó őrnagyot", aki nemcsak hazájában, hanem a Real Madridban is igazi sztár volt.

Ezt követően külön anyagban mutatta be az elhunyt életútjának fontosabb állomásait.

A német dpa Magyarország egyik legnépszerűbb sportolójának nevezte Puskást, akinek vezetésével a válogatott 32 mérkőzésen maradt veretlen - egészen az 1954-es berni vb-döntőig, ahol éppen a németek szakították meg a nagy sorozatot.

A hírügynökség hozzáteszi: a magyar hadsereg későbbi ezredese technikailag tökéletesen képzett csatár volt.

1981-ben a Népstadionban?
1981-ben a Népstadionban?

A spanyol EFE futballmítoszként emlékezik meg róla, aki 1958 és 1966 között hat bajnoki címet és három európai kupaaranyat nyert a Real Madriddal, továbbá róla nevezték el hét éve az ország legnagyobb stadionját, és augusztusban elhelyezték a lábnyomát a monte-carlói Bajnokok Sétányán, ahol a labdarúgás történetének kiemelkedő alakjai kapnak helyet.

Az olasz ANSA minden idők egyik legnagyobbjaként és a magyar labdarúgás legendájaként említi Puskás Ferencet, aki "a Duna menti futball egyik fő inspirálója" volt, és az 50-es évek második felében sztárcsapattá emelte a Real Madridot.

Az osztrák APA minden idők leghíresebb magyar sportolójának nevezi a 79 évesen eltávozott klasszist, aki 1952-ben olimpiai aranyéremre vezette a válogatottat. Külön kiemeli, hogy ő máig az egyetlen futballista, aki az európai kupadöntők történetében négy gólt szerzett: 1960-ban ennyiszer volt eredményes, amikor a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot a glasgow-i BEK-fináléban.

Reuters

Az országgyűlési képviselők egyperces néma felállással adóztak Puskás Ferenc emlékének. Áder János, az Országgyűlés alelnöke a 2007-es költségvetés parlamenti vitáját megszakítva jelentette be a gyászhírt.

"Hihetetlen szomorúság tölt el Puskás Ferenc halála miatt" - mondta a távirati irodának Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

"Az MLSZ természetesen minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik segíteni a családnak. Úgy gondolom, egy ilyen tragédia után mindenkinek érdemes lenne megállni egy pillanatra és végiggondolni bizonyos dolgokat, mert sok minden nem úgy zajlik ebben az országban, ahogy kellene. Mindez százszorosan igaz a magyar labdarúgásra." ---- S ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik