Az érettebb játék aranyérmet érhet

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.01.22. 23:40
Címkék
A bajnokság félidejében az MTK Budapest négypontos előnnyel áll az első helyen, minden esélye megvan arra, hogy öt év után ismét bajnoki címet ünnepelhessen. Igaz, hibáznának az együttes szimpatizánsai, ha előre elkönyvelnék az elsőséget: tavaly ilyenkor öt pont előnye volt a csapatnak, a végén mégsem volt esélye az aranyérem megszerzésére a remeklő DVSC-vel szemben.

Az élvonal csapatai javában ké szülnek a tavaszi folytatásra, s ahol megtehetik, igyekeznek megerősíteni a játékoskeretet. Van, ahol a bentmaradás kiharcolása érdekében erősítenek, másutt stabil középcsapatot szeretnének látni az elöljárók, megint máshol a nemzetközi szereplés kiharcolása, a bajnoki cím megszerzése áll az igazolások hátterében. Az aranyéremre hajtó együttesek – a Honvéd, a DVSC, az Újpest – háza tájáról szinte naponta hallani arról, kit igazoltak, kiket tesztelnek, melyik poszton kívánnak erősíteni. Az éllovas MTK játékoskeretében borítékolhatóan nem lesz nagyobb változás. Ez nem jelent meglepetést azoknak, akik tudják, a kék-fehérek 2004 nyara óta elsősorban a saját utánpótlásukra, az agárdi Sándor Károly Akadémián edződő fiatalokra építve próbálnak boldogulni. A klub irányítói az elmúlt időszakban többször is elmondták, számukra nem az eredményesség az elsődleges, hanem hogy a játékosok szakmailag és emberileg is fejlődjenek, a lehető legjobban felkészüljenek az esetleges külföldi profi életre. Persze az az igazi, ha ez megvalósul, és mellette az eredmények sem maradnak el. A Kanta József, Rodenbücher István vagy éppen Pollák Zoltán nevével fémjelzett 1984-es korosztály az első bajnoki évében bronzérmesként zárt, következett egy negyedik hely, a tavalyi ezüstérem és a mostani, félidénybeli elsőség. Az Agárdról érkező fiatalok tehetségét mindennél jobban mutatja, hogy bár a nyáron négy alapember, Balogh Béla, Czvitkovics Péter, Németh Krisztián és Hrepka Ádám is távozott a klubtól, most nem viszszaeséséről beszélünk, hanem őszi menetelésről. A tizenöt bajnoki meccsen aratott tíz győzelem, négy döntetlen és egy vereség, a legtöbb rúgott (38) és legkevesebb kapott (13) gól beszédes adatsor, és jelzi: nem biztos, hogy sokadrangú külföldi labdarúgók igazolása az egyetlen járható út.

A klubnál tehát az állandóságra szavaznak, számukra az jelenti az igazi erősítést, ha együtt marad a keret, és Agárdról egyegy fiatal helyet követel magának a legjobbak között. Az ugyan súlyos érvágás lehet, hogy az ősszel remekül futballozó Bori Gábor az angol Leicester Cityhez távozott (kölcsönbe), ám mert a háromszoros válogatott Hrepka Ádám visszatért a holland NEC együttesétől, voltaképpen a mennyiség és a minőség is megmaradt. Domonyai László, az MTK ügyvezető igazgatója nem titkolja, egy évvel korábban, az ötpontos előny tudatában biztosra vette, hogy a csapat megnyeri a bajnokságot, a gyengébben sikerült tavasz után aztán be kellett érni az ezüstéremmel. A sportvezető azt ugyan nem jelentené ki, hogy az MTK lesz a bajnok, a játékosok felkészültsége ugyanakkor arra engedi következtetni, a kék-fehéreknek nagyon jó csapatuk lesz.

A kincsesbánya kiapadhatatlan, ezt jelzi, hogy a 17 esztendős Molnár Marcell meggyőzte Garami József szakmai igazgatót arról, érdemes kivinni őt a törökországi edzőtáborba, de azon se lepődjön meg senki, ha a szintúgy 17 éves Gosztonyi András is szerephez jut a tavasszal.

Ami a csapat szerkezetét illeti: az MTK az ősszel négy védővel, két védekező és három támadó középpályással, valamint egy támadóval futballozott, és mert a rendszer működött, alighanem a folytatásban is ezt láthatjuk. Bár az ellenfelek helyzete akkor sem lesz irigylésre méltó, ha esetleg az Urbán Gábor, Hrepka Ádám támadó kettőst kell megállítaniuk...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik